Tipul 7 Entuziastul

Tipul mereu ocupat, productiv, spontan

Reprezentantii tipului 7 sunt persoane care aduc o atitudine optimista si pozitiva in toate activitatile pe care le intreprind. Au o fire dinamica, vesela si comunicativa si par sa nu fie deloc interesati de imaginea lor si de aprobarea altor persoane.

Poate ca cel mai mare dar al tipologiei a Saptea este abilitatea de a-si mentine o viziune pozitiva. Ei pot sa genereze un entuziasm molipsitor in orice situatie. Nu sunt deloc timizi, traiesc din plin si incurajeaza si pe ceilalti sa faca acelasi lucru.

Existenta lor este plina de activitati in care vor sa exceleze, dar in care nu se angajeaza niciodata in profunzime. Le place sa isi imagineze si sa planifice un viitor optimist, in care diversitatea combinatiilor le ofera posibilitati nelimitate. Sunt excelenti futurologi.

Sunt consumatori entuziasti a ideilor si tehnologiilor noi, precum si a experientelor placute. Din cauza faptului ca atentia li se muta destul de repede, este o provocare pentru cei din tipul Sapte sa ramana focusati in adancime si sa mearga pana la capat in munca lor si in relatii. Nu se pot implica intr-o activitate atata timp cat aceasta constituie un obstacol in fata altor alternative.

Dorinta lor de a explora si a fi deschisi ii poate face sa dobandeasca cunostinte solide in multe domenii. Daca descopera ceva care sa ii captiveze, isi pastreaza disciplina de care au nevoie pentru a finaliza proiectele, spiritul se calmeaza, incetinesc ritmul si devin mai realisti.

Pot avea o reala activitate intelectuala si capacitate creatoare. Entuziasti si vioi, actioneaza cu responsabilitate, stiind sa duca lucrurile la bun sfarsit. Atunci cand devin echilibrati si stabili pot fi niste persoane sclipitoare, care sintetizeaza si acopera multe zone de experienta.

In relatiile interpersonale

Personalitate jucausa, surazatoare, luminoasa, optimista, spontana, inventinva, apreciata pentru sentimentul bucuriei de a trai pe care il transmite. Gaseste o modalitate de a-ti remonta moralul chiar si atunci cand situatia pare fara iesire.

Stie sa ii mobilizeze pe membrii echipei lui, in schimb nu cere de la el insusi sa urmareasca un obiectiv. Dispersarea este unul din resorturile sale importante, deoarece in realitate ii este frica de constrangeri.

Putina sa consideratie pentru ierarhie va tinde sa creeze o atmosfera informala, care nu va fi neaparat apreciata in toate organizatiile.

Comunicarea

Din dorinta de a stimula in permanenta audienta, vorbeste mai mult decat ceilalti, uneori facand remarci cu totul uluitoare.

Nu are rabdarea si disponibilitatea de a asculta cu adevarat, isi pierde interesul rapid si se decupleaza imediat atunci cand i se vorbeste pe un ton grav sau plangaret.

Pentru ca i se pare cel mai important sa fie mereu in centrul atentiei, trebuie sa isi antreneze concentrarea mentala si emotionala si sa conecteze mai profund la oameni si situatii.

Decizii

Prin definitie, tipului Sapte nu ii place sa ia hotarari, pentru ca decizia pe care o va lua il va conduce intr-o singura directie, limitandu-i astfel evantaiul optiunilor.

Percepe mai multe optiuni posibile, precum si o varietate de cai de executare. Teama sa apare atunci cand simte ca posibilitatile sale se imputineaza sau cand un angajament permanent ii limiteaza celelalte cai.

Poate sa actioneze impulsiv, din dorinta de a obtine satisfactii imediate, fara sa se gandeasca la pretul actiunilor sale, sau la toate aspectele problemei.

Va trebui sa se asigure ca detine toate datele, nu doar cele mai importante sau incitante, inainte de a lua decizii.

Conflicte

Poate incerca sa fuga de responsabilitati in caz de conflict, datorita tendintei sale de a aprecia doar aspectele pozitive si de a evita ciocnirea.

Temandu-se de conflicte, cu alte cuvinte de dezagreabil, dezarmeaza autoritatea care il trage la raspundere apeland la sarmul lui si la seductie, dezamorsand tensiunile cu ajutorul glumei.

Stie sa creeze un climat vesel, sa detensioneze situatiile stresante, indreptand atentia spre noi perspective de redresare a situatiei.

Cu toate acestea, o disputa i-ar oferi posibilitatea de a se exprima mai clar si de a asculta ce gandeste si ce simte celalalt.

Feedback

Ofera feedback luand in calcul perspectiva optimista, obisnuit fiind sa gaseasca oricand un motiv pentru a afisa o atitudine pozitiva.

Strategia lui este de a fi incantator pentru a dezarma orice rezistenta, sau numai pentru placerea lui personala.

Provocarea tipului Sapte sta in a-si gasi disponibilitatea de a transmite un feedback negativ si a ramane conectat pana la clarificarea completa a tuturor aspectelor neplacute.

Va fi necesar sa se concentreze asupra unei idei clare si realiste, astfel incat mesajul pe care il transmite sa fie in concordanta cu aceasta.

Vanzari

Entuziast si carismatic, este capabil să puncteze posibilele oportunitati si utilizari ale produselor si serviciilor, intr-o maniera creativa si atragatoare.

Alege sa sublinieze numai aspectele pozitive in timp ce ignora informatiile negative, din dorinta de a stabili un contact placut si o atmosfera destinsa in relatia cu clientii.

Din acest motiv, cei care au nevoie de rigoare si de informatii cat mai exacte, pleaca nemultumiti de prestatia lui. Poate fi perceput ca superficial, neconvingator sau prea putin interesat de adevaratele nevoi ale clientilor sai.

Este recomandat sa asculte pana la capat necesitatile clientilor si sa se plieze cat mai aproape de asteptarile lor.

Leaderhisp

Spirit energic si inovator, tipul Sapte conduce prin generare de idei, entuziasm, curiozitate si implicare. Este creativ, gaseste adesea solutii noi si puncte comune intre situatiile cele mai eterogene, chiar antagoniste.

Tolereaza cu greu autoritatea si va propune decizii colegiale. Este convins ca totul merge mai bine fara structura ierarhica. Este alergic la regulile impuse, preferand sa propuna maximul de flexibilitate in organizare.

Fiind impulsiv si nefocalizat, evita problemele dificile, rationalizarea și urmarirea temeinica a obiectivelor propuse. I se pare prea laborios sa ajunga la o finalitate. Are tendinta sa subestimeze pericolul.

Activitate profesionala

Cauta sa se inconjoare de persoane cu care sa isi poata imparti proiectele si ideile. Va mobiliza oamenii care doresc ca si el sa faca lumea mai frumoasa si mai plina de bucurie. Daca suspecteaza persoanele care ii impart opiniile ca incearca sa il influenteze in vreun fel, ii va fi greu sa ramana in acest grup, se va simti asuprit si limitat.

Asocierile sale de idei si capacitatea sa de a se concentra asupra mai multor subiecte in aceasi timp pot intra in conflict cu rigoarea, cu structura si concentrarea anumitor colegi, care se astepta ca el sa fie mai realist, sa nu se mai concentreze doar pe ceea ce este important pentru el, ci si asupra a ceea ce conteaza pentru ceilalti.

Tipul Sapte considera timpul ca fiind elastic, se lasa usor distras de la obiectivele sale de noile proiecte care survin. De indata ce apare plictiseala, ii este dificil sa termine ce a inceput. Iata de ce ii este greu sa lucreze intr-un mod linear si procedeaza mai degraba in salturi.

Devine stresat daca constata ca are obligatii si termene de respectat, transformandu-se intr-o persoana critica si exigenta. Atunci poate sa ceara foarte mult de la ceilalti, sa fie nervos, sa se simta frustrat, sa fie impulsiv si intolerant cu toti cei care ii ies in cale.

El poate sa ramana dedicat muncii sale pana la sfarsit, insa placerea sa obisnuita dispare. Practic, se forteaza sa ramana pe o anumita directie, in timp ce se simte tot mai frustrat, nelinistit si imprastiat, caz in care veselia lui se transforma in seriozitate sumbra.

Reprezentantii tipului Sapte au talent pentru generarea rapida si spontana a ideilor, sunt genul de persoane care vad planul de ansamblu, mintea lor e plina de concepte creative si posibilitati.

Nu suporta limitarile, prefera sa isi tina optiunile si posibilitatile deschise. Le place sa realizeze proiecte noi, au aptitudini pentru sinteza, creativitate, planificare, dar evita sarcinile laborioase si repetitive.

Activitatile recomandate sunt cele care nu implica o munca de rutina: business developer, organizator de evenimente, promoter, fotograf, publicist in sfera muzicala, artistica, turistica, fashion blogger, life coach, instructor fitness, agent de publicitate, actor de comedie.

Tipul Sapte printre celebritati

Malcolm Forbes (1919-1990), presedinte si redactor-sef al revistei Forbes, a fost un multimilionar cu un stil de viata extravagant, ale carui preocupari entuziaste au inclus yachting, motociclism si zborul cu balonul, precum si o colectie impresionanta de case, o insula in Fiji – Lauthala, iahturi, avioane, arta, motociclete si oua Fabergé. In 1973, el a stabilit sase recorduri mondiale in baloanele cu aer cald.

Dl. Forbes a parut sa savureze din plin viata si lucrurile pe care banii le-ar putea cumpara, de la simboluri macho, cum ar fi cele 68 de motociclete pe care le detinea, la o vasta colectie de oua Faberge, fiind caracterizat ca un om care a iubit lumina reflectoarelor, care s-a bucurat cu nerusinare privilegiile oferite de banii sai si care a fost mereu in cautarea de aventura.

El a contrariat lumea cand a invitat aproape 1000 de persoane la palatul sau din Tanger, in Maroc, pentru petrecerea data cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani. A cheltuit o suma estimata la 2,5 milioane $. Petrecerea a fost organizala la scara mare, incluzand 600 de tobosari, acrobati si dansatori si o trupa de cavalerie formata din 300 calareti.

Forbes a fondat de asemenea un club de motociclisti, proprietatea sa din New Jersey devenind un loc de intalnire regulat pentru excursiile organizate impreuna cu colegii motociclisti din New Jersey si New York. In anul 1999 a inaugurat Motocycle Hall of Fame.

Pin It