Tipul 9 Pacifistul

Tipul calm, agreabil si complezent

Persoanele din acest tip vor ca in jurul lor sa domneasca o intelegere perfecta. De aceea, sunt capabili sa-i asculte cu atentie pe ceilalti, sa suporte uneori multe lucruri si sa minimalizeze adevaratele probleme. Ei doresc, inainte de toate, ca lucrurile sa se mentina asa cum sunt, pentru a evita situatiile tensionate si conflictuale.

Si-au dezvoltat o mare capacitate de a cuprinde punctele de vedere ale tuturor, pot fi cu usurinta mediatori si pacificatori pentru alte persoane. In situatii dificile, ei permit celuilalt sa se linisteasca si sa gaseasca cea mai buna solutie, adoptand o atitudine linistita si binevoitoare.

Dau dovada de o mare putere de acceptare a celor din jur. Sunt valorosi pentru ca asculta fara sa judece, sunt iertatori si accepta nevinovatia altora, cautand mereu o interpretare pozitiva a unei situatii.

Capacitatea lor de a lasa libertate celor din jur si de a fi corecti cu toti, ii face sa fie foarte apreciati. Simplitatea, inocenta si onestitatea lor face ca cei din jur sa se simta in largul lor si sa aiba incredere in ei.

Motivatia principala care le ghideaza comportamentul este de a fi apreciati pentru pacea interioara, astfel ca afiseaza seninatate si o buna dispozitie constanta.

Pot fi creativi, preferand sa se exprime prin muzica, arta, pictura sau dans. Au o imaginatie bogata si le place sa exploreze lumea viselor si a simbolurilor.

Una din cele mai mari surse de putere a celor din tipul Noua este rabdarea lor profunda. Pot fi deosebit de eficienti in rezolvarea crizelor, cand toti din jur reactioneaza cu anxietate exagerata. Atunci, tipul Noua devine centrul calm si adunat care continua nederanjat si rezolva problema.

In relatiile interpersonale

Cei din tipul Noua sunt primitori, stabili, de incredere. Sunt o prezenta linistitoare, cauta in permanenta armonia.

Sunt buni la suflet, calmi si ii sprijina pe cei din jur, dar sunt prea dispusi sa faca pe placul celorlalti numai ca sa evite divergentele.

Au capacitatea de a se pune in locul altuia pana la punctul la care uita de sine insusi, tinzand sa evite orice dezacord pana la inertie si lene.

Au nevoie sa isi exprime gandurile, sentimentele, nevoile si preferintele, chiar si atunci cand acestea se opun celorlalti.

Comunicarea

Sunt perceputi ca fiind persoane conciliante, destinse, cu care se poate comunica cu lejeritate.

Au o buna capacitate de ascultare, sunt buni mediatori si incearca sa evite conflictele sau confruntarea.

Par sa fie de acord si sa accepte orice situatie, chiar si atunci cand nu este cazul, pentru ca nu se simt confortabil sa spună exact ceea ce gandesc si ce simt.

Sunt foarte receptivi fata de ceilalti, intr-o maniera naturala, sincera si pacificatoare. Isi pierd simtul propriilor dorinte pentru a fuziona cu cele ale partenerului/grupului din care fac parte. De aceea, este important sa invete cum sa devina constienti de punctul lor de vedere, sa se descopere pe sine si sa isi asume riscuri.

Decizii

Obligatia de a lua o hotarare reprezinta un adevarat calvar pentru ei, avand convingerea ca, exprimandu-si punctul vedere, risca sa ii contrazica pe ceilalti.

Sunt indecisi, le e greu sa aleaga, isi fac greu o parere. Din aceste motive, se pot simti extrem de presati atunci cand li se cere sa ia decizii controversate sau unilaterale.

Le ia mult timp sa raspunda la intrebarea „sunt de acord sau nu?” Dau impresia ca sunt de acord, atunci cand nu fac altceva decat sa astepte ca decizia sa o ia altcineva.

Trebuie sa-si stabileasca o lista de prioritati, facand o distinctie intre obiectivele primare si cele secundare.

Conflicte

Pacificatorii neaga conflictul si ignora dificultatile. Le este foarte greu sa spuna NU atat timp cat tin cont de sentimentele celuilalt. Au o buna capacitate de ascultare, sunt buni mediatori si incearca sa evite pe cat posibil confruntarea.

Cu toate acestea, problemele apar tocmai ca urmare a obiceiului de a evita sa-si spuna punctul de vedere. Ei nu constientizeaza cat de frustrante pot fi pentru ceilalti reactiilor lor neadecvate.

Este important sa se ia in serios si sa reactioneze conform propriilor convingeri. Sa isi redescopere propria  autoritate fara sa aiba neaparat nevoie ca acest lucru sa convina celorlalti.

De asemenea trebuie sa inteleaga ca o rupere a armoniei este din cand in cand necesara, pentru a-si afirma pozitia sau pentru a sti ce il preocupa pe celalalt.

Feedback

Ofera feedback cu amabilitate, din dorinta de a fi agreabili si atenti cu toata lumea.

Intuitia lor cu privire la punctele de vedere ale celorlalti este uimitoare, fiind inzestrati cu capacitatea de a resimti profund trairea interioara a celor din jur.

Se pun in locul celorlati si ii accepta asa cum sunt, punand accentul pe consens chiar si in caz de urgenta.

Aparent compatimitori si toleranti, sunt mai degraba indiferenti si ineficace in ceea ce priveste evaluarea obiectiva si demararea unor actiuni concrete.

Au nevoie sa se exprime clar si realist, sa renunte la mentinerea consensului si aspectului confortabil al situatiei.

Vanzari

In vanzari, reprezentantii tipului Noua stabilesc cu usurinta contactul cu clientii, sunt agreabili si atenti sa mentina calmul si armonia. Se comporta intr-o maniera relaxata si prietenoasa, sunt buni ascultatori, fiind perceputi de ceilalti ca oameni de incredere.

Pot face concesii inutile clientilor, in scopul de a reduce tensiunea si, de asemenea, pot trece cu vederea peste anumite detalii atunci cand se pune presiune asupra lor.

Au nevoie sa isi pastreze claritatea si sa invete cum sa diferentieze presiunea de o solicitare oarecare, pentru a putea finaliza vanzarea si a-si atinge obiectivele. Altfel, risca sa se multumeasca cu faptul ca au petrecut niste momente agreabile in compania clientilor… si atat.

Leaderhisp

Conduce intr-un mod pasiv/agresiv, foarte calm, apoi foarte directiv atunci cand se  intarzie, atitudine care ii pune in dificultate pe colaboratori.

A sti sa spui lucrurile intr-un mod transant este o atitudine necesara pentru cineva aflat pe un post de conducere, iar tipul Noua are nevoie sa exerseze temeinic in aces sens.

Daca exista tensiuni la munca, el tinde sa le evite, de aceea are nevoie sa adopte o atitudine directa, sa-si exprime mai usor dezaprobarea, sa fie mai spontan, sa-si spuna  punctul de vedere, sa nu-si mai amane prioritatile pe poimaine.

Activitate profesionala

Se poate spune ca unui Pacifist ii lipseste gustul pentru actiune, deoarece ii este teama de o schimbare brusca. Ajunge astfel sa repete iar si iar solutiile familiare, formandu-si chiar ritualuri, ceea ce ii incetineste spiritul de initiativa.

Ii place sa se afle intr-un grup numai pentru confortul de a-i apartine. Practic se ascunde in acel grup, fara sa trebuiasca sa faca ceva, este prezent insa nu se simte obligat sa participe activ.

Cateodata joaca rolul conducatorului grupului, dar atunci tinde sa puna in valoare proiectele celorlalti. Adeziunea sa la cultura grupului ii da un sentiment de armonie. In acelasi timp, poate lua o atitudine rezervata pentru ca ii este teama ca ceilalti asteapta prea mult de la el.

De regula nu este o persoana ambitioasa, desi ar putea fi foarte talentata, prefera sa se ocupe de activitati minore pentru a nu se implica in proiecte mari. In orice caz, nu isi va mobiliza energia decat daca i se impune o schimbare spectaculoasa.

Intampina o mare dificultate in a-si ierarhiza munca, termina foarte greu la termen urgentele si prioritatile. Aceasta il face uneori sa simta ca timpul i-o ia inainte. Daca este in stare de stres aceasta perceptie se va accentua, iar el va amana si mai mult angajamentele prioritare. Prin urmare se simte lenes, mai ales ca se incarca cu multe sarcini.

Pacifistul poate sa actioneze fara motiv si fara rezultat. Din cauza acestei dificultati de a actiona cu discernamant intre principal si secundar, nu ii place sa ia o hotarare transanta, sa aiba activitati variate. Isi pune entuziasmul in slujba celuilalt, energia coechipierului sau il antreneaza.

Cele mai indicate domenii in care si-ar putea desfasura activitatea sunt: manager resurse umane, mediator, consilier, activist in organizatii non-profit, lucrator social, creativity coach, scriitor, profesor, psiholog, team leader.

Tipul Noua printre celebritati

Carl Rogers a fost un psiholog american influent si unul dintre fondatorii abordarii umaniste in psihologie. Rogers este considerat a fi unul dintre parintii fondatori ai cercetarii in psihoterapie. Pentru activitatea sa profesionala, in anul 1972 i-a fost acordat Premiul pentru contributii profesionale deosebite in psihologie de catre Asociatia Americana de Psihologie.

De-a lungul vietii a scris peste 200 articole de specialitate, a facut cerecetare in psihoterapie, fiind primul terapeut care supune cerecetarii si face publice interviuri cu clienti pentru a-si testa ipotezele de lucru.

Pentru studiile doctorale incepe sa lucreze la Societatea pentru Prevenirea Cruzimii asupra Copiilor in Rochester, New York, iar in 1930 devine directorul acestei institutii.

In 1939 ii apare prima carte – “Tratamentul clinic al copiilor problema” si asta conduce la primirea unei oferte din partea Universitatii de Stat Ohio pentru un post de profesor universitar.

In 1945 a fost invitat sa organizeze un Centru de consiliere la Universitatea din Chicago. In timp ce lucra acolo, in 1951 ii apare opera majora “Terapia centrata pe persoana” in care prinde contur teoria sa.

In 1956, Carl Rogers devine primul Presedinte al Academiei Americane a Psihoterapeutilor.

In 1964 Rogers a fost selectat “Umanistul anului” de catre Asociatia Umanista Americana si a primit o oferta de a se alatura conducerii Institutului Stiintelor Comportamentale de Vest (WBSI) pentru cerectare. In 1968 pune bazele Centrului pentru Studii ale Persoanei  in La Jolla, California.

Intre 1975-1980, impreuna cu fiica sa, Natalie Rogers a organizat in Japonia, Europa si America de Sud, workshopuri cu abordare centrata pe persoana, pentru comunicare interculturala, dezvoltare personala, schimbare sociala.

Spre sfarsitul vietii a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace, datorita muncii sale in contextul unui conflict intern intre grupuri din Africa de Sud si din Irlanda de Nord.

Pin It