In medicina moderna, creierul uman este reprezentat de trei componente si anume: baza creierului sau creierul instinctual; sistemul limbic sau creierul emotional si cortexul cerebral sau partea “ganditoare”, constienta a creierului.

Triadele Sinelui reprezinta un sistem conceput sa examineze modul in care unitatea originara a psihicului uman a fost divizata. Acest sistem este folosit de catre specialistii in Eneagrama, care vorbesc despre cei trei centri ai creierului ca fiind centrii actiunii, simtirii si gandirii. Indiferent de tipul său, personalitatea noastră conţine aceste trei elemente care interacţionează constant, astfel încât nu putem acţiona asupra uneia fără să le afectăm şi pe celelalte. Pentru cei mai mulţi dintre noi este greu să distingem diferit aceste părţi ale fiinţei noastre, deoarece nimic din educaţia noastră modernă nu ne-a învăţat cum să facem asta.

Fiecare parte a Eneagramei ne revelează adevăruri psihologice şi spirituale despre cine suntem şi cum să înţelegem situaţiile de viaţă pe care le traversăm, dându-ne în acelaşi timp soluţii pentru rezolvarea lor. Prima grupare a tipurilor din cadrul Eneagramei se structurează în funcţie de aceste trei componente de bază ale psihicului uman: instincte, emoţii şi gânduri.

Centrul instinctiv asigura supravietuirea noastra fizica si psihologica. Este centrul energiei noastre vitale, al actelor spontane, al coordonarii fizice, al creativitatii, actioneaza comparand prezentul cu situatii trecute asemanatoare si alege sa schimbe sau sa nu actioneze.

Centrul emotional sau centrul inimii, este preocupat de dorintele noastre si de cele ale celorlalti, avand in atentie relatiile pe care le avem cu cei din jur. Reprezinta nivelul unde experiem bucuria, suferinta, frica, ura, afectiunea. Este locul patimilor si al virtutilor.

Centrul mental este locul alegerilor, rationametului, deciziilor, planurilor si proiectelor. Este locul unde analizam si sintetizam informatiile, locul unde facem deductii sau anticipam, fiind centrul orientat spre viitor. Are doua nivele de expresie: nivelul fixatiei si cel al ideilor elevate.

Acesti trei centri sunt relativ autonomi, cateodata sunt in acord unul cu celalat, dar cateodata sunt in dezacord. De exemplu: putem lua o decizie (centrul mental) si nu reusim sa o punem in practica (centrul instinctiv).

Avem cu totii tendinta sa preferam unul dintre cei trei centri, adica sa il folosim mai des, iar atunci cand se afla in dezacord cu ceilalti, acesta este cel mai puternic. In fata unei situatii de stres, el se activeaza primul. In acest fel, unul dintre centri este reprimat, adica utilizarea sa este neglijata in raport cu alti doi centri, ea fiind  perceputa ca fiind dificila, periculoasa, sau potentiala sursa de suferinta.

Desi putem sa facem acesta alegere in mod inconstient, centrul pe care il reprimam actioneaza in tacere asupra personalitatii noastre.

 Reprimarea centrului instinctiv insemna ca suntem mai putin orientati spre actiune si avem tendinta spre retragere, observatie sau reflectie.

Reprimarea centrului emotional inseamna ca ne exprimam putin emotiile si nu luam prea mult in considerare factorul uman pentru a ne atinge scopurile.

Reprimarea centrului mental inseamna a fi putin confuz fata de viitor, a nu avea intotdeauna o viziune globala asupra lucrurilor si a ne indrepta atentia spre detalii sau spre reactiile celorlalti.

A ne cunoaste centru preferat ne permite sa intelegem cum functioneaza defapt propria personalitate.      Din cauza dezechilibrului produs de suferinta ego-ului, sau falsa personalitate asa cum o numeste Eneagrama, adevarata noastra personalitate nu mai poate  utiliza in mod echilibrat cei trei centri. O gama de functii sau calitati esentiale ne sunt astfel blocate sau distorsionate si ajungem sa ne sabotam singuri  exprimarea energiei personale sub forma sa cea mai adevarata si mai nobila.

Triada căreia îi aparţinem indică locul unde constrângerile personalităţii noastre acţionează cel mai puternic, înlocuind calităţile esenţiale cu imitaţii ale acestora, imitaţii cu care ajungem să ne identificăm şi pe care le ridicăm la rang de adevăruri.

Eneagrama este un instrument care ne oferă o valoroasă înţelegere a naturii umane, astfel încât nu poate avea ca efect decât cunoasterea si creşterea noastră interioară.

Cu ajutorul Eneagramei ne vom reaminti acele calităţi care definesc o fiinţă umană completă, iar pe măsură ce vom învăţa să le descoperim în noi înşine şi să le aplicăm zi de zi, miracolele vor începe să apară! Experienţa vindecării celor mai vechi şi mai adânci răni, numai prin faptul că am devenit conştienţi de ele, este un miracol pe care putem conta cu toţii. Dacă urmăm acestă hartă a sufletului, în profunzimea inimii noastre, ura se va transforma în compasiune, respingerea în acceptare iar frica se va transforma în uimire.

Cand vom reusi sa ne vedem asa cum suntem cu adevarat, ce este real si ce este fals in noi, vom incepe sa ne dezvatam de obiceiul de a trai prin iluzii, reactii si ziduri de aparare. Cu cat ne vom debarasa mai mult de mecanismele personalitatii noastre care ne provoaca suferinta, cu atat mai mult vom lasa loc posibilitatii de a fi fericiti si a ne bucura cu adevarat de viata.

Daca analizam in mod obiectiv, vom observa ca Triada Sinelui nostru, formata din cele trei elemente: mintea, inima si actiunea, are nevoie de echilibru pentru a ne permite sa simtim dragostea, intelepciunea si energia necesare sa functionam armonios si sa ne simtim integrati in aceasta lume.

Foto credit www.pexels.com

Nu pot publica comentarii.

Pin It