Tipul 4 Individualistul

Tipul creativ, expresiv, dramatic.

Reprezentantii tipului 4 sunt originali, deosebit de sensibili la aspectele estetice si imaginative ale vietii. Cauta sensul si profunzimea atat in relatiile interpersonale cat si in profesia lor. Au un simt inascut al exprimarii simbolice, creaza in mod spontan frumusetea in jurul lor, acasa sau la birou.

Au o fire nostalgica si melancolica, mereu in cautarea intensitatatii si dramatismului. Deseori pasionali, supra-emotionali, ei oscileaza intre empatizarea cu sentimentele altor persoane si trairile lor interioare. Au nevoie sa dea un sens vietii, sa se exprime creativ si sa traiasca momente unice, de mare intensitate.

Motivatia principala a persoanelor de tip Patru este sa fie apreciati pentru faptul ca sunt aparte, au o dorinta intensa de a fi exceptia. Acesta cautare a unicitatii ii determina sa idealizeze ceea ce este frumos, luxos, de bun gust.

Nu suporta atitudinea vulgara, lipsa de consideratie, criticile, banalitatea, rutina si monotonia. Sunt firi independente care nu iau in serios obligatia de a urma o procedura intocmai si nici regulile care ii ingradesc originalitatea. Ca niste individualisti autentici, vor sa faca totul singuri, in felul lor, dupa regulile lor.

Vor sa fie recunoscuti prin ceea ce ii face deosebiti: creativitate, romantism, simt estetic. Majoritatea persoanelor din tipul Patru sunt artisti care exceleaza in exprimarea emotiilor umane universale prin dans, pictura, arta dramatica, muzica si poezie.

Tipul Patru este perceput de ceilalti ca fiind preocupat, absorbit, introvertit si melancolic. Insa, chiar daca pare o persoana distanta, in realitate are o mare sensibilitate fata de conditia umana. Intuitia ii permite sa se armonizeze in mod natural cu dispozitia persoanei cu care se afla in dialog. Intra spontan in rezonanta emotionala cu celalalt si ii sesizeaza starea interioara cu o finete care uimeste.

In relatiile interpersonale

Poate sa descopere calitatile unei persoane si sa ii sublinieze potentialul cel mai ascuns. Va recunoaste chiar si in cea mai comuna persoana unicitatea si originalitatea.

Are inclinatia de a-si amplifica starea de bine/rau, ceea ce ii influenteaza simtul realitatii, eficacitatea si relatiile cu cei din jurul sau. Din cauza schimbarilor sale bruste de dispozitie, sfarseste prin a-i destabiliza pe colaboratori.

Dezvolta o sensibilitate neobisnuita la criticile sociale si in acelasi timp o sete de recunoastere. Are tendinta de a face comparatii negative in ceea ce il priveste, deoarece  nutreste sentimentul ca nu satisface normele la care ceilalti sunt capabili sa raspunda.

Va trebui sa renunte pe cat se poate la dramatism si sa progreseze spre echilibru si normalitate, sa aprecieze simplitatea si rigoarea.

Decizii

Ia decizii folosind de multe ori intuitia, starile sale sufletesti fiind determinante in elaborarea planurilor sale. Ar fi bine sa observe natura motivatiilor, modul in care partea sa idealista ii influenteaza simtul realitatii. O concentrare prea puternica asupra realizarii idealului poate genera o presiune foarte mare asupra colaboratorilor sai.

Aflat in cautarea scenariilor originale, se poate arunca pe neasteptate intr-un pericol sau va lua o decizie radicala, care sa darame intr-un moment tot ce a construit ani de zile.

Este necesar sa utilizeze logica si sa se concentreze pe “aici si acum”, pe situatia prezenta si pe solutiile realiste.

Comunicarea

Faptul ca vrea sa se afle in afara normelor, sa se distinga de ceilalti, risca sa iste probleme la nivelul lucrului in echipa. Aceasta dorinta de a fi exceptia se traduce printr-o atitudine de izolare cateodata dispretuitoare, care tine la distanta pe cei din jur.

Abordeaza un aer de superioritate care da impresia uneori ca joaca un rol. De aceea relatia cu ceilalti este foarte rar una naturala. Datorita tendintei de a-si imagina reactiile altora in loc sa verifice care sunt in realitate, se impotmoleste deseori in comparatii si sentimente negative.

Pe de alta parte, are nevoie sa se faca remarcat, sa fie recunoscut pentru originalitatea sa. In discutie, face in mod frecvent referire la propria experienta, se pune pe sine in centrul atentiei indiferent de tema conversatiei, se lanseaza in povestiri in care isi pune in valoare meritele.

Conflicte

Inclinatia tipului Patru catre alternarea celor doua planuri: atractie/respingere, abandon/seductie, reprezinta o forma prin care acesta controleaza o relatie, indiferent de natura ei.

Vrea sa se impuna si sa fie intotdeauna stapan pe situatie, de aceea este considerat un tip cu care se lucreaza dificil in echipa. Acest comportament nechibzuit ii permite sa experimenteze intensitatea momentului, se simte energizat si stimulat de competitie.

Tipul Patru se crede neinteles, respinge ajutorul celuilalt, avand tendinta clara de a se exclude. Faptul ca vrea sa se distinga de ceilalti este privit de echipa ca fiind o atitudine aroganta.

Feedback

Feedback-ul acestui tip de personalitate are un puternic caracter emotional. Analizeza, chibzuieste si ofera sustinere si compasiune, avand dorinta de a patrunde pana in profunzimea lucurilor. Experienta sa interioara il predispune la empatie, ceea ce il face apt sa sustina pe cineva care traverseaza o perioada dificila.

Utilizeaza un numar prea mare de istorii personale, devine fixat pe sentimentele sale pe care le ia ca punct de referinta. Anumite persoane sunt nemultumite de genul acesta de raspuns, gasindu-l prea expresiv si intens emotional.

Este necesar sa distinga clar sentimentele personale de ale celuilalt si sa ofere un raspuns rational, la obiect, care sa nu aiba de-a face cu reactiile sale emotionale.

Vanzari

Ingenios, inspirat, aduce creativitate la oferta pe care o prezinta clientilor sai. Are capacitatea sa asculte si sa identifice bine nevoile clientilor.

Insa, devine hipersensibil si ia personal o afirmatie perceputa gresit sau o reactie minora care vine din partea clientilor. Orice remarca sau provocare la explicatii ii poate amplifica emotionalitatea si “sentimentele ranite” de respingere personala.

Leaderhisp

Vizunea sa este bazata pe valori, creativitate, inspiratie, munca si autodisciplina.

Alterneaza intre a expune problemele si a le dezbate cu ceilalti si o atitudine inchisa, retrasa si necomunicativa. Poate interpreta sugestiile altora ca intruziuni nedorite sau presiuni agresive.

Este important sa isi cultive o gandire practica, orientata catre activitati si obiective actuale, avand in vedere dispozitia sa de a-si imagina un viitor care sa-i implineasca asteptarile.

Activitate profesionala

Un reprezentant al tipului Patru urmareste sa fie unic, sa-si lase amprenta in orice intreprinde. Isi doreste libertate pentru a-si urma starea de spirit si imaginatia, in asa fel incat sa-si poata dezvolta propriul stil de actiune.

Vine intotdeauna cu idei inovatoare, in speranta ca va insufla un elan nou membrilor echipei si ca entuziasmul sau idealist va fi apreciat. Insa, daca propunerile sale nu sunt primite asa cum se asteapta, entuziasmul se metamorfozeaza brusc in dezinteres si demotivare.

Atunci cand simte ca nu este apreciat si inteles, isi pierde increderea in sine. Starea sa de spirit devine schimbatoare si capricioasa, este necooperant, se compara frecvent cu alti colegi si devine din ce in ce mai nemultumit de performantele sale.

Sfideaza conventionalitatea si autoritatea din nevoia de a se exprima cat mai original, de a explora posibilitatile si a descoperi noi modalitati de abordare. Este competitiv si afiseaza chiar superioritate fata de ceilalti, pe care si-o exprima direct si deschis.

Combina creativitatea cu ambitia, dorinta de autodepasire cu  stabilirea de teluri precise, urmarind avansarea profesionala si succesul. Isi impune personalitatea si eforturile creative si asteapta ca munca sa ii fie recunoscuta, fiind preocupat sa isi creeze o imagine care fie acceptata social.

Genul de activitati potrivite Individualistului sunt acelea in care exista posibilitatea de a imbunatati standardele si regulamentele: responsabilitati in departamentul financiar-contabil, audit, administrativ.

Consilier de cariera – se pricepe foarte bine sa mobilizeze resursele celorlalti, sa le stimuleze creativitatea si sa le insufle dorinta de autodepasire.

Isi poate exprima originalitatea in profesii care presupun creativitate, inovatie, inspiratie: desingner vestimentar si de interior, web designer, hair stylist, jurnalist.

Tipul Patru printre celebritati

Martha Graham  (18941991) a fost o dansatoare-coregrafa americana privita ca unul din pionierii dansului modern, a carei influenta asupra dansului poate fi comparata cu influenta pe care a avut-o Stravinsky asupra muzicii, Picasso asupra artei sau Frank Lloyd Wright in arhitectura.

Ea a inventat un nou limbaj al miscarilor si l-a folosit pentru a descoperi pasiunea, furia si extazul comune experientei umane. Dansurile ei erau menite sa evoce un raspuns visceral în public, prin exprimarea emotiilor primare care „dezvaluie omul interior”, intens si puternic.

Se spune despre Martha Graham ca este cea care a adus dansul în secolul XX si a creat ceea ce este astazi dans modern, printr-o tehnica recunoscuta ca prima alternativa semnificativa la stilul de balet clasic.

Martha Graham a instruit si a ghidat generatii de profesori de dans modern atat in Statele Unite cat si in strainatate. A influentat generatiile moderne dansatori, coregrafi de balet, staruri de muzicaluri si opere, ca si creatori de dans dramatic. Acum, dansatori profesionisti si coregrafi din întreaga lume isi cauta inspiratia in stilul ei de dans modern.

A dansat si a facut coregrafie timp de peste 70 de ani si a produs unele dintre cele mai mari capodopere dansului modern american, a creat mai mult de 180 de lucrari, in cele mai multe din acestea a dansat ea însasi.

In acest timp a fost primul dansator care a dat un spectacol la Casa Alba, primul dansator care a calatorit în strainatate ca ambasador cultural, precum si primul dansator care a primi cel mai mare premiu civil al SUA: Medalia Prezidentiala de Libertate.

Pin It