Tipologia Trei Competitivul

Tipul pragmatic, orientat spre succes: Adaptabil, Vrea sa exceleze,

Orientat spre propria imagine

Multi dintre noi avem din cand in cand ganduri de genul: daca as fi reusit sa fac asta… daca m-as fi maritat cu tipul acela… daca as fi ales medicina… atunci as fi valorat mai mult decat valorez acum, viata mea ar fi fost incununata de succes.

Pentru unii succesul inseamna a avea o multime de bani, o casa mare, o masina scumpa si noua si alte simboluri ale statutului social. Altii pun pret pe idei, iar pentru ei succesul inseamna a se distinge prin realizarile profesionale, stiintifice. In alte cazuri, poate insemna a deveni un actor faimos, fotomodel, politician, in general o persoana publica.

Atunci cand ajung sa isi adapteze viata potrivit cu aceste asteptari, deseori aceste persoane nu stiu cum sa raspunda la intrebarea: dar eu ce vreau cu adevarat? Problema este ca, grabindu-se sa obtina ceva care sa le cresca valoarea, devin atat de straini de ei insisi incat nu mai stiu ce vor cu adevarat, ori care sunt sentimentele sau interesele lor reale. Pas cu pas, propria lor fiinta e lasata in urma pana cand nu o mai recunosc.

Astfel,  fuga dupa succes ii poate conduce in situatii in care sunt nevoiti sa faca lucruri care nu ii intereseaza cu adevarat. Cand ajung la asemenea momente, se simt dezamagiti de viata si de ei insisi. Oricat de mult s-au straduit, cautarea recunoasterii prin urmarirea unor teluri care nu provin din sufletul lor, pare sa nu le dea satisfactie si implinire.

Modelul de functionare dezvoltat din copilarie de catre persoanele din tipologia Trei, este de a invata cum sa-si cultive si sa-si dezvolte partile bune, ca sa ii impresioneze sau sa-i atraga pe ceilalti. Ei au observat ca erau laudati atunci cand erau buni si stiau sa faca anumite lucruri extrem de bine si s-au hotarat sa isi gaseasca respectul de sine fiind la inaltimea asteptarilor si cerintelor altora.

Chiar daca nu obtineau aprobare pentru ei, ci pentru actiunile lor, Competitivii au invatat  subconstient sa se adapteze pentru a deveni acceptabili prin realizarile si performantele lor. Atentia pe care o primeau pentru a fi intr-un anume fel era pentru ei ca aerul si aveau nevoie de ea pentru a respira.

 MODELUL COMPORTAMENTAL

Semnalul de alarma – „Valoarea mea depinde de succesul pe care il am”

Credinta ca valoarea lor depinde de felul cum ii privesc ceilalti ii face sa fie foarte preocupati sa atinga succesul – sa se distinga prin realizari profesionale si prin simboluri ale statutului.

Ideea de „a pierde” in orice fel este un declansator al sentimentului intolerabil de esec. De aceea, cu cat au mai mult sentimentul ca nu sunt valorosi, cu atat sunt mai hotarati sa fie apreciati si plini de succes.

Rolul social – Cel mai bun

Asumarea rolului de Cel mai bun compenseaza pentru ei nesiguranta ascunsa legata de propria valoare. Nu numai ca isi vor apara aceasta imagine, dar vor incerca sa o consolideze si sa o sustina.

A fi cei mai buni nu le ofera celor din tipul Trei luxul de a fi vreodata mediocri, sau de a-si recunoaste esecurile de orice fel. Deoarece simt ca valoarea lor depinde de a fi stralucitori si a se face remarcati, ei incep sa creada ca trebuie sa straluceasca intotdeauna, ajungand ca in relatiile lor cu ceilalti sa participe numai prin prisma acestui rol.

Minciuna, mandrie si confirmare

Un aspect al minciunii tipului Trei este tendinta catre o dubla inselatorie: se prezinta celorlalti intr-un mod care nu reflecta adevarata lor natura. Pentru asta recurg la autoamagire, convingandu-se pe sine ca sunt conform cu imaginea idealizata pe care o infatiseaza lumii. In acelasi timp ei isi reprima sentimentele ca nu sunt corespunzatori, deoarece se tem ca ceilalti sa le vada lipsurile si sa-i respinga, confirmandu-le lipsa de valoare. Ei cred ca egoul lor este adevaratul lor sine.

Performanta si decuplare de sentimente

Competitivii acorda multa atentie performantei, in toate sensurile acestui cuvant – profesional, fizic, academic, social. Pe masura ce se identifica cu performantele lor, vor considera ca sentimentele sunt obstacole care nu fac decat sa-i incetineasca.

Singura lor dorinta este sa devina o „vedeta” indiferent de domeniu. Totusi, pentru ca activitatile pe care le intreprind nu sunt facute din suflet, performanta lor este din ce in ce mai lipsita de bucurie si mai putin autentica. Pot ajunge la o dependenta de munca, care le blocheaza si putina libertate emotionala care le mai ramasese. In orice caz, faptul ca sunt straini de ei insisi si de sentimentele lor se intoarce impotriva lor.

Competitia si indarjirea

Cei din tipul Trei nu numai ca intra in competitie cu colegii lor, dar au tendinta sa introduca spiritul de competitie in relatii unde acesta nu ar avea ce sa caute si unde poate fi foarte distructiv: parintii in competitie cu copiii sau competitia intre soti.

De obicei intra in competitii subtile de genul: cine are cel mai mult succes la servici, cine are sotia cea mai frumoasa si copiii cei mai destepti, cine e cel mai bun la sport, la sah si asa mai departe. Modalitatea principala de intarire a respectului de sine este sa castige comparatiile sau competitiile in care sunt implicati.

Imagine si autoprezentare

Atunci cand Competitivii se simt nesiguri, ei se protejeaza avand si mai multa grija de imaginea lor, in loc sa-si dedice energia dezvoltarii talentelor lor native.

Problema e ca se trateaza pe ei insisi ca pe niste obiecte – Trebuie sa ma „vand” celorlalti. Ei devin atunci un bun de schimb, in functie de necesitatile momentului.

Frica de intimitate

Cei din tipul Trei sunt constienti ca exista o discrepanta intre ceea ce sunt si ceea ce arata lumii, insa ii ingrozeste ideea de a-i lasa pe altii sa observe acest lucru. Intimitatea ar permite altora sa vada ca defapt nu sunt persoana care par si astfel sa ii respinga.

Pentru a-i tine pe oameni la distanta, mentinandu-le in acelasi timp atentia si parerea buna despre ei, vor cultiva un fel de prietenie profesionala sau de jovialitate care sa tina locul adevaratei intimitati si apropieri. Cauta in general imaginea unei relatii de succes in loc de realitatea ei, deoarece intimitatea implica riscul de a fi respins pentru ca nu indeplineste nevoile celeilalte persoane.

Seductia si lauda

Competitivii pot fi seducatori si se pot implica intr-o fuga dupa cuceriri care sa le sporeasca respectul de sine. A avea succes nu este de ajuns, ei au nevoie sa fie celebri sau importanti, sa fie „vedete” si sa primeasca laude.

Nu numai ca trebuie sa fie atragatori si placuti, dar la fel trebuie sa fie si familia, prietenii, chiar si animalele lor de companie.

VALORIFICAREA PUNCTELOR FORTE

Persoanele din tipul Trei care au o apreciere realista si profunda a propriei persoane si a vietii lor, au o incredere si un respect de sine autentic. Datorita acestui lucru ei sunt ambitiosi, increzatori si perseverenti, au grija de ei din punct de vedere fizic si isi iau drept scop sa se cunoasca mai bine si sa-si imbunatateasca viata. Investitiile sanatoase in sine sunt necesare pentru cineva care doreste sa realizeze ceva important in viata.

In afara de investitia in propriile talente, ii vor ajuta si pe altii sa se manifeste la intregul lor potential, deoarece au capacitatea de a-i entuziasma si motiva pe oameni sa realizeze mai mult decat credeau ca pot.

De asemenea isi folosesc talentele si elocventa pentru a sustine cauze nobile, ei devenind deseori modele umane deosebite in domeniul in care se implica. Sunt foarte buni la comunicare si promovare si stiu sa prezinte un lucru intr-un mod atractiv si inspirator.

Elemente practice caure ajuta tipul Trei sa se transforme

Cei din tipul Trei trebuie sa se elibereze de credinta ca propria lor valoare depinde de parerea celorlalti. Doar atunci ei pot deveni autentici, gasesc libertatea extraordinara daruita de indeplinirea dorintelor propriei inimi.  Daca vor inceta sa gandeasca faptul ca oamenii sunt valorosi numai daca au un venit sigur, calitati fizice remarcabile, sau o pregatire profesionala de exceptie, vor intelege ca ei sunt cei care dau valoarea lucrurilor.

Pentru aceasta este foarte clar ca masca lor trebuie aruncata iar sentimentele de gol interior trebuie constientizate pentru ca vindecarea sa poata avea loc. Mai degraba decat sa descopere ca sunt goi si fara valoare, ei vor intelege ca sunt doar mai putin dezvoltati in anumite domenii.

E nevoie de curaj, insa atunci cand vor fi dispusi sa riste si sa piarda aprobarea celor din jur pentru a-si urma inima, ei vor deveni persoane extraordinare, simple si disponibile, aratandu-ne adevaratul lor sine cu sinceritate si umilinta.

Pin It