Tipologia Noua Pacificatorul

Tipul calm, retras: Receptiv, agreabil si complezent

Tipul Noua este numit si „Coroana Eneagramei”, deoarece este pozitionat in varful figurii geometrice care infatiseaza simbolul Eneagramei, dar si pentru ca ar putea include in intregime insusirile acestui simbol. Se spune ca cei din tipul Noua sunt adevarati cautatori spirituali, cu o dorinta puternica de a se conecta la univers si la ceilalti oameni. Eforturile lor se indreapta catre mentinerea pacii si armoniei din mediul care ii inconjoara, precum si a pacii lor interioare.

Marile religii ale lumii ne dezvaluie noua oamenilor, faptul ca nu suntem singuri, ca exista sustinere la nivele de profunzime dincolo de puterea imaginatiei noastre, prin cai infinit de variate. Totusi, ajungem sa constientizam aceasta sustinere incetul cu incetul, in lumea imediata a perceptiilor noastre de zi cu zi. Suntem mai degraba tentati sa refuzam sa credem, suntem tentati sa intoarcem spatele acestor bogatii care se afla mereu in jurul nostru, astepatand sa fie recunoscute.

Intr-adevar, una din metodele principale de aparare a ego-ului este credinta ca spiritualitatea este ceva rarefiat si foarte indepartat de viata reala, fara valoare practica. De fapt, ea este intotdeauna la indemana noastra, nu este nevoie sa o cautam undeva sau sa facem ceva anume pentru a o atinge.  Ceea ce este nevoie sa invatam este sa nu mai fugim de noi insine. Progresul spiritual inseamna sa vedem clar, dincolo de straturile personalitatii noastre fabricate, care s-au consolidat odata cu trecerea anilor.

Acest progres merita facut, chiar daca inseamna sa trecem prin straturi de suferinta si negativism, sa constientizam balastul psihic al trecutului, ingropat din dorinta de a-l evita. Nu trebuie sa uitam ca singura cale de a trece dincolo de problema este sa o accepti si sa ii faci fata.

In mod paradoxal, tocmai acesti cautatori spirituali din tipologia a Noua, se indeparteaza de mesajele divine, negandu-si chiar propriul tip de personalitate, lipsindu-se de simtul identitatii proprii. Tipul Noua se distinge prin refuzul de a avea identitate, refugiindu-se mai degraba in contopirea cu o alta persoana. El ne arata tendinta universala de a ignora greutatile vietii si de a cauta pace si confort printr-o amorteala a sufletului. Mai mult decat oricare alt tip, Noua demonstreaza tendinta de a fugi de tensiunile vietii prin incercari de a le ocoli, sau cautand solutii simple si nedureroase pentru a-si rezolva peoblemele.

 MODELUL COMPORTAMENTAL

Semnalul de alarma – Conformarea

Persoanele de tip Noua simt tentatia puternica de a le face pe plac altora, avand obiceiul de a spune „da” lucrurilor pe care, de fapt, nu vor sa le faca.

Decat sa isi afirme punctul de vedere si sa isi asume riscul de a indeparta unele persoane din viata lor, prefera sa „dispara” sau sa se camufleze in roluri conventionale. Asta se intampla pentru ca incearca sa se adapteze circumstantelor, sa nu incomodeze pe nimeni, pretul fiind de a-si pierde identitatea si independenta pe parcurs.

Rolul social – Nimeni special

Persoanele din tipologia a Noua simt ca propria lor prezenta, parere sau implicare nu are nici o importanta sau consecventa, considerandu-se lipsiti de trasaturi speciale. Ei sunt modestii care stau in fundal si nu deranjeaza restul lumii. Oricat de limitativ ar fi, acest comportament le ofera multa siguranta si satisfactie, le permite sa isi minimalizeze sperantele si asteptarile asupra propriei persoane.

Cu timpul, rolul acesta social le poate reduce considerabil nivelul de energie si increderea in capacitatea de a face fata vietii.

Lene si uitare de sine

Lenea tipului Noua este interna, provocata de dorinta de a nu fi afectati sau atinsi de realitate. Nu vor sa fie prezenti in propria viata intr-un mod activ sau sa aiba initiativa si de aceea se cupleaza pe pilot automat. Nu sunt neaparat lenesi in ceea ce priveste lucrurile de zi cu zi, insa le este teama sa nu fie afectati sau atinsi de realitate.

Prin urmare le este teama de a-si aminti de sine sau de a-si constientiza propria identitate. Nu investesc energie in a lua legatura cu ei insisi, cu ceilalti sau cu lumea din jur. Prefera sa se agate de anumite stari interioare confortabile, se decupleaza si isi amortesc adevaratele sentimente.

Amorteala si uitare de sine

Metoda de a-si crea o personalitate consta pentru tipul Noua in detasare de sine si concentrare pe relatiile cu cei din jur. Acest lucru le provoaca probleme, pentru ca trebuie sa depuna mult efort ca sa tina la distanta lucrurile care le-ar pune in evidenta furia, durerea, frustarea, sau oricare sentiment negativ. Evitarea problemelor reprezinta o solutie prin care isi sustin sentimentul de armonie si conexiune cu ceilalti. Ei nu constientizeaza cat de frustrante pot fi pentru ceilalti reactiilor lor neadecvate. Le scapa faptul ca isi construiesc singuri capcana de care se tem cel mai mult: detasarea si lipsa de raspundere, care le va aduce dupa sine separarea si pierderea celor dragi.

Catre sanctuarul interior

Recurg la acest adapost fie in momente incarcate de anxietate si suparare fie cand e vorba de un conflict minor. Isi umplu sanctuarul cu amintiri idealizate si fantezii idealiste, oamenii reali cu problemele lor reale nu au voie sa patrunda aici.

Sanctuarul interior este locul in care simt ca pot fi liberi si feriti de asteptarile altora. Pe de o parte le permite sa ramane calmi intr-o situatie de criza, pe de alta parte le limiteaza sau chiar le impiedica evolutia personala. Cu cat se retrag mai mult in refugiul lor interior cu atat mai mult se vor pierde in reverii inutile. Opacitatea la ceea ce se intampla in jurul lor le da iluzia de pace si armonie, dar devin din ce in ce mai pierduti.

Idealizarea partenerului

Un Noua isi idealizeaza familia, dar daca unul dintre membrii are o problema serioasa ii va fi extrem de greu sa accepte aceasta realitate. Persoanele de tip nou idealizeaza pe cei din jur si traiesc bazandu-se pe cateva identificari primare, ajungand sa relationeze cu ideea acelei persoane si nu cu persoana in sine.

Idealizarea le permite sa se concentreze pe altii si nu pe ei insisi, sa aiba o reactie emotionala pozitiva fata de ceilalti. In acelasi timp le mentine respectul de sine si increderea: daca au o relatie cu cineva simtul valorii proprii creste.

Exista trei pericole majore in acest aranjament: in primul rand ei pot fi folositi si calcati in picioare, in al doilea rand indivizii idealizati isi vor pierde repede interesul si in al treilea rand, daca persista in incercarea de a se umple cu vitalitatea celuilalt, e foarte putin probabil ca vor mai depune vreodata eforturi pentru a se racorda la propria lor energie.

Traind dupa „ filozofii de viata”

Persoanele din tipul Noua se bazeaza pe o filozofie de viata care contine de regula un amestec de aforisme comode, cunostiinte generale precum si zicale din popor. Aceste formule sunt o modalitate de a face fata oamenilor si situatiilor suparatoare sau dificile.

Cei din tipul Noua folosesc aceste maxime pentru a se proteja in loc sa se ghideze spre adevaruri mai profunde sau o intelegere adecvata a lumii. Folosesc spiritualitatea pentru a apara un fel de fatalism („asa a vrut Dumnezeu”) pentru a accepta situatii negative ca si cum nu ar putea face nimic in potriva lor. Se resemneaza prea devreme si incearca sa se convinga singuri ca nu au de ce sa isi faca griji, pana la urma ingerii pazitori vor avea grija de toate.

 Incapatanarea si rezistenta interioara

Cei din tipul Noua simt o ezitare nedefinita ca si cum ar fi nevoie de un efort imens pentru a lua parte la propria lor viata. Cu cat cei din jur ii preseaza mai tare sa se trezeasca si sa reactioneze cu atat mai mult se retrag in sanctuar. Desi fac eforturi sa se adapteze cerintelor altora, in interior au un miez de incapatanare si ezistenta.

Din afara pot parea pasivi, insa in adancuri au mare putere si determinare pe care le investesc pentru a-si proteja echilibrul. Ciudat este ca oricat de neplacute ar fi circumstantele vietii lor, unii Noua resping cu incapatanare orice eforturi de a le imbunatati. Rabdarea lor s-a transformat in rezistenta la greu. Putinele placeri pe care si le permit sunt doar unele temporare, pentru a-i distrage de la amorteala interioara.

Furie si durere reprimate

Sub aparenta neutra de multumire se gasesc desori adanc ingropate sentimente ascunse si furie, pe care tipul Noua nu vrea nici sa le constientizeze nici sa dea piept cu ele. Ei se tem ca daca ar lasa furia sa ajunga la suprafata, ar pierde cele doua elemente de baza din viata lor: pacea interioara si legaturile cu cei din jur. De fapt, adevarul este ca odata constientizata, furia poate servi ca un combustibil perfect pentru a-i elibera din inertia interioara.

Sunt atat de ocupati cu adaptarea la cei din jur si cu pastrarea armoninei incat acumuleaza treptat mult prea multe resentimente. Un motiv al furiei lor este ca se simt calcati in picioare, simt ca altii au profitat de ei si nu au putut face nimic impotriva acestui fapt. Simt ca nu sunt capabili sa se protejeze corespunzator, sa isi sustina punctul de vedere sau sa actioneze din timp pentru sustinerea propriilor interese. Aceste element al lipsei de putere este cea mai semnificativa cauza a furiei reprimate.

VALORIFICAREA PUNCTELOR FORTE

Persoanele din tipologia Noua au o mare putere de acceptare a celor din jur. Sunt valorosi pentru ca asculta fara sa judece, sunt iertatori si accepta nevinovatia altora, cautand mereu o interpretare pozitiva a unei situatii.

Capacitatea lor de a lasa libertate celor din jur si de a fi corecti cu toti, ii face sa fie foarte apreciati. Simplitatea, inocenta,sinceritatea si onestitatea lor face ca cei din jur sa se simta in largul lor si sa aiba incredere in ei.

Pot fi creativi, preferand sa se exprime prin muzica, arta, pictura sau dans. Au o imaginatie bogata si le place sa exploreze lumea viselor si a simbolurilor. Ei au o perspectiva holistica asupra lumii si sunt adeptii ideii de a fi contopiti cu universul.

Una din cele mai mari surse de putere a celor din tipul Noua este rabdarea lor profunda. Acesta calitate o observam la un parinte bun, care isi invata cu rabdare copilul, mentinand totusi o distanta respectuoasa si veghetoare.

Tipul Noua este deosebit de eficient in rezolvarea crizelor pentru ca are o mare stabilitate interioara. Cand toti din jur reactioneaza cu anxietate exagerata, tipul Noua devine centrul calm si adunat care continua nederanjat si rezolva problema.

Elemente practice caure ajuta tipul Noua sa se transforme

Pacificatorii se implinesc si se dezvolta cand recunosc ca isi merita propria lor energie si propriul lor timp. Muncesc pentru a-si dezvolta personalitatea si potentialul si se afirma in lume, astfel incat cei din jur incep sa vada ce au de oferit.

Dupa ce s-au considerat invizibili o viata intreaga, vor fi uimiti sa vada ca restul lumii nu doar ca ii vede si ii asculta, chiar ii cauta. Redobandindu-si vitalitatea, devin energizanti si pentru ceilalti.

Restabilesc contactul cu propriul suflet si incep sa se exprime cu o simplitate autentica, ce poate sa fie foarte miscatoare. Pentru a obtine suprema conectare si intregire, ei trebuie sa invete insa sa accepte si sa imbratiseze taramul existentei umane, aspectele realitatii si implicarii in propria natura umana.

Isi dau seama ca singura cale de a obtine uniunea si intregirea pe care o cauta, este de a nu mai „disparea” in lumile lor imaginare si de a se implica in momentul prezent. Aceasta necesita reconectarea cu partea lor instinctuala si cu lumea fizica, confruntarea sentimentelor de furie reprimate, care pot fi amenintari serioase pentru simtul de sine.

Cand persoanele de tip Noua constientizeaza si accepta acest adevar, devin independenti si multumiti de propria persoana. Invata sa se afirme liberi si sa experimenteze marea pace, resemnarea si multumirea.

Pin It