Tipul 5 Cercetatorul

Tipul cerebral, inovator si izolat

Persoanele din tipologia 5 sunt deosebit de concentrate asupra intelegerii lucrurilor la nivel intelectual si acumularii de cunostinte. Cred in ideea conform careia „sa stii este puterea” – sa stii totul iti ofera o privire de ansamblu si o explicatie a evenimentelor vietii. Deseori ei devin cercetatori sau experti tehnici, datorita abilitatilor de analiza si a perceptiei dezvoltate.

Cercetatorii au capacitati intelectuale deosebite, sunt atrasi de stiinta, de teorie, de toate formele prin care isi pot demonstra maiestria mintii. Le place sa vorbeasca despre subiecte grele sau teorii complexe, interactioneaza cu ceilalti dezbatand idei, criticand societatea, analizand tendinte.

Sunt capabili sa se focalizeze si sa se concentreze foarte usor, sa dezvolte idei si abilitati complexe. Independenti si inovatori, ei sunt foarte preocupati de gandurile lor si de constructiile lor mentale.

Motivatia principala este sa fie apreciati pentru cunostintele lor, sa isi protejeze independenta, resursele si intimitatea. Sistemul de valori s-a dezvoltat de asemenea in jurul urmatoarelor conduite: sa gandeasca, sa stie, sa cunoasca, sa inteleaga si sa-si protejeze spatiul vital, ramanand la distanta si observand ce se petrece in jurul lor.

Sunt persoane solitare, retrase in lumea lor interioara, preocupate sa inteleaga lumea fara sa se implice prea mult, astfel incat latura sentimentala si relationala reprezinta o incercare foarte mare pentru ei. Deseori vor gasi modalitati de a-si minimaliza nevoile, evitand ca altii sa intervina in viata lor privata.

Pentru unii, familia si prietenii sunt importanti, dar tot au nevoie de mult timp singuri pentru a-si urmari propriile interese. Abilitatea de a se detasa de alte persoane si de presiunile emotionale le confera o libertate personala, dar poate crea singuratate.

 In relatiile interpersonale

Investeste putin in relatia cu ceilalti, avand tendinta sa uite numele sau chiar sa nu recunoasca persoanele pe care le intalneste.

Intr-o reuniune, nu ezita sa se comporte ca un englez: sta rezervat, fara sa faca ceva sau participa foarte putin, toate aceste motive determinandu-i pe ceilalti sa il perceapa ca fiind rece, putin generos si distant.

Desi poate sa fie prietenos si vorbaret, nu se grabeste sa socializeze, deoarece se simte stors de energie dupa aceasta. Intr-o intreprindere, aceasta atitudine se poate regasi in absentele repetate de la reuniuni, printr-o comunicare preoponderent prin posta electronica.

Tinde sa fie in general destul de rece si are probleme in a-si exprima sentimentele. Este recomandat sa practice deschiderea si sa impartaseasca sentimentele si experientele personale cu ceilalti.

Comunicarea

Ii asculta pe ceilalti cu multa atentie si retine esentialul. Nu critica si nici nu judeca, deoarece apropierea sa de realitate are la baza doar curiozitatea, nu si implicarea.

Tipul sau de vorbire este rational si cu substanta, respectuos, interesant, non-intruziv, usor amuzant.

Cel mai confortabil se simte sa discute despre lucrurile din zona sa de experienta.

Nu ii plac discutiile marunte (despre vreme).

Are grija sa nu ii “invadeze” pe ceilalti, este retinut in ceea ce priveste impartasirea sentimentelor sau a unor informatii personale, iar limbajul sau corporal este de asemenea controlat, mecanic.

Decizii

Nu agreaza presiunea de a lua decizii inainte de a fi discutat suficient despre problema respectiva. Are nevoie de informatii din abundenta pentru a se simti confortabil cu o decizie, lucru ce nu poate fi posibil intotdeauna. Prefera sa delege si ii incurajeaza pe ceilalti in luarea deciziilor.

Insa, atunci cand o face, deciziile sale sunt bazate pe logica si judecata, luand in calcul toate lucrurile relevante.

Cercetatorului i-ar fi de folos sa se decida mai rapid si sa-si foloseasca in aceeasi masura ratiunea, sentimentele si instinctul.

Conflicte

Are tendinta de a eschiva din fata confruntarilor. Fiind orientat spre evitarea conflictului sau a negocierii, el ramane dezarmat intr-o astfel de situatie.

Datorita firii sale analitice, rezolva problemele prin intermediul logicii si introspectiei.

Mereu in pozitie de retragere, tipul Cinci nu isi exprima ingrijorarile, evitand astfel sa intre in conversatii intese care implica conflictul.

Recomandarea pentru acest tip de personalitate este sa-si cultive dispozitia pentru explorarea sentimentele sale, sa ceara explicit o pauza atunci cand simte nevoia sa isi analizeze/exploreze reactiile.

Feedback

Din cauza abordarii sale prea intelectuale si rezervate pot sa apara probleme de colaborare, stilul sau fiind resimtit de ceilalti ca unul impersonal si arogant.

Cu toate acestea, ofera un feedback concis, bazat pe fapte, intr-o maniera obiectiva si impersonala.

Ezita sa abordeze o conversatie dificila, din teama ca ar putea deveni prea emotional sau obositor. Retragerea sa in propria intimitate ii inseala pe ceilalti, care il cred indiferent.

Deoarece are nevoie de un contact minimal pentru a mentine o relatie, ar trebui sa isi ia timpul necesar pentru a procesa si discuta.

Vanzari

Este un bun cunoscator al tutor aspectelor ce tin de produs dar si de elementele aditionale. Isi respecta angajamantele fata de clienti, oferind exact calitatea si fiabilitatea promise.

Deoarece afiseaza o atitudine retinuta, este perceput de catre unii clienti ca o persoana lipsita de caldura si implicare.

Este recomandabil sa comunice atat cu mintea cat si cu inima, recunoscut fiind ca, pentru a putea intelege nevoile clientilor cat mai bine, este nevoie de empatie si intelegere emotionala.

Leaderhisp

Conduce prin intermediul atuurilor sale recunoscute: cercetare si planificare, intelegere si analiza logica, intr-o maniera obiectiva bazata pe experienta.

Se implica mult, analizand cunostintele cu o gandire matura si cu rigurozitate. Poate fi un vizionar, descopera lucruri noi si inventeaza lucruri interesante.

Deoarece adopta fata de colaboratori o pozitie detasata, prea independenta si prea cerebrala, ar fi necesar sa aiba mai multa incredere in instinctele sale si sa permita accesul catre latura sa emotionala.

Totusi, inchiderea sa in fata afectelor poate sa faca din el un excelent conducator.  

Activitate profesionala

Cercetatorul este un bun observator, solitar, ii place sa observe mai degraba decat sa participe. Si-a dezvoltat o independenta si o auto-suficienta care ii asigura detasarea fata de restul lumii, dedicandu-si timpul analizei si gandirii logice, observarii si conceptualizarii lucrurilor.

Atunci cand i se recunoaste nevoia sa de izolare, este un excelent colaborator, inzestrat cu sange rece, bine organizat. Calculeaza cu precizie timpul pe care il dedica fiecarui angajament, atata vreme cat nu este presat. Evita controlul autoritar, imprevizibil si permanent asupra activitatii sale. Altfel, se pierde si devine impacientat, dandu-si seama ca va intarzia. Se plange ca nu are niciodata timp, dar asta vine din teama sa de a nu uita ceva.

Este o persoana credibila, avand deseori pozitia de expert. Nevoia de a acumula cunostinte, de a-si inmulti informatiile si documentarile, il determina sa isi asume un grav risc intelectual: sa prefere stiinta in defavoarea intelepciunii. Pentru el viata este interesanta pentru a o privi, nu pentru a se implica. Satisfactia o gaseste in izolare, intr-o izolare umpluta de ganduri si reflectii.

Nu ii place sa fie surprins, apreciaza sa fie informat asupra unui eveniment viitor pentru a putea prevede ce se va intampla. Astfel isi va putea controla emotiile, va fi linistit. In schimb, daca nu va cunoaste programul, va adopta in mod spontan pozitia de observator.

Ii place sa faca parte dintr-un grup care sa ii serveasca ca o retea pentru impartasirea cunostiintelor. Atunci cand isi va expune gandirea, o va face intr-un mod foarte structurat si cu o mare grija pentru claritate, expunerea sa luand forma unui tratat sistematic, exhaustiv. Este controlat, vorbeste in mod egal si linistit.

Deoarece are totusi un sens al socialului, Cercetatorul va accepta sa apara la anumite reuniuni, daca le considera importante din punct de vedere social. Acolo va fi capabil sa teasa legaturi, sa isi arate cunostintele si sa faca politica, pentru ca ideile lui sa poata capata un corp.

Alege o activitate care ii permite sa isi puna in valoare cunostintele si sa observe realitatea. Domeniul sau de expertiza vizeaza activitati care tin de cercetare si tehnologie, de la design de aplicatii si jocuri pe calculator la inginerie, analist, om de stiinta, arhitect, manager.

Tipul Cinci printre celebritati

Poate cel mai cunoscut personaj care reprezinta tipologia Cercetatorului este Bill Gates,  celebrul om de afaceri american, unul dintre fondatorii Microsoft Corporation.

Bill Gates a devenit o personalitate cunoscuta inca din anii 1980, cand alaturi de Paul Allen a dat startul unei revolutii a calculatoarelor, punand bazele companiei Microsoft (initial Micro-soft). Sub conducerea lui Gates, compania a continuat sa se dezvolte, implementand tehnologia sofware, facand-o mai accesibila utilizatorilor de computere. Intr-un singur an, investitiile in cercetare s-au ridicat la 4 miliarde de dolari. In 1985, Microsoft lanseaza sistemul de operare Windows.

„Experienta si cunostintele pe care Paul Allen si eu le-am acumulat in scoala ne-au dat increderea necesara pentru a crea o companie pe baza unei idei cu care nimeni nu mai era de acord: ca cipurile electronice vor deveni atat de puternice, incat calculatoarele si programele de software urmau sa devina un instrument care se va regasi pe fiecare birou si in fiecare casa”, a declarat Bill Gates intr-un discurs sustinut la scoala Lakeside School in 2005.

In 2005, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ii acorda lui Bill Gates titlul de „Cavaler al Imperiului Britanic”.

Timp de 15 ani s-a aflat pe prima pozitie a clasamentului celor mai bogati oameni din lume, fiind intrecut in ultimii ani de afaceristi precum Warren Buffet sau Carlos Slim.

Bill Gates este si unul dintre cei mai mari filantropi. El a donat  sume uriase de bani catre diverse organizatii caritabile si pentru programe de cercetare stiintifica. Imensa avere detinuta de Bill Gates i-a permis sa patrunda si in actiuni caritabile, in 2000 infiintand alaturi de sotia sa fundatia „Bill and Melinda Gates”.

Fundatia a devenit un gigant in 2006, cand prietenul familiei Gates, Warren Buffet, a promis ca le va da o parte din averea sa, insemnand peste 30 miliarde de dolari.

Cea mai mare donatie pe care fundatia „Bill and Melinda Gates” a facut-o, peste 1,5 miliarde de dolari, a fost pentru Alianta GAVI, care reuneste multe opere umanitare si care se dedica vaccinarii copiilor din zonele defavorizate.

Pin It