Tipologia Doi Altruistul

Tipul care are grija de ceilalti: Generos, Demonstrativ, Posesiv

S-a spus de multe ori ca nu ii putem iubi pe altii daca nu ne iubim pe noi insine. Ce inseamna asta? De obicei ne gandim ca are de-a face cu respectul de sine, dar aspectul central al iubirii de sine il reprezinta o autoacceptare profunda, asa cum suntem, fara a mai incerca sa deformam aceasta experienta.

Este necesar sa ne iubim atat de mult incat sa nu ne abandonam de fiecare data cand vrem sa fugim de disconfortul sau durerea conditiei noastre prezente. In 99% din cazuri, viata este mult mai blanda cu noi, doar ego-ul ne indeamna sa ne concentram pe acel procent in care e dureroasa, intunecata sau tragica. Tot ce putem face este sa recunoastem prezenta iubirii in noi insine si in ceilalti, astfel incat natura noastra care in esenta reprezinta iubire, sa se poata face simtita, vindecand ranile si aducand iarasi lumina.

Iubirea adevarata nu este chiar atat de rara, insa ego-ul nostru nu ne lasa sa observam asta. Ne straduim in fel si chip sa aducem iubirea in viata noastra, ne fortam sa zambim cand suntem tristi, sa avem grija de ceilalti atunci cand noi insine avem nevoie sa fim ingrijiti, sa fim generosi cand in realitate suntem goi in interior, ca si cad renuntand la noi insine vom putea obtine ce ne dorim. Dar cine ne-ar putea iubi atat de mult incat sa merite aceste eforturi?

Singura persoana care ne poate iubi profund si constant orice s-ar intampla suntem noi insine. Propria noastra esenta reprezinta sursa iubirii pe care o cautam, deoarece aceasta este expresia iubirii divine si prin urmare nu poate fi conditionata, restrictionata sau diminuata.

Cu toate acestea, dezvoltarea interioara a persoanelor din tipologia Doi este umbrita de frica lor de a nu fi merituosi, de a nu avea valoare prin ei insisi, si prin urmare simt nevoia sa fie sau sa faca ceva extraordinar pentru a castiga iubirea si acceptarea celorlalti.

Mesajul disfunctional perceput in copilarie este ca recunoasterea propriilor nevoi reprezinta o forma de egoism, ceea ce i-a determinat sa adopte in cadrul tuturor relatiilor ulterioare, rolul altruistului, al prietenului lipsit de egoism, al celui care ii multumeste pe toti ceilalti, oferindu-le atentie si pretuindu-i foarte mult. Simt ca pentru a fi iubiti trebuie sa-si reprime propriile nevoi oferind ajutor si atentie pentru nevoile celorlalti, intr-un efort epuizant de a se face iubiti si doriti.

MODELUL COMPORTAMENTAL

Semnalul de alarma – „Pot sa fac astfel ca sa ma placa toata lumea”

A face pe placul celorlalti poate lua mai multe forme: vor cauta sa spuna sau sa faca tot felul de lucruri care le-ar face placere acestora, fiind plini de solicitudine exagerata; vor fi prea generosi, ducand relatia spre o prietenie fortata. Este foarte dificil pentru un Altruist sa se tina de-o parte si sa-i lase pe ceilalti sa aiba propriile sentimente sau experiente, deoarece are tendinta de a-si umple golul din propriul suflet cu emotiile si sentimentele celor din jur.

La un moment dat, prietenii pot sa surprinda motivul ascuns al generozitatii Altruistilor, lucru ce ar putea duce la aparitia unei distantari sufletesti si in final la respingerea manifestarilor specifice tipologiei Doi.

Rolul social – Prietenul special

Altruistii se definesc pe ei insisi ca fiind confidentii, prietenii speciali si se asteapta ca cei din jurul lor sa ii caute pentru a le cere sfatul si a le impartasi cele mai intime secrete. Ei doresc sa fie informati despre tot ce se mai intampla si sa fie consultati in luarea deciziilor importante. Cred ca daca ar avea anumite daruri sau puteri spirituale, ca de exemplu sa citeasca aura sau cartile de tarot, atunci ceilalti ar avea intotdeauna nevoie de ei si i-ar dori mereu aproape.

In cautarea dovezilor de afectiune

Pentru a-si implini nevoia de a primi dovezi de afectiune, cei din tipul Doi fac mai tot timpul aluzii la ce anume i-ar face pe ei sa se simta iubiti. Daca cealalta persoana va alege sa isi exprime dragostea intr-un mod diferit decat percep Altruistii dovezile de afectiune, atunci nu va conta, ei nu vor simti ca sunt iubiti. Chiar si raspunsurile sincere, pline de iubire pot fi vazute ca fiind negative sau inadecvate.

Anularea granitelor

Cu cat persoanele din tipologia Doi sunt mai hotarate sa stabileasca o anumita relatie, cu atat le va fi mai dificil sa isi dea seama de granitele care nu trebuie depasite. Dorinta lor de a oferi atentie duce rapid la un grad de intimitate neasteptat si neobisnuit pentru majoritatea oamenilor. Adesea, fara nici un avertisment, acestia se trezesc implicati intr-o relatie, dandu-si seama ca se asteapta un raspuns din partea lor. Daca se retrag, simtind ca le-a fost invadata intimitatea, Altruistii vor reactiona oferindu-si serviciile cu si mai multa solicitudine.

Mandrie, flatare si autosatisfactie

Mandria reprezinta stratagema ego-ului pentru a acoperi sentimentele dureroase, atunci cand nu dorim sa ne recunoastem propria suferinta si sa cerem ajutorul.

Dusi de valul mandriei, cei din tipologia Doi se simt obligati sa faca complimente celorlalti, din perspectiva dorintei inconstiente ca atentia sa le fie recompensata. Ei spera ca ceilalti vor vedea cat de generosi si de iubitori sunt si le vor recunoaste aceste calitati intr-un mod similar.

Ca rezultat al mandriei, Altruistii au grija de suferintele tuturor celorlalti, neglijandu-si cu toate acestea propria lor suferinta. Mandria se tradeaza prin instinctul de aparare care apare atunci cand cineva indrazneste sa sugereze ca si Altruistii au nevoile si suferintele lor.

Salvatorul care cauta oamenii cu probleme

Asumarea pozitiei de salvator ii face pe cei din tipologia Doi sa isi focalizeze atentia si eforturile asupra oamenilor care au mare nevoie de ajutor. Aprecierea pe care si-o doresc promite sa fie o sursa de recunostinta si stima de sine.

Odata ce acest tip de comportament devine ceva obisnuit, atitudinea altruista incepe sa dobandeasca caracter de compulsiune: ei nu pot sa nu-i ajute pe ceilalti. Acestia sunt pusi in pozitia unui copil neputincios, in timp ce Altruistii dobandesc o aura de parinte puternic si capabil. Persoana ajutata se va simti nemultumita pentru ca este tratata astfel, in timp ce persoana din tipologia Doi va avea resentimente datorita faptului ca a investit atat de mult fara a fi recompensata in vreun fel.

Posesivitate si control

Cand un Altruist devine posesiv este un semn ca incepe sa se teama ca ceilalti si-au pierdut interesul sau sunt pe punctul de a il parasi.

Exista de asemenea si o problema legata de dorinta de a ii controla pe ceilalti, incercand sa ii modeleze astfel incat acestia sa le implineasca propriile nevoi emotionale. Ei devin prea „iertatori” tolerand sau chiar incurajand anumite comportamente care ii asigura de faptul ca cealalta persoana nu ii va abandona.

VALORIFICAREA PUNCTELOR FORTE

Persoanele din tipologia  Doi simt ca modul lor de viata este reprezentat prin iubire, aproprierea intre oameni, darnicie, familie si prieteni. Oamenii sunt foarte atrasi de Altruisti, la fel ca albinele de un fagure de miere. Ei sunt intr-adevar iubitori fata de ceilalti, generosi si atenti.

Altruistii ii insufletesc pe ceilalti cu aprecierea si atentia pe care le-o acorda, ajutandu-i sa isi descopere anumite calitati de care nu fusesera constienti mai inainte. Ei reprezinta o intruchipare a parintelui ideal pe care toti ni l-am dorit: cineva care sa ne vada asa cum suntem, care sa ne inteleaga cu o imensa compasiune, ajutandu-ne si incurajandu-ne cu o rabdare infinita, intotdeauna dornic sa ne intinda o mana de ajutor. Ei ne arata cum sa fim mai iubitori si profund umani.

Elemente practice care ajuta tipul Doi sa se transforme

Va fi o mare realizare pentru Altruisti sa descopere ca sufletul lor nu isi va gasi pacea oricate sacrificii vor face pentru ceilalti. Aceasta intelegere le va aduce vindecarea de care au nevoie. Atunci cand invata sa aiba grija de ei insisi si de propriile lor nevoi, ei dobandesc echilibru si vor deveni liberi sa iubeasca si sa daruiasca totul din plin.

Descoperind ca numai faptul de a fi prezent in viata celorlalti reprezinta un privilegiu, ei experimenteaza o stare de autentica umilinta si nu mai simt nevoia de a atrage atentia asupra lor sau asupra faptelor lor bune. La nivel profund isi dau seama ca iubirea nu reprezinta un obiect care poate fi castigat, cerut, platit sau acordat de catre cineva.

Atunci cand doua persoane sunt cu adevarat prezente una in viata celeilalte iubirea apare in mod natural, nu atrage atentia asupra ei insasi, nu are pretentii si nici nu tine socoteala. Este plina de bucurie deoarece nimic nu o poate dezamagi sau frustra. Iubirea adevarata in actiune este de neoprit.

Pin It