Tipologia Opt Conducatorul

Tipul puternic, dominator: Categoric, hotarat si gata de confruntare

In momentul in care mi-am identificat tipul de personalitate din Eneagrama, am avut sentimentul ca ma privesc pentru prima data in viata intr-o oglinda. Imaginea imi prezenta clar tiparele si motivatiile dupa care traiam si ma comportam in acel moment si trebuie sa recunosc ca mi-a fost foarte dificil sa accept ca acea persoana eram chiar eu.

De atunci am observat acelasi tip de reactie la majoritatea persoanelor care au trecut prin testul cu oglinda. Perceptia de sine, asa cum a fost hranita de-a lungul intregii vieti, la care s-au adaugat si prejudecatile dobandite cu timpul, au dus la o aversiune fata de imaginea pe care ne-o pune in fata aceasta oglinda.      Tocmai de aceea, informatiile pe care ni le ofera reprezinta inceputul unui proces de cautare a acelui adevar profund despre noi insine si adevarata noastra identitate.

Este extraordinar de greu este sa admitem ca alegerile pe care le-am facut, valorile pe care le-am aparat, reactiile automate fata de cei din jur, sunt cele care ne-au provocat suferinta, esecurile si uneori chiar boala.

Si mai greu este sa recunoastem ca exista in noi resursele necesare pentru a vindeca aceste rani si a ne pune in valoare potentialul cu care am fost inzestrati de natura. Asta inseamna sa devenim responsabili si sa preluam controlul asupra vietii noastre intr-o maniera constienta. Inseamna sa ne asumam pe noi insine, cu bune si cu rele, sa intelegem ca facem parte dintr-o lume a polaritatilor, in care exista deopotriva intuneric si lumina, cald si rece, slab si puternic.

Prima invatatura cu care cei din tipologia Opt ar putea sa inceapa calatoria spre cunoasterea de sine, este ca e nevoie sa fii puternic, ca sa iti dai voie sa fii slab. Omul este creat dintr-un ansamblu de conditii contradictorii, iar Conducatorii lupta din greu pentru a opune rezistenta acelor aspecte care i-ar face sa se simta vulnerabili.

Daca oglinda le-ar spune ca sunt iubitori, tandri, generosi, drepti si plini de compasiune, ar arunca-o la gunoi fara sa clipeasca. Ei tin cu tot dinadinsul sa fie tipii duri, independenti si rezistenti, ascunzandu-se in armuri groase si impunatoare, in spatele carora, totusi, se simt vulnerabili.

Rezultatul este ca nu mai pot iubi si realtiona cu adevarat cu alti oameni, de teama ca iubirea le va da celorlalti putere asupra lor. Sunt atat de inspaimantati de durerea emotionala, incat isi protejeza sentimentele prin distanta la care ii tin pe cei din jur, tocmai pentru a se simti in siguranta.

MODELUL COMPORTAMENTAL

Semnalul de alarma – Lupta pentru independenta

Conducatorilor le este teama ca, daca vor apela  la ceilalti pentru ajutor sau sustinere, ar putea sa isi piarda autonomia, de aceea se afla intr-o lupta continua fata de orice fel de dependenta.

Celor din tipologia Opt nu le place sa lucreze sub comanda altcuiva, preferand in schimb riscul si aventura de a-si conduce propriile activitati. Le place competitia, sunt intreprinzatori abili si vor sa fie siguri ca au resursele pentru a trai bine si in siguranta. Atata timp cat simt ca ei sunt cei care controleaza situatia, sunt capabili sa se relaxeze.

Rolul social – Stanca – ”Sunt puternic, sunt cel pe care trebuie sa se bazeze toti ceilalti”

Identificarea constienta sau inconstienta cu forta si neclintirea unei stanci le intareste Conducatorilor increderea in sine si in capacitatea lor de a rezolva problemele.

Ei cred ca daca sunt ca niste stanci, vor putea sa se apare mai bine si sa evite sa fie raniti. Simt ca trebuie sa fie duri, nemiscati de dificultati sau suferinte si pentru asta inseamna sa isi reprime slabiciunile, neincrederea si teama. Considera ca au nevoie de aceasta atitudine pentru a supravietui intr-o lume dura si rece.    

Dorinta si intensitate

Conducatorii vor sa fie puternici si autonomi. Dorinta lor primordiala este de a simti ca traiesc intens, ca si cum s-ar impotrivi mereu vietii.

Rezultatul e ca nu mai percep mare lucru si in cele din urma, cu cat trag mai tare de ei insisi, cu atat simt mai putin ca traiesc. Atat ei cat si ceilalti devin coduri cifrate, obiecte pe care le manipuleaza.

Pretul controlului

Conducatorii radiaza constant un fel de camp de forta in jurul lor, care poate fi energizant si protector pentru unii, intimidant pentru altii si o scurgere subtila, dar continua si reala, a energiei proprii.

Ei vor sa fie permanent cei care controleaza situatia, astfel incat intimitatea devine o problema. Chiar daca le-ar placea sa se apropie de oameni, se simt incapabili sa lase jos zidurile de aparare si mai ales sa renunte la nevoia de a controla.

Conducatorii nu vor ca ceilalti sa isi dea seama cat stres indura, asa ca isi vor rezolva problemele singuri, indiferent de gravitatea lor. Tind sa lucreze prea mult, traiesc din stres si adrenalina pana cand toata aceasta presiune va avea un efect negativ asupra sanatatii lor.

Afirmare versus agresiune

Din cauza nevoii lor de a se afirma si a felului lor direct de a fi, Conducatorii tind sa ii intimideze pe ceilalti. Ei nu isi dau seama ca forta lor face ca alte tipologii sa se simta confuze atunci cand vad indrazneala si duritatea unui Conducator.

Cand sunt mai putin siguri pe ei, se vor afirma intr-un mod agresiv, dand nastere la rezistenta si lipsa de cooperare din partea celorlalti. Pot sa abuzeze verbal si sa strige la cineva atunci cand sunt frustrati sau suparati. In timp, ii pot face pe cei din jur sa se alieze impotriva lor – iar acesta este unul din lucrurile de care se tem cel mai tare.

Controlul si relatiile

Teama Conducatorilor de a fi controlati iese usor la iveala deoarece le este foarte dificil sa acepte sfaturile si mai ales comenzile celorlalti.  Sa renunte sau sa faca un compromis? Li se pare o slabiciune si o potentiala pierdere a controlului, a independentei. Pot avea probleme in cariera sau in relatii din aceasta cauza.

Pentru ca si-au nesocotit propriile reactii emotionale si puncte sensibile, pot sa ia peste picior sau sa ignore durerea sau necesitatile emotionale ale celorlalti.

Sfidarea si razvratirea

Cei din tipologia a Opta se pot razvrati si pot opune o  mare rezistenta autoritatii chiar din copilarie. Pentru a primi ceea ce-si doresc, aleg sa se confrunte cu ceilalti si sa ii intimideze.

Se asteapta la respingere si lipsa de colaborare si pot, fara sa vrea, sa-i intoarca pe cei din familie impotriva lor. Propriile lor sentimente de durere si ranchiuna ii fac sa se simta justificati cand ii ranesc pe ceilalti, pentru a-i forta sa coopereze.

VALORIFICAREA PUNCTELOR FORTE

Persoanele din tipologia Opt sunt carismatice, au capacitatea de a-i convinge pe ceilalti sa-i urmeze sau sa ii conduca catre autodepasire, mergand din provocare in provocare.

Conducatorii au o vointa extrem de puternica si o vitalitate pe masura. Aceste calitati sunt folosite pentru a face schimbari si a-si pune amprenta pe ceea ce ii inconjoara. Ei inteleg ca pentru a face aceste lucruri au nevoie de putere, vointa, persistenta si rezistenta – insusiri pe care le dezvolta la ei si pe care le cauta si in cei din jurul lor.

Astfel, Conducatorii sunt indivizi de actiune, harnici si productivi, cu multa intuitie practica. Au viziunea lucrurilor si sunt foarte creativi.

Sunt capabili sa observe posibilitatile latente ale oamenilor si situatiilor. Le place sa ii stimuleze si sa ii provoace pe ceilalti pentru a scoate la iveala ce e mai bun in ei. Astfel, ii ajuta sa-si recunoasca resursele si punctele forte pe care nici ei nu stiau ca de detin.

Conducatorii sunt curajosi si puternici si au viziunea, compasiunea si atentia necesara pentru a face foarte mult bine in jurul lor. Sunt de asemenea marinimosi, gata sa lupte si sa faca orice e necesar pentru a-i proteja pe cei apropiati.

Elemente practice caure ajuta tipul Opt sa se transforme

Conducatorii au nevoie sa invete sa asculte si sa-si deschida inimile catre ceilalti, astfel vor realiza cat de mult tin la oameni in realitate.

Pentru a fi capabili sa isi deschida cu adevarat sufletul, ei trebuie mai intai sa-si faca curajul de a-l arata celorlalti, ceea ce inseamna bineinteles ca trebuie sa renunte la multe dintre zidurile lor de aparare. La inceput se vor speria de cat de vulnerabili sunt, dar cand vor invata sa accepte aceasta teama si sa o lase sa treaca prin ei, vor ajunge sa se simta confortabil cu sentimentele lor.

Din acel moment, acele trasaturi care ii faceau sa se bazeze decat pe sine si sa se afirme cu orice pret se dizolva, lasand loc pentru a se dezvolta adevarata lor putere.

In adancul sufletului, Conducatorii isi doresc sa traiasca dupa bucuriile simple a existentei, care le aminteste cumva de inocenta pe care au cunoscut-o in copilarie. Cand devin constienti de acest lucru, atitudinea de „eu in potriva lumii” se transforma si observa ca au un rol de jucat in lume, acela de a fi complet uman.

Pin It