Fiecare inceput de an ne pune fata in fata cu provocari interesante, planuri noi dar si angajamente pe care le-am amanat, le-am neglijat sau le-am luat cam fara tragere de inima, desi suntem constienti ca ne sunt cu adevarat folositoare.

In ceea ce ma priveste, primul angajament la care vreau sa pun inceput bun odata cu intrarea in noul an este angajamentul legat de corpul meu, de starea mea de bine fizica si psihica. Am nevoie sa ma simt prezenta cu adevarat in corpul meu, in plinatatea vitalitatii mele. Am nevoie sa ma simt conectata la acel spatiu interior din care imi extrag energia si in acelasi timp pacea, relaxarea si senzatia de comuniune cu universul inconjurator.

Corpul nostru are o inteligenta si o sensibilitate uimitoare si un mod propriu de a cunoaste si a transmite senzatiile percepute. Cei mai multi dintre noi nu stim sa ii intelegem limbajul si sa ii descifram mesajele, nu suntem constienti de minunata lui intelepciune.

De multe ori nu avem deloc senzatii care sa provina dintr-o anumita parte a corpului si simtim ca avem acea parte decat atunci cand apare vreo durere. Astfel, tensiunile interioare ne sunt atat de obisnuite incat ajungem sa nu ne mai simtim o buna parte din corp.

Chiar daca nu ne manifestam sau pretindem ca nu le avem, o cantitate mare de sentimente, emotii si instincte sunt retinute in interior, afectand bunastarea noastra fizica si emotionala. Cu cat devenim mai atenti asupra acestor aspecte, cu atat ne dam seama ca modul „normal” de functionare a mintii noastre este defapt haotic, descentrat, repetitiv, ceea ce ne impiedica sa surprindem acele aspecte ale vietii cu un real potential de dezvoltare.

Tocmai de aceea, corpul este un instrument foarte important pentru ca ne ajuta sa restabilim legatura cu realitatea, sa experimentam prezenta noastra concreta in momentul actual, ceea ce mintea si emotiile noastre nu o pot face. Iar acesta se datoreaza faptului ca propriul corp este mereu aici, mereu in momentul prezent.

Mintea si sentimentele noastre ne pot juca multe feste: sa isi imagineze tot felul de lucruri, sa retraiasca emotii si amintiri din trecut, sa se hraneasca cu fantezii, in timp ce corpul ne ramane mereu aici si acum. Cu cat invatam sa devenim constienti de senzatiile corpului nostru, cu atat vom deveni mai ancorati in realitate.

Prezenta in corpul nostru indeparteaza fantasmele, dezvaluie blocajele care ne impiedica sa ne raportam armonios la mesajele din exterior, ne ajuta sa indentificam aceste blocaje si sa le indepartam unul cate unul.

Cea mai cunoscuta metoda de a intra in contact cu propriul corp si cu energiile sale este capacitatea de a ne relaxa complet, lucru care ne poate oferi beneficii extraordinare.

A fi relaxat inseamna a percepe un flux neintrerupt de senzatii, din crestet pana in talpi. Relaxarea nu inseamna sa devenim blegi sau amortiti. Dimpotriva, ne simtim corpul si emotiile mai intens si mai profund. Ceva se deschide inauntrul nostru iar tensiunile incep sa dispara, ne simtim mai usori si mai treji.

Ati observat ca atunci cand suntem prinsi de griji si neliniste, respiratia este mai superficiala, de parca se restrange? Ei bine, avem posibilitatea ca prin relaxare sa ne stabilizam respiratia si sa ne deblocam astfel energia emotionala acumulata.

Pe masura ce respiratia devine mai profunda si mai relaxata, mecanismul tensiunilor noastre se schimba, nu mai incercam sa ocolim emotiile puternice, ci continuam sa respiram trecand prin ele.

Atunci cand suntem relaxati ne desprindem de tot ceea ce ne capteaza atentia, de temeri, de anxietate, de reverii inutile. Avem cale libera catre resursele noastre interioare, ceea ce ne face mai obiectivi dar si mai inspirati sa gasim solutii noi, neasteptate.

O stare de liniste si pace interioara ne deschide calea spre o relatie si o comunicare autentica cu ceilalti si cu lumea inconjuratoare, fiindca traim cu mai multa placere si incantare fiecare moment. Chiar si cand vor exista experiente neplacute, le vom constientiza in mod diferit, mai detasat si mai putin tragic si dureros.

Iata ce potential uimitor de vindecare se afla in corpul nostru, daca intelegem sa ne detasam din cand in cand de gandurile cotidiene si de alte emotii si sa ne centram asupra lui. Ne oferim astfel ocazia de a ne „reconecta” la propria existenta cu o perceptie noua si completa despre noi insine si despre experientele noastre.

Planurile, interpretarile si scenariile de viata sunt lasate la o parte pentru a ne da posibilitatea sa vedem, sa auzim si sa simtim cu o mai mare claritate ce se intampla atat in exterior cat si in interiorul nostru.

Va doresc un an bogat in experiente minunate si implinitoare si un inceput bun pe calea catre aflarea sinelui vostru autentic.

„Cunoasterea de sine nu are limite. Nu ajungi la vreun rezultat, nu ajungi la vreo concluzie. E un rau infinit.” Krishnamurti

Foto credit www.pexels.com

Nu pot publica comentarii.

Pin It