Orgoliul – Patima Altruistului

Altruistul este cel care cauta in mod constant sa vina in ajutorul altora. Aceasta dorinta de a ajuta este in primul rand o necestitate vitala, deoarece simte nevoia ca cineva sa aiba nevoie de el. Altruistul este in mod profund dependent de acest lucru si, chiar daca nu recunoaste, in realitate este in cautarea unei gratificari.

Din aceasta cauza, el intuieste dificultatile, motivele de bucurie si preferintele persoanelor din jur. Se indreapta excusiv spre persoanele care au nevoie de el, fiinte care au lipsuri si pe care ii transforma cu usurinta in dependenti de sprijinul lui. Iubirea sa este prin urmare selectiva.

Pentru a obtine afectiunea de care are atat de multa nevoie, Altruistul poate deveni in mod involuntar un manipulator. Desi afirma ca ajutorul sau este dezinteresat, asteapta ca rolul sau sa fie apreciat si chiar recompensat in anumite situatii. Foarte vulnerabil din punct de vedere afectiv, se afla neincetat in cautarea afectiunii. Multiplicarea atentiilor fata de ceilalti nu are in fond decat o singura finalitate: castigarea afectiunii mult dorite.

Tipul Doi considera ca este mai valorizant sa-i ajuti pe ceilalti, sa te faci indispensabil pentru ei, de aceea patima lui este orgoliul (Trufia). E mandru de aceasta imagine de persoana iubitoare si vrea ca ajutorul sa ii fie acceptat si recunoscut.

Inainte de toate, el fuge in permanenta de propriile sale nevoi, refuza sa le asculte si sa le exprime, ajungand pana la a fi profund incapabil sa si le descifreze.

El nu vede si nici nu poate sa spuna care este patima sa, deoarece credinta ca este un spirit pus in serviciul celorlalti i-ar fi zdruncinata in mod dureros. Asa se explica faptul ca nu acorda atentie propriilor sale nevoi, mai exact ca fuge de ele. Intalnirea cu nevoile sale i-ar provoaca anxietate, fiindca prin ochii patimei sale care este orgoliul, ar fi ca si cum si-ar accepta propria inferioritate.

Orgoliul  in planul personal

El reprezinta varianta cea mai susceptibila sa se epuizeze pentru ceilalti, deoarece isi ignora propriile nevoi. Este predispus la sentimentul de martirizare. In mod inconstient, asteapta  ca ceilalti sa aiba grija de nevoile lui, deoarece ii considera „datori” sa faca astfel. Pretentiile pentru privilegiile speciale si pentru recompensarea „sacrificiilor” coexista cu alimentatia, bautura in exces, sau cu tratamentele medicamentoase menite sa ii suprime sentimentele de agresivitate.

Negarea propriilor probleme apare alternativ cu lamentarile. Fie „Eu nu am nevoie de ajutor”, fie „Nimeni nu observa nevoile mele”, acestea au ca efect manipularea emotionala a celorlalti, generarea sentimentului de vinovatie.

Poate de exemplu sa indrepte pe cineva pe o linie de succes, dar sa solicite in schimb un tratament preferential, un privilegiu, sau are pretentia sa poata si el beneficia de acel succes. Daca aceasta nevoie nu este satisfacuta, Altruistul se simte insultat.

Orgoliul in planul relational

Tipul Doi se manifesta printr-o adevarata dependenta de intimitate, la modul cel mai acut dintre toate tipologiile. Simte ca trebuie sa se apropie de ceilalti atat din punct de vedere emotional cat si psihic.

La nivel sexual isi doresc sa cucereasca persoanele care le par atragatoare, asteptand sa devina confidentul lor cel mai apropiat. Vor sa afle care sunt lucrurile importante din viata partenerului si este posibil chiar sa faca cercetari in domeniu pentru a deveni mai apropiati. Daca li se amplifica teama ca nu mai sunt doriti vor incepe sa-l urmareasca pe celalalt. Vor deveni tot mai insistenti cu pretentii excesive, si nu vor accepta sa fie refuzati.

Cand Altruistul se simte indispensabil poate sa intre intr-un raport de forta: „nu am  nevoie de tine ci tu de mine!” Pasinea orgoliului se manifesta clar pe aceasta pozitie. Pe de alta parte, face astfel incat celalalt sa se simta confortabil in prezenta sa. El vrea sa fie dorit, il satisface atunci cand cineva il curteaza. Are dorinta inconstienta ca ceilalti sa ii recunoasca valoarea.

Orgoliul in planul social

Apare intr-un grup ca o persoana fermecatoare si agreabila. Incearca sa exercite o influenta sociala asupra persoanelor despre care crede ca ii vor fi recunoscatoare in schimb. Va manevra lucrurile intr-o asemenea masura incat sa devina sustinatorii indispensabili ai acelora care au succes: „O mana spala pe alta”.

La acest nivel, el stie sa construiasca o retea de contacte solide, simt o nevoie puternica sa fie remarcat, pentru ca oamenii sa isi aminteasca de el. Intr-o echipa, Altruistul isi exprima orgoliul dand tuturor impresia ca este indispensabil pentru acestia. Incearca sa impresioneze oferind sfaturi de ordin spiritual, financiar sau medical si de asemenea laudandu-se cu relatiile lor.

Are manifestari de superioritate, atragand constant atentia asupra „faptelor bune” si cerandu-si rasplata pentru ele „Ce te-ai face fara mine?”

Cu cat progreseaza mai mult spre cunoasterea de sine, Tipul Doi devine capabil sa ii ajute pe ceilalti fara sa astepte de la ei recunoastere. Eliberandu-se de aceasta dependenta, va putea sa constientizeze adevarata sa valoare si sa intre in contact cu viata sa interioara, sa fie bine cu sine insusi.

Cu adevarat altruist, va descoperi virtutea Tipului Doi – umilinta.

Daca va regasiti in descrierea Tipologiei Doi si doriti sa obtineti sugestii pentru dezvoltarea dvs. personala, puteti solicita acompaniere individuala in aprofundarea tipului dvs. de personalitate.

Pin It