Tipul 6 Loialul

Tipul responsabil, orientat spre siguranta, circumspect

Persoanele din tipologia 6 au o rezistenta extraordinara si isi ating obiectivele prin eforturi ferme si persistente. Sunt oamenii vrednici de incredere care muncesc din greu si sunt foarte responsabili.

Loialii au capacitatea de a lucra pentru binele comun, ei cred in egalitate, in faptul ca nu exista conducatori si condusi, ci doar oameni cu diverse talente cu care pot contribui pentru a imbunatati viata comunitatii.

Conduita lor profesionala s-a dezvoltat in jurul unor valori precum devotamentul, credibilitatea, imaginatia, intuitia si umanitatea. De multe ori, cei din aceasta tipologie sunt angrenati in sustinerea unor cauze umanitare care apara drepturile persoanelor slabe si oprimate.

Cei din Tipul Sase se ofera mereu voluntari sa fie „responsabili cu…”. Isi investesc cea mai mare parte a timpului si a energiei in angajamentele pe care si le-au luat, sperand ca sacrificiile lor sa le aduca siguranta si sustinere mutuala.

Pentru ei, este important sa cunoasca regulile, sa incheie intelegeri cu ale persoane, deoarece sunt prudenti si motivati de nevoia de securitate. Prefera de fiecare data lucrurile previzibile, dezvoltand o mare intuitie pentru a repera sursele de pericol, anticiparea problemelor si identificarea solutiilor optime.

Desi sunt persoane sociabile, interesante si placute, aseaza limite intre ei si ceilalti, deoarece nu acorda incredere de la bun inceput.

Motivatia principala a Loialilor este sa fie apreciati pentru cinstea lor. Se simt in siguranta atunci cand primesc apreciere si aprobare, astfel ca testeaza periodic atitudinile celorlalti fata de ei.

Filtrele de perceptie sunt orientate spre lucrurile care ar putea fi periculoase si amenintatoare, asupra intentiilor ascunse si a minciunilor. De aici isi hranesc tendinta de a acuza si de a interpreta.

Loialii cauta in primul rand securitatea, manifestand atasament si obedienta fata de legi, reguli, exigente si chiar fata de documentele eliberate de o autoritate.  Pentru ei este esentiala existenta si respectarea normelor. Au nevoie de directive clare si circumstantiale, alegand sa se conformeze cu ceea ce li se cere.

In relatiile interpersonale

Chiar daca pare liber si destins, este in acelasi timp foarte exigent, formalist si incordat. Cerceteaza continuu mediul inconjurtor in cautarea semnelor de pericol, ceea ce il determina sa dezvolte scenarii negative si sa aiba dificultati majore de a obesrva aspectele pozitive. Aceasta indoiala poate polua atmosfera de lucru a echipei.

Se comporta suspicios, pune prea multe intrebari, prea repede, are nevoie de confirmare din partea celorlalti atunci cand este anxios sau confuz.

Are nevoie sa isi dezvolte incredere in sine, in oameni si in faptul ca orice problema are cu siguranta si o solutie potrivita.

Comunicarea

In relatia cu ceilalti stie sa instaureze si sa mentina o legatura clara si sigura.

Agerimea mintii ii confera un simt ascutit al replicii prompte, fiind obisnuit sa anticipeze pozitia celuilalt. Tendinta sa de a cauta intentiile ascunse si de a-si proiecta sentimentele negative asupra celorlalti este alimentata de nevoia sa de claritate si coerenta.

Ii place sa exploreze dedesupturile unei probleme si isi contrazice in mod voit interlocutorul cu scopul de a clarifica lucrurile mai bine. Isi asuma astfel rolul de „avocat al diavolului”.

Ar trebui sa renunte la tendinta sa de a pune la indoiala motivatiile celorlalti si sa se increada in propriile instincte mai mult.

Decizii

Ii este deosebit de greu sa ia o decizie fiindca ar dori sa aiba posibilitatea de a examina toate consecintele acesteia inainte de a se hotari. Dupa ce s-a hotarat, nu mai tergiverseaza lucrurile si aplica decizia cat mai bine.

Se lasa condus de o parere preconceputa si devine partinitor. Ii este greu sa vada limpede din cauza gandurilor sale contradictorii, sa evalueze la rece impactul deciziilor sale. Devine anxios si amana sa hotarasca, sau devine impulsiv si actioneaza influentat de starea de moment.

L-ar ajuta mult constientizarea propriilor nelinisti si tendintei de a construi scenarii negative in legatura cu ceea ce s-ar putea intampla.

Conflicte

Loialul simte nevoia de a avea relatii calme cu cei din jur, de aceea manifesta o dorinta acerba de a rezolva un conflict imediat ce se iveste.

Intr-un conflict, poate deveni autoritar, foarte partizan, judecandu-l si considerandu-l pe celalat tapul ispasitor.

Foarte sceptic, se indoieste cu usurinta de motivatiile celorlalti si incearca sa descopere adevaratele intentii.

Pentru a inlatura ambivalenta, ar trebui sa recunoasca faptul ca unele din proiectiile sale asupra celorlalti nu se justifica intotdeauna.

Feedback

Ofera informatii detaliate si bine cantarite, care contin posibilele consecinte sau care anticipeaza impactul.

Se simte inconfortabil atunci cand trebuie sa dea feedback, drept urmare conversatia nu decurge intotdeauna pe un ton relaxat. Prefera sa se foloseasca de calitati cum sunt afectiunea si amabilitatea pentru a se simti mai in siguranta in relatia cu celalalt.

Este recomandat sa isi pastreze calmul si claritatea si sa ia in consideratie atat detaliile, cat si imaginea de ansamblu.

Vanzari

Pentru ca este scupulos si isi trateaza misiunea cu seriozitate, va impartasi clientilor sai atat oportunitatile cat si riscurile  legate de produse si servicii.

Este istet, intuitiv si plin de umor. “Simte” nevoile si personalitatea clientului si se adapteaza usor fiecarui stil in parte. Totusi, poate deveni reactiv in cazul in care clientul este prea insistent.

Din dorinta de a fi considerat de incredere, poate transmite prea multe ingrijorari personale sau parti negative ale produselor sau serviciilor.

Avand in vedere acest aspect, ar trebui sa se angajeze in discutie oferind informatii pozitive, in locul anticiparii eventualelor griji legate de produs si servicii.

Leaderhisp

Stilul sau managerial are in vedere rezolvarea problemelor intr-un mod creativ si colaborational, prin evaluarea riscurilor, loialitate si perseverenta. Obisnuit cu pericolul, stie cum sa isi mobilizeze fortele pentru a face fata situatiei.

Poate fi prea precaut sau ezitant, ori poate fi inclinat prea mult spre a risca. Invatand sa-si stapaneasca proiectiile, isi poate dezvolta o capacitate de intuitie de exceptie, care sa functioneze ca un al 6-lea simt.

Detine calitati oratorice deosebite si calitati incontestabile de lider, care insufleteste oamenii si ii conduce spre atingerea obiectivelor.

Foloseste foarte des formula “dar daca”, de aceea este recomandat sa incerce “de ce nu” in abordarea problemelor specifice conducerii.

Activitate profesionala

Tipul Sase – caruia i se mai spune si Legalistul, fuge de ceea ce nu se conformeaza legii sau unei reguli promulgate de un grup sau de o autoritate. Pentru el este esentiala existenta normelor. Fiecare cuvant spus sau scris este important, de aceea vegheaza ca regulamentul sa fie aplicat fara nicio abatere. Va fi dur si exigent cu cine vrea sa incalce normele. Spiritul lui de responsabilitate il determina sa ia lucrurile in serios si sa isi piarda foarte usor simtul umorului.

Detine un enorm simt al responsabilitatii fata de echipa. Este deosebit de loial si pregatit sa sacrifice totul pentru a continua sa faca parte din grup. Reactioneaza destul de rau la stres atunci cand se simte presat, mult prea muncit si subapreciat. In astfel de cazuri poate deveni negativist si pesimist.

Are nevoie de securitate si proiecteaza o mare parte din aceasta asupra sefului: il idealizeaza, face din el protectorul puternic. Cand se simte protejat, se dedica cu toata inima si in mod constant unui proiect, depunand o mare cantitate de energie.

Reprezentantii tipologiei Sase se simt cel mai bine in domenii cu proceduri, principii si reguli clare si bine definite. Ei se simt mai in siguranta atunci cand stiu la ce sa se astepte, deoarece le displac schimbarile bruste. Sunt atenti la detalii, stiu sa organizeze resursele, sa stabileasca prioritatile si sa supravegheze proiectele, deoarece sunt convinsi ca valoarea lor personala este data de munca bine facuta.

Pot sa prevada riscurile si sa le elimine inainte sa apara, fiindca perceperea semnalelor de alarma face parte din natura lor. Astfel, devin excelenti lucrand in domenii care implica analiza atenta, capacitate de a observa, gandire sistematica: Analist in domeniul finantelor, tanzitii si factori de risc, inspector cu protectia muncii si resurse umane, paza si protectie, control al calitatii, avocat, trainer, life si business coach.

Tipul Sase printre celebritati

Jay Leno este cel mai cunoscut prezentator TV din America, un succes in termeni de audienta, un reper pentru orice vedeta sau aspirant la acest statut. Si-a creat stilul lui unic cu o combinatie de umor, conversatie si divertisment.

Jay Leno este castigator al premiului Emmy, fiind gazda emisiunii The Tonight Show –  considerat de multi un „spectacol de varieteu”. Printre cele mai cunoscute celebritati ale lumii, oaspeti din lumea muzicii si nume importante care au aparut in emisiunea lui Jay Leno se numara: Tom Cruise, Robert de Niro, Denzel Washington, Nicole Kidman, Billy Crystal, Brad Pitt, Sharon Stone, Heidi Klum, Harrison Ford, Jerry Seinfeld, Oprah Winfrey.

Dupa retragerea ca gazda a emisiunii Tonight Show, Leno si-a mentinut un program activ cu un turneu de stand-up comedy care numara in medie, 200 de spectacole live pe an, in Statele Unite și Canada.

In anul 2001, impreuna cu sotia sa, el a donat 100.000 $ fundatiei Feminist Majoritate, pentru campania care avea obiectivul de a opri apartheidul de gen in Afganistan, de a educa publicul cu privire la situația femeilor din Afganistan.

In anul 2009, el a donat 100.000 $ unui fond de burse de la Salem State College (acum Salem State University) în onoarea lui Lennie Sogoloff, in clubul caruia Leno si-a inceput cariera de comedian.

In anul 2012 Leno scoase la licitație un Fiat 500, care a fost vandut pentru suma de 385.000 $, veniturile fiind directionate catre o organizație de caritate care ajută recuperarea veteranilor de razboi raniti, prin furnizarea de servicii si locuinte temporare.

Pin It