Tipul 8 Conducatorul

Tipul puternic, hotarat, gata de confruntare

Conducatorii au o vointa extrem de puternica si o vitalitate pe masura. Sunt oameni de actiune, harnici si productivi, cu multa intuitie practica. Au viziunea lucrurilor si sunt foarte creativi. Aceste calitati sunt folosite pentru a aduce schimbari si a-si pune amprenta pe ceea ce ii inconjoara.

Reprezentantii acestei tipologii sunt carismatici, au capacitatea de a-i convinge pe ceilalti sa-i urmeze sau sa ii conduca catre autodepasire, mergand din provocare in provocare.

Sunt capabili sa observe posibilitatile latente ale oamenilor si situatiilor. Le place sa ii stimuleze si sa ii provoace pe ceilalti pentru a scoate la iveala ce e mai bun in ei. Astfel, ii ajuta sa-si recunoasca resursele si punctele forte pe care nici ei nu stiau ca de detin.

Ei inteleg ca pentru a face aceste lucruri au nevoie de putere, vointa, persistenta si rezistenta – insusiri pe care si le dezvolta dar in acelasi timp le cauta si la cei din jurul lor. De aceea, motivatia lor principala este sa fie apreciati de catre ceilalti pentru forta pe care o emana.

Sunt puternici si increzatori in fortele lor, le place sa controleze in orice situatie. Lupta sa isi impuna propriile lor reguli, astfel incat sa controleze si anturajul si mediul inconjurator.

Modelul atentiei lor presupune concentrarea asupra aspectelor care le-ar putea ameninta capacitatea de a controla si asupra posibilitatilor de a obtine acest control.

Dorinta lor primordiala este de a simti ca traiesc intens, ca si cum s-ar impotrivi mereu vietii. Tind sa lucreze prea mult, traiesc din stres si adrenalina, pana cand toata aceasta presiune va avea un efect negativ asupra sanatatii lor.

In relatiile interpersonale

Din cauza nevoii sale de a se afirma si a felului direct de a fi, Conducatorul tinde sa ii intimideze pe ceilalti. El nu isi da seama ca forta lui face ca alte tipologii sa se simta confuze atunci cand ii vad indrazneala si duritatea.

Radiaza constant un fel de camp de forta in jurul lui, care poate fi energizant si protector pentru unii, intimidant pentru altii si o scurgere subtila, dar continua, a energiei proprii.

Pentru ca si-a nesocotit propriile reactii emotionale si puncte sensibile, poate sa ia peste picior sau sa ignore durerea sau necesitatile emotionale ale celorlalti. Din acest motiv, deseori intampina probleme in cariera sau in relatii.

De aceea, ar trebui sa devina constient de propriile neputinte, temeri si vulnerabilitati, ceea ce il va apropia mai mult de natura conditiei umane.               

Comunicarea

Isi cunoaste punctul de vedere si este gata sa se bata pentru a-l apara. Are un mod de exprimare direct, este combativ si apreciaza o opozitie ferma din partea interlocutorului. Isi pierde respectul pentru o persoana care accepta compromisul.

Se lasa stapanit de spiritul de contradictie, ii place sa spuna nu celorlalti. Prefera confruntarea fata de o viata linistita, pentru ca vrea sa controleze, sa tina lucrurile in frau si sa schimbe totul dupa bunul plac.

Intr-o confruntare se focalizeaza asupra punctelor slabe ale celuilalt. Acest lucru poate sa ii sperie pe colegii sai.

Ii place atmosfera de competitie. Agresivitatea si vointa sa de a stapani permanent devin vizibile datorita inclinatiei sale spre furie si conflicte deschise.

Decizii

Pentru un Conducator acesta nu va reprezenta  o problema, este intotdeauna gata sa se implice, fiind omul de decizie prin excelenta. Ii place sa infrunte provocarile, sa se angajeze in actiuni, sa fie mereu in contact cu adrenalina.

Are capacitatea de a fi transant, animat de dorinta de a fi permanent cel care controleaza situatia. Are un instinct formidabil in privinta celei mai bune decizii care trebuie luata.

Impulsivitatea il determina sa-si concentreze energiile spre stilul „totul sau nimic”, pentru ca vrea sa-si arate puterea, sa provoace intensitatea vietii.

Este recomandat sa verifice toate aspectele inainte de a trece la actiune, sa nu grabeasca procesul atunci cand nu este cazul.

Conflicte

Cand este mai putin sigur pe el, se va afirma intr-un mod agresiv, dand nastere la rezistenta si lipsa de cooperare din partea celorlalti.

Poate sa abuzeze verbal si sa strige la cineva atunci cand este frustrat sau suparat. In timp, ii face pe cei din jur sa se alieze impotriva lui – iar acesta este unul din lucrurile de care se teme cel mai tare.

El judeca cu usurinta pe celalalt, gasindu-l slab, las sau ipocrit. Va depune o energie considerabila pentru a evalua onestitatea celorlalti, actiune pentru care are o intuitie foarte ascutita.

Paradoxal, va avea incredere in cel care ii tine piept, deoarece prefera sa se opuna unui adversar de valoare decat sa obtina o victorie usoara.

Feedback

Poate sa-si intemeieze feedback-ul pe nevoia sa excesiva de control, focalizandu-se pe raporturile de forta si pe adoptarea unor pozitii impulsive.

Spune intotdeauna fara inconjur ceea ce il nemultumeste, crezand ca are dreptate atunci cand ii calca pe ceilalti in picioare.

Isi va exprima imediat punctul de vedere, oricare ar fi consecintele: „iata ce trebuie facut!”. Este prea putin inhibat, ii lipseste diplomatia si prefera sa infrunte provocarile.

Este necesar sa constientizeze impactul energiei sale asupra celorlalti, sa-si dezvolte receptivitatea si sa incurajeze dialogul. Deseori nu are nici o idee despre sentimentele celor din jur.

Vanzari   

Este cinstit si credibil atunci cand prezinta produsele sau serviciile respective, capabil sa depaseaca cu mult target-ul propus initial.

Are tendinta de a se pozitiona pe un nivel de superioritate fata de cumparatori si de a incerca sa ii domine astfel, de multe ori reusind sa ii intimideze cu atitudinea sa agresiva si lipsita de temperare.

Actioneaza impulsiv, asteapta de la clientii sai sa se decida rapid, in acelasi ritm cu el, fara sa tina cond de particularitatile specifice fiecaruia in parte.

Se recomanda sa isi reduca semnificativ din tendintele sale impulsive, astfel incat clientii sa decida in ritmul propriu, fara a se simti coplesiti de forta si intensitatea vanzatorului de tip Opt.

Leaderhisp

Este asertiv, puternic, marinimos, increzator in propriile forte. Da dovada de curaj care poate sa ajunga pana la eroism.

Corespunde acelui gen de oameni pe care lumea ii numeste „sefi inascuti”. Este hotarat, dand dovada de autoritate ferma si respectuoasa. El ii atrage si pe ceilalti sa il urmeze. Stie sa mentina tonusul pana la terminarea in intregime a unui proiect.

Comportamentul sau are de asemenea un aspect protector fata de subordonatii sai.

Cu toate acestea, cauta mai degraba sa domine decat sa coopereze, sa-si intareasca puterea decat sa creeze o adevarata alianta. Privilegiaza relatiile de superioritate si de inferioritate.

Ar trebui sa invete sa fie mai conciliant si deschis catre comunicare, tinand cont de faptul ca exista mai multe perspective asupra unei probleme.

Activitate profesionala

Conducatorii sunt curajosi si puternici, sunt inzestrati cu viziunea, compasiunea si atentia necesara pentru a face foarte mult bine in jurul lor. Admirand puterea si dreptatea, sunt gata sa preia rolul de justitiar si sa faca orice e necesar pentru a-i proteja pe cei apropiati.

Ei sunt cei care controleaza timpul, al lor si al celorlalti – fiecare lucru trebuie sa avanseze in ritmul impus de ei. Supun relatiile cu colaboratorii viziunii personale, ceea ce transforma comunicarea intr-o problema din ce in ce mai dificila, uneori insurmontabila. Ii deranjeaza prezentarile ambigue, slabiciunea celorlalti constituind o sursa de agasare pentru ei.

Isi controleaza  teritoriul si emotiile, dar si actiunile si relatiile. Nu le place amestecul exterior si toate incercarile de a le influenta judecata si comportamentul. Daca nu sunt investiti cu autoritate, se vor afla in cautarea acesteia pentru a avea in propriile maini controlul unei situatii, fara teama de a fi dominati. Atata timp cat simt ca ei sunt cei care controleaza situatia, sunt capabili sa se relaxeze.

In caz de stres sau amenintare vor deveni suparaciosi, amestecandu-se peste tot pentru a cunoaste si a controla. Problema este ca nu stiu intotdeauna sa distinga intre ofensa obiectiva si sentimentul subiectiv de a fi  ranit.

Nu le place sa lucreze sub comanda altcuiva, preferand in schimb riscul si aventura de a-si conduce propriile activitati. Le place competitia, sunt intreprinzatori abili si vor sa fie siguri ca au resursele pentru a trai bine si in siguranta.

Domeniile potrivite pentru tipul de personalitate al tipologie Opt sunt: business development coordinator, marketing manager, management consultant, desk coordinator, director executiv in publicitate, vanzari, dezvoltator pe piata imobiliara, freelance strategist.      

Tipul Opt printre celebritati

Si Israelul a avut o „doamna de fier”, iar numele ei a fost Golda Meir. A devenit premier pe 17 martie 1969, fiind prima femeie care a detinut functia de prim-ministru.

Golda Meir  este recunoscuta ca una dintre cele mai respectate personalitati politice din Israel – David Ben-Gurion o numea cel mai bun barbat din guvernul sau. Din 1946, a devenit seful departamentului politic al Agentiei Evreiesti, care ii reprezenta pe evrei in Marea Britanie.

A lucrat pentru numerosi refugiati evrei care fugisera din Europa in Palestina, incalcand normele de imigratie britanice. De asemenea, eforturile sale s-au indreptat si spre eliberarea liderilor sionisti care fusesera arestati.

In anul 1948, Golda Meir a fost unul dintre semnatarii Proclamatiei de Independenta a Israelului, care a avut loc in Muzeul de Arta din Tel Aviv. A fost apoi aleasa in Knesset, parlamentul israelian, iar in 1949 a fost numita primul ambasador al Israelului la Moscova, aflandu-se in posesia primului pasaport israelian emis vreodata.

A detinul functia de ministru al muncii din 1949 pana in 1956, precum si cea de ministru de externe – din 1956 pana in 1966. In acest timp, si-a ebraizat numele de casatorie, a devenit Golda Meir.

A fost o sustinatoare a premierului Levi Eshkol in conflictele politice, iar cand acesta a murit, in 1969, partidul si-a dorit ca ea sa ii succeada, temporar, desi ajunsese la venerabila varsta de 70 de ani si iesise oficial din politica.

A acceptat, totusi, s-a mutat in resedinta primului ministru din Ierusalim, unde a inceput sa se adapteze noii vieti, sa se obisnuiasca cu „prezenta permanenta a politiei si a garzilor de corp, cu zilele de lucru de cel putin 16 ore si cu o viata privata redusa la minimum”.

A mentinut aceasta functie pana in 1974, cand si-a depus demisia, dupa ce a fost puternic criticata in urma razboiului de Iom Kipur.

Pin It