Mania – Patima Perfectionistului

Mania Tipului Unu este provoacata de faptul ca acesta se lupta continuu sa evite imperfectiunea lui si a celorlalti. El traieste sub influenta unei voci interioare care il judeca atat pe el insusi, cat si lumea din jur. Preocuparea sa mentala neincetata este sa observe si sa comenteze: De ce oamenii nu fac lucrurile in felul corect? Gresesc tot timpul!” sau “Nu am facut suficient de bine, trebuie sa ma imbunatatesc.”

Perfectionistul se afla sub influenta unei ambivalente fundamentale: evita furia (Mania) deoarece este o imperfectiune, dar in acelasi timp, starea de deceptie si insatisfactie permanenta care il insoteste, ii creste furia. Aceasta furie, indreptata atat asupra lui cat si asupra celorlalti, este ascunsa asa de bine, incat nici macar el insusi nu este constient de ea.

Convingerile sale mentale ii alimenteaza mania, insa o persoana din Tipologia Unu isi va reprima acest sentiment, pretinzand ca nu exista. O cantitate mare de manie va fi retinuta astfel in interior, devenind o emotie interiorizata.

Totusi, ea poate fi perceputa la exterior din iritarea vocii, din rigiditatea comportamentului sau, sau din indignarea ca oamenii nu ii recunosc si nu ii recompenseaza  onestitatea si efortul – pentru ca un Perfectionist se hraneste cu admiratia celorlalti fata de eforturile sale. Iar acestea sunt cu adevarat consistente,  el dedicandu-si timpul disponibil pentru a identifica acea solutie corecta, in oricare domeniu, cu o meticulozitate exemplara.  Simte ca ar avea nevoie de toata puterea necesara si de toata concentrarea pentru a fi la inaltimea standardelor sale nemiloase.

Intotdeauna justificat pentru a-si amana placerile, Perfectionistul nu poate sa se relaxeze dacat atunci cand toate obligatiile sunt indeplinite, mai exact niciodata. Judecatorul sau interior il forteaza sa faca lucrurile mai bine si mai intens, sa nu isi asculte propriile nevoi, sa isi ia multe responsabilitati si sa fie continuu sever cu el insusi.

Mania in planul personal

Sentimentele amestecate de ingrijorare si manie se vor concentra pe securitatea materiala, Perfectonistul fiind ingrijorat constant de acest aspect. Devine anxios foarte usor atunci cand trebuie sa faca o alegere intre aceasta securitate materiala si adevaratele sale nevoi.

Securitatea sa materiala este cruciala, nu poate sa se desprinda de ea. Eventual isi ignora adevaratele nevoi, ceea ce ii provoaca frustrare si manie, deoarece crede ca orice actiune gresita pot avea drept rezultat anularea bunastarii lui.

Mania in planul relational

Un Perfectionist devine gelos, se irita daca este amenintat de cineva care l-ar putea depasi. Tinde sa fie exagerat de posesiv, consecinta a maniei sale sub-adiacente. El crede ca nu este suficient de bun pentru partenerul sau si ii este frica sa nu il piarda.

Poate sa devina invidios daca constata ca altii se afla intr-o situatie mai buna si ca sunt mai apreciati mai mult decat el. Deseori nu se simte suficient de recunoscut, raportat la imensa sa dedicare. Spontaneitatea si impulsivitatea celorlalti il irita foarte usor, fara sa vrea sa recunoasca faptul ca acestea sunt niste calitati care lui ii lipsesc.

Tanjeste dupa iubitul perfect, are asteptari mari de la partener si de la cei apropiati, dorindu-si sa se ridice la inaltime standardelor lui.

Mania in planul social

Poate foarte usor sa se vexeze intr-un grup daca simte ca ii sunt atacate credintele sale de fond. Din punct de vedere social cauta intotdeauna persoane care sa ii impartaseasca opiniile si idealurile. Isi exprima pasiunea (mania) printr-o modalitate mai mult sau mai putin agresiva de a vrea sa ii convinga pe ceilalti de pozitia sa etica.

Tipul Unu social are dificultati in acceptarea altor idei intr-o situatie de serviciu pentru ca se identifica deja foarte puternic cu propriile idealuri. Se poate simti dator sa-i invete pe ceilalti, sa le dea sfaturi si sa le tina morala cu privire la chestiuni de natura sociala, reguli si proceduri.

Este interesat de politica, evenimente cotidiene si jurnalistica, fiind adeptul dezvaluirilor unor chestiuni murdare care aduc la lumina abuzurile si injustitiile.

Poate ajunge sa adopte opinii politice extremiste sau dogme religioase stricte.

Daca patima Tipului Unu este mania, virtutea lui este un sentiment de seninatate, de acceptare bucuroasa: „ Totul in jur este bine, atat lumea intreaga cat si eu.”

Odata cu aceasta impacare cu sine insusi si cu restul lumii, Perfectionistul reuseste sa inlocuiasca judecata sa critica cu discernamantul si intelepciunea de a vedea realitatea exact asa cum este, nu cum si-ar dori el sa fie.

Daca va regasiti in descrierea Tipologiei Unu si doriti sa obtineti sugestii pentru dezvoltarea dvs. personala, puteti solicita acompaniere individuala in aprofundarea tipului dvs. de personalitate.

Pin It