Lenea – Patima Pacificatorului

Motivatia principala a Pacificatorului este sa mentina o atmosfera buna, armonioasa si sa se identifice cu un grup, prin urmare evita conflictele, confruntarile si agresivitatea. De aceea, intuitia lui cu privire la punctele de vedere ale celorlalti este uimitoare, fiind inzestrat cu capacitatea de a resimti trairea interioara a celor din jur.

Atentia Pacificatorului se concentreaza asupra aspectului confortabil al situatiei, asupra consensului si a prioritatilor celorlalti. Isi pierde simtul propriilor dorinte pentru a fuziona cu cele ale partenerului/grupului din care face parte.

Pacificatorul neaga conflictul si ignora dificultatile. Este adesea indolent, ii lipseste gustul pentru actiune.  Ii ia mult timp sa-si raspunda la intrebarea: ”sunt de acord sau nu?”, de aceea alege sa nu aleaga. Caracteristica lui este o dificultate sau chiar o incapacitate de a decide. Ii este teama ca o schimbare brusca ar pune totul in discutie, asa ca ritualul ia loc spiritului de initiativa.

In orice caz, nu isi va mobiliza energia decat daca i se impune o schimbare spectaculoasa. Va astepta ca situatia sa devina insuportabila pentru a lua o hotarare sau pentru a evita ca o mare furie sa se manifeste impotriva lui.

Pacificatorul isi atenueaza angoasa fata de un anumit lucru, multiplicand rutina sau mijloacele de a uita adevaratele prioritati. Pentru ca se teme de noutate prefera lucrurile si evenimentele familiare. El continua de exemplu o relatie mai degraba din obisnuinta decat din iubire, relatie pe care rutina a facut-o sa devina demult neinteresanta.

Pacificatorul se protejeaza atat de ceilalti cat si de sine insusi, ajungand sa nu stie cum sa isi recunoasca propriile nevoi si dorinte. Isi risipeste energia in activitati laterale insignifiante, punandu-se in situatia de a amana si mai mult angajamentele prioritare.

Se agata cu putere de trecut, spiritul sau este incurcat de afacerile nefinalizate, de deciziile lasate in suspensie. Ii trebuie mult timp pentru a se hotari si poate sa suporte mult o situatie incerta, doar ca sa nu faca o alegere. Astfel, acorda prea putina atentie realului, fiind prea putin prezent in clipa actuala.

Lenea in planul personal

Se pierde deseori in prea multa materialitate si confort. Termenul de apetit semnifica in acest caz o dorinta de actiuni sau obiecte care nu il satisfac decat superficial.

Va tinde sa repete schemele care il satisfac, sa isi faca obiceiuri si sa ii fie greu sa le schimbe. Poate sa se dovedeasca a fi foarte activ, dar deseori nu este constient de faptul ca activitatile sale nu sunt neaparat orientate spre obiectiv sau spre ceea ce are de fapt el nevoie. De aceea, un Pacificator activ nu stie sa spuna cu adevarat daca activitatile sale sunt intr-adevar importante pentru el.  Rezultatul: poate fi extenuat la finalul unei zile fara a avea sentimentul ca a fost cu adevarat eficace.

Aceasta varianta ii cuprinde pe cei placuti, calmi, care nu cer prea mult de la viata. De regula nu sunt persoane ambitioase, desi ar putea fi foarte talentate, insa prefera sa se ocupe de activitati minore pentru a nu se implica in proiecte mari. Pastreaza mereu o anxietate de fond, aceea de a nu-si satisface defapt nevoile reale.

Inertia tipului Noua se vede cel mai clar la aceasta varianta instinctuala. Apatia si indiferenta fata de propria persoana ii pot duce la dificultati de mobilizare pentru a obtine ceea ce vor cu adevarat sau pentru a-si implini nevoile reale.

Folosesc tot mai mult mancarea si bautura pentru a-si reprima sentimentele de furie si anxietate si deseori opun rezistenta prin pasivitate, ramand tacuti cu incapatanare.

Lenea planul relational

Se poate pierde, in totalitate, poate fuziona cu dezideratele partenerului. Are tendinta sa isi piarda identitatea bazandu-se pe celalalt. Aceasta ii da sentimentul de existenta care ii lipseste.

In acest caz, se arata lenes in faptul ca isi neglijeaza propriul punct de vedere. Intr-o relatie, risca sa isi piarda directia propriei vieti si sa si-o insuseasca pe a celuilalt, chiar daca aceasta nu ii convine.

Este intalnit deseori gravitand in jurul persoanelor agresive si se intampla sa prezinte chiar el minore tarsaturi agresive. Cauta un parteneriat perfect ca si cand ar vrea ca ceilalalt sa fuzioneze cu el.

Deseori idealizeaza persoana care ii sta alaturi, refuze sa-i vada defectele, perechea devine centrul de gravitatie, iar ca rezultat el nu reuseste sa-si dezvolte o personalitate/identitate proprie sau un simt al independentei.

Lenea in planul social

Ii place sa se afle intr-un grup pentru confortul de a-i apartine – participare. Astfel se hraneste cu energia altora. Lenea se manifesta aici pentru ca el se poate ascunde intr-un grup fara sa trebuiasca de fapt sa faca ceva. Este un participant, fara a fi obligat sa participe activ.

Intotdeauna va ezita intre a face si a nu face. Cateodata joaca rolul conducatorului grupului, dar atunci tinde sa puna in valoare proiectele celorlalti. Adeziunea sa la cultura grupului ii da un sentiment de armonie. In acelasi timp, poate lua o atitudine rezervata pentru ca ii este frica ca ceilalti ii cer prea mult.

Neincrederea in propria lor valoare, precum si dorinta de a le fac epe plac celorlalti, il determina sa aiba dificultati in a refuza ceva sau pe cineva. Deseori ajunge sa-i respinga, de regula printr-o atitudine pasiv-agresiva. In general are dificultati in a-si stabili teluri individuale si are probleme in a-si urma intentiile pana la capat.

Virtutea  tipologiei a Noua este actiunea dreapta: sa actioneze in mod eficace, intelept. Sa participe, sa fie actor, nu cel care urmeaza, sa isi ia in serios sentimentele, intuitiile. Isi regaseste vitalitatea, puterea sa activa in serviciul eficacitatii.

Daca Pacifistul se asculta cu adevarat, devine capabil sa spuna nu, sa isi ocupe locul, sa isi spuna adevarurile sale. Astfel radiaza o autorilate soft, dar ferma.

Daca va regasiti in descrierea Tipologiei Noua si doriti sa obtineti sugestii pentru dezvoltarea dvs. personala, puteti solicita acompaniere individuala pentru o lucrare aporfundata cu tipul dvs. de personalitate.

Pin It