Tipologia Sase Devotatul

Tipul responsabil: Orientat catre siguranta, anxios si banuitor

Iata ca am ajuns si la tipologia care ma reprezinta! Este o ocazie deosebita pentru mine de a va impartasi ce a insemnat sa ma regasesc in acest model comportamental. Sunt adevarurile cu care a trebuit sa ma confrunt si sa fac pace, atunci cand am inceput sa studiez Eneagrama.

Cei din tipul Sase au cele mai mari probleme deoarece gandesc prea mult si isi fac o gramada de griji. Se lanseaza in anticiparea viitorului, dupa care li se face frica sa nu faca greseli si se lasa coplesiti de anxietate.

Din nevoia de a avea totul sub control, mintea mea a actionat ca un gardian vigilent, incercand sa surprinda tot, sa interpreteze pana la cele mai mici detalii si sa se asigure ca nu va fi luata prin surprindere. Chiar si acolo unde nu parea sa fie  vreun pericol, puneam la cale un plan care pana la urma lua forma unei strategii de lupta in toata regula. Si cu toata sinceritatea, trebuie sa recunosc ca nu am iesit niciodata victorioasa.

Indoiala care ma rodea in permanenta nu imi permitea sa vad clar si realist situatia, ca sa pot intelege ca eu singura ma pozitionam intr-o atitudine razboinica, fara ca cineva sa imi fie adversar. Toata energia mea era consumata in aceasta permanenta stare de veghe, de alerta, de tensiune, ma simteam singura in fata lumii si a pericolelor ei nebanuite.

Cu ajutorul Eneagramei mi-am dat seama cat de nocive erau aceste incercari si cat de mult ma indeparta acest comportament de adevarata sursa a sigurantei si a increderii. Am pierdut mult timp respingand orice tendinta fireasca catre dezvoltare si catre explorarea resurselor proprii, practic mi-am sabotat accesul catre puterea mea interioara.

Eneagrama m-a ajutat sa realizez ca existenta mea se limita doar la nivelul mintii, insa cel mai dureros aspect pe care l-am constientizat a fost ca astfel imi tineam blocata calea spre inima mea, locul de unde izvoraste adevarata putere vindecatoare – Iubirea. Atata timp cat mintea a vorbit, vocea inimii a fost inabusita, iar mie mi-a fost imposibil sa imi gasesc pacea si sustinerea interioara.

Cat timp inima mi-a fost ferecata, nu m-am putut bucura nici de afectiunea si sinceritatea oamenilor  din viata mea. Continuam sa ma vad ca pe o victima si asta si eram – victima propriei mele neincrederi.

Atunci cand am decis cu toata fiinta mea ca aleg sa devin un om nou, s-au intamplat in acelasi timp doua lucruri esentiale: o moarte si o renastere. Am decis sa las in urma omul care am fost, ca sa pot lasa loc pentru omul care abia incepea sa se nasca. Aceasta trecere de la frica la abandonare, de la control la necunoscut, a fost pretul pe care l-am acceptat ca sa ma pot regasi pe mine insami.

MODELUL COMPORTAMENTAL

Semnalul de alarma – Cautarea unui lucru sigur

 Devotatii cauta garantii si asigurari, incercand sa adune toate sansele posibile pentru a supravietui. Pentru ca au indoieli serioase in ceea ce priveste propria persoana, dar si lumea inconjuratoare, incep sa caute un „lucru sigur” care sa le garanteze siguranta – de la casatorie la o slujba, o retea de prieteni, un sistem de credinte.

Simtind ca viata e plina de pericole si de neprevazut, inteleg sa o abordeze cu atentie sporita si asteptari limitate. Devin mai preocupati de stabilirea si mentinerea „plasei de siguranta” decat de urmarirea adevaratelor lor teluri si aspiratii.

Rolul social – Camaradul de incredere

Cei din Tipul Sase se ofera mereu voluntari sa fie „cei responsabili”. Isi invistesc cea mai mare parte a timpului si a energiei in angajamentele pe care si le-au luat, sperand ca sacrificiile lor sa le aduca siguranta si sustinere mutuala.

Ei ar vrea garantia ca, daca fac ceea ce trebuie sa faca, atunci Dumnezeu(sau familia sau compania) va avea grija de ei. Astfel, a juca propriul rol social le creeaza in mod ironic nesiguranta sociala, deoarece nimic din ce fac in lumea exterioara nu-i va face sa se simta la adapost daca sunt nesiguri pe ei.

Teama, anxietatea si indoiala

Desi Devotatii par sa fie foarte sociabili si prietenosi, ei au deseori teama profunda ca vor fi abandonati, respinsi sau raniti. Se tem ca vor face o greseala care le va distruge relatiile si ca ceilalti se vor intoarce brusc impotriva lor. Astfel o mare parte din sociabilitatea lor provine din dorinta de a verifica daca totul este in regula.

Devotatii par sa fie constienti de anxietatile lor, motiv pentru care de multe ori se simt confuzi, vlaguiti si descurajati. Totusi, din afara nu par sa fie asa de afectati, deoarece anxietatea lor se manifesta in interior.

Teama devine vizibila atunci cand isi fac griji pentru siguranta lor si pentru posibilele probleme viitoare.

Cautarea sustinerii si a raspunsurilor

Daca increderea pe care o au in ei insisi este puternic zdruncinata, pot deveni dependenti de cineva sau de un sistem de credinte, ceea ce ii duce catre pierderea independentei. Desi vor sa fie sustinuti de catre ceilalti, nu vor sa se simta inghesuiti de nimeni, vor ca ceilalti sa ramana la distanta pentru a nu se simti coplesiti.

Devotatii cauta de obicei raspunsuri la problemele lor in ideile propuse de ceilalti. Daca descopera un nou mentor care pare sa fie intelept si gata sa-i ajute, sunt incantati. Dar nu sunt niciodata foarte convinsi, studiaza cu mare atentie ideile, le testeaza si chiar le poate inlocui cu altele.

Desigur nu vor gasi niciun sistem de credinte si nici o relatie care sa le ofere intotdeauna ghidare sau sustinere perfecta. Pana cand devin constienti de acest lucrul, ei trec prin tot acest joc al increderii si indoielii din nou si din nou.

Cautarea structurii si a principiilor

Reprezentantii tipologiei Sase se simt cel mai bine in domenii cu proceduri, principii si reguli clare si bine definite.

Ei se simt mai in siguranta atunci cand stiu aproximativ la ce sa se astepte, deoarece le displac schimbarile bruste. Mintile lor pline de teama sunt mai linistite cand dau de o anumita previzibilitate.

Comitetul interior

Atunci cand trebuie sa ia o decizie, Devotatii se simt prinsi intre diferite voci interioare fiind incapabili sa aleaga, pentru ca nu se pot sa nu se indoiasca de hotararea luata. Fiecare alegere cheama la intrunire comitetul interior care ii poate face sa alerge in cerc. Conversatia lor interioara este interminabila, le rapeste linistea si ii fac sa nu fie siguri care este cel mai bun fel de a actiona.

Vigilenta si suspiciunea

Multi Devotati raman hipervigilenti chiar si atunci cand nu exista nici un fel de pericol in jur. Nu pot niciodata sa se relaxeze si sa se simta in siguranta. Acest fel de a fi le modeleaza imaginatia in timp, ceea ce ii va face sa se astepte mereu la pericole si intamplari nefericite. Normal, asta le afecteaza atitudinea cand sunt la munca dar si in relatiile personale, pentru ca isi descarca stresul, plangandu-se si simtindu-se victimizati.

VALORIFICAREA PUNCTELOR FORTE

Persoanele din tipologia Sase au o rezistenta extraordinara si isi ating obiectivele prin eforturi ferme si persistente.

Sunt atenti la detalii, stiu sa organizeze resursele, sa stabileasca prioritatile si sa supravegheze proiectele, deoarece sunt convinsi ca valoarea lor personala este data de munca bine facuta.

Devotatii pot sa prevada riscurile si sa le elimine inainte sa apara, fiindca perceperea semnalelor de alarma face parte din natura lor. Astfel, devin excelenti in a lucra in domenii care implica analiza atenta, capacitate de a observa, gandire sistematica.

Cei din tipologia a Sasea au capacitatea de a lucra pentru binele comun, fara a simti nevoia de a fi eroi, simtind ca fac parte din ceva care le transcende interesele lor personale. Ei cred in egalitate, in faptul ca nu exista conducatori si condusi, ci dor oameni cu diverse talente cu care pot contribui pentru a imbunatati viata comunitatii.

Elemente practice caure ajuta tipul Sase sa se transforme

Devotatii vor ajunge la transformare atunci cand isi vor confrunta teama de baza – aceea de a fi lipsiti de sprijin sau calauzire.

Toate fiintele umane au nevoie de sustinere si siguranta pentru a putea supravietui si a prospera, insa rareori sunt capabile sa recunoasca puterea lor interioara – prin centrarea in propria fiinta. Din aceasta situatie, Devotatii deschisi si ancorati in real pot sa recunoasca adevarata forta pe care o au, isi recunoasc curajul, calmul si echilibrul interior.

De asemenea, Devotatii au nevoie sa renunte la a-si folosi mintea speriata si sceptica pentru a cauta sprijin. In mod ironic, cu cat isi pun mai multe intrebari si dezvolta strategii complexe, cu atat se simt mai putin siguri pe ei, mai mici si mai pierduti in spatiu.

Pot sa inceapa sa se reconecteze la natura lor doar privind dincolo de felul lor circumspect de a gandi. Doar asa isi descopera propria autoritate interioara si inteleg ca sustinerea pe care au cautat-o este mereu la dispozitia lor.

Cand Devotatii traiesc acest adevar, recunosc ca poseda stabilitate, forta si tarie, isi amintesc ca universul este binevoitor si ca ii sustine complet.

Pin It