Lacomia – Patima Generalistului

Motivatia de baza a Generalistului este cautarea agreabilului, astfel incat construieste in mod constant proiecte pentru a-si mentine starea de bine la un nivel ridicat. Este un optimist inveterat, amplificand placerile vietii si pastrand ceva din eternul adolescent.

Cum nevoia de placere creste din noutate, el se afla mereu in cautarea unor noi surse de placere. Si invers, cum delectarea se diminueaza intotdeauna datorita trecerii timpului, ii vine greu sa repete mereu aceeasi sarcina, sa ramana fidel sau sa finalizeze proiectele incepute.

Lacom de experiente inedite, Generalistul nutreste credinta inconstienta ca isi controleaza viitorul daca isi face multe proiecte si idealuri. Astfel, se gaseste situat mai mult in viitor decat in dura realitate de aici si acum. Teama, chiar angoasa, apare atunci cand simte ca posibilitatile sale se imputineaza sau cand un angajament permanent ii limiteaza celelalte cai.

Gustul sau pentru lucrurile si situatile placute si agreabile il determina sa fuga sistematic si sa evite la maximum suferinta. Evita conflictul, dezamorsand tensiunile cu ajutorul glumei, pentru ca el functioneaza prin sarm, prin seductie, este flecar si jucaus. Se orienteaza spre ceilalti pentru a-i fermeca si prefera un contact amuzant fata de un schimb in profunzime.

In cautarea permanenta a ceea ce viata ii poate oferi mai bun, Generalistului ii vine greu sa-si focalizeze atentia asupra unui singur proiect, deoarece nu este pregatit sa isi limiteze celelalte centre de interes. Vrea sa isi pastreze buna dispozitie, asa ca munceste numai pana cand se plictiseste sau il apuca dezgustul. Atunci trece la altceva, isi multiplica activitatile, chiar daca nevoia sa de nou il trimite catre o idee nerealizabila.

Generalistului nu ii plac relatiile de subordonare, apreciaza la fel de putin sa conduca sau sa fie condus. Defapt, dincolo de latura sa destinsa, optimista, el este un independent care sta in retragere si nu-i place ca celalalt sa ii incalce teritoriul. Nu se angajeaza si si nici nu stie sa faca asta. Relatia cu ceilalti este superficiala, pentru ca se reduce la ceea ce este agreabil. Detesta rutina, este pentru el o sursa de agitatie si angoasa.

Lacomia in planul personal

Cauta sa se inconjoare de un numar mic de persoane care au aceleasi opinii ca si el, cu care sa isi poata imparti proiectele si ideile. Are nevoie de asta pentru a fi mai putin ingrijorat in ceea ce priveste viitorul. Daca toata lumea imparte acest elan, grijile subadiacente si sentimentele de insecuritate dispar.

Ii place sa mearga la cumparaturi, sa calatoreasca, sa fie mereu informat despre potentialele surse de distractie.

Se poate simti nerabdator si panicat atunci cand necesitatile nu ii sunt satisfacute rapid. Poate sa ceara foarte mult de la ceilalti si sa fie nervos atunci cand este frustrat, devine impulsiv si necrutator cand cauta ceva care sa ii indeplineasca nevoia de siguranta.

Este necugetat cu finantele si resursele lui, pariind sau cheltuind dincolo de orice limita, ori cazand in diverse excese.

Lacomia in planul relational

Ii place mult sa aiba contacte intense, cauta incontinuu ceva nou si neobisnuit. Sarmul sau natural se aliaza cu vivacitatea sa de spirit. Este usor fascinat de povestioarele traite de interlocutorul sau mai ales daca sunt iesite din comun si exotice.

Poate deveni nestatornic, atat asupra domenilor care il intereseaza, cat si in sentimente. Se teme de angajamente, este gata sa exploreze alte posibilitati.

Nu se poate abtine sa caute senzatii tari, cauta scheme nebunesti si aventuri amoroase, dar este din ce in ce mai putin implinit de ele.

Lacomia in planul social

Are nevoie sa se bazeze pe un grup pentru a-si avansa idealurile. Isi va sacrifica chiar placerea, temporar, pentru cauza comuna. El va mobiliza persoane care cauta ca si el sa faca lumea mai dreapta si mai plina de bucurie.

Tolereaza cu greu autoritatea si va propune decizii colegiale. Este convins ca totul merge mai bine fara structura ierarhica. Este alergic la regulile impuse preferand sa propuna maximum de flexibilitate in organizare. Daca suspecteaza persoanele care ii impart opiniile ca incearca sa il influenteze in vreun fel, ii va fi greu sa ramana in acest grup, se va simti asuprit. Este astfel intr-o dilema cruciala, pe de o parte el vrea sa isi indeplineasca datoria, iar pe de alta vrea sa fuga.

Tinde sa-si imprastie energia si sa nu se angajeze la nimic decat pe jumatate. Tinde sa faca multe lucruri deodata, dar este prea distras ca sa le duca undeva. Lasa in urma lui o gramada de inimi frante si de lucruri pe jumatate facute, fara sa ramana undeva pentru prea mult timp. Devine nelinistit, ceea ce ii afecteaza si pe ceilalti, iar fuga de anxietate il face sa fie iresponsabil.

Virtutea  tipologiei a Saptea este sobrietatea: starea in care Generalistul se gaseste atunci cand accepta sa se reintoarca la aici si acum. O stare de pace interioara si de incredere care ii permite sa gandeasca si sa actioneze in mod intelept. Are nevoie sa accepte faptul ca atitudinea sa obisnuita este o fuga de realitate.

Are de asemenea nevoie sa resimta emotiile si sentimentele chiar daca nu sunt intotdeauna pozitive, sa-si concentreze atentia asupra a ceea ce face in acest moment, sa termine ceea ce intreprinde, sa accepte sa se angajeze si sa isi respecte angajamentele.

Daca va regasiti in descrierea Tipologiei Sapte si doriti sa obtineti sugestii pentru dezvoltarea dvs. personala, puteti solicita acompaniere individuala pentru o lucrare aprofundata cu tipul dvs. de personalitate.

Pin It