Invidia – Patima Individualistului

Individualistul are impresia ca ii lipseste ceva, pe care ceilalti il poseda. Dorinta sa de a fi unic il face sa devina artificial si sa perceapa ceea ce au ceilalti si el nu are.

Ceea ce ii este foarte caracteristic este capacitatea de a da emotiilor sale si evenimentelor din viata obisnuita, o dimensiune estetica, tragica. Foloseste durerea sa ca pe o ocazie pentru a suferi si a fi deosebit, ajungand sa se bucure ca sufera…

Ceilalti nu inteleg adesea nimic din furtunile interioare ale Individualistului, astfel incat acesta se considera un neinteles, de unde si impresia de a fi exceptia si tendinta de a se exclude singur.

Aceasta vointa inconstienta de a fi exceptia, de a nu fi asimilat de ceilalti, se transpune in atitudinea sa de izolare, cateodata dispretuitoare. De aceea, relatia cu cei din jur este foarte rar una naturala. Oricum, el respinge ajutorul acestora, considerand ca nu pot intelege intensitatea suferintei sale.

Individualistul are impresia, dureroasa cateodata, ca joaca un rol. El isi imagineaza, intensifica si creaza o atmosfera nostalgica de dulce regret, care cateodata il duce la depresie. Depresia Individualistului are o caracteristica: aceea ca intotdeauna pare absent, pana cand pierde contactul cu realitatea.

Sensibilitatea sa oscileaza constant intre doua extreme: excitarea si tristetea, melancolia. Pentru el, viata este o succesiune foarte dureroasa de “montagnes russes” sentimentale. Orice, numai sa evite banalitatea si sa-si afirme diferenta fata de ceilalti.

Datorita nevoii sale de a trai exceptional, Individualistul este foarte exigent si amenintat in mod constant cu deceptia. Realitatea pune in pericol imaginea iubirii splendide pe care si-a construit-o. Traieste cu teama de a nu fi abandonat, deoarece crede ca nu a fost destul de bun pentru a atrage atentia si pentru a merita iubirea.

Invidia in planul personal

Tinde sa fie practic si materialist. Iubeste fineturile vietii si vrea sa se inconjoare de obiecte frumoase. Cauta sa se eschiveze din fata obisnuitului si isi va infrumuseta viata inconjurandu-se de lucruri luxoase, de bun gust. Astfel incearca sa atenueze impresia de privatiune si de vid.

Poate sa fie foarte tipicar, chiar obsesiv in ceea ce priveste decorul fizic. Pe de alta parte poate sa fie foarte indulgent cu satisfacerea mofturilor in incercarea de a-si rezolva caderile emotionale. In orice caz, permite starilor emotionale sa ii dicteze comportamentul. Indulgenta cu care isi satisface mofturile vrea sa compenseze o viata netraita.

Invidia in planul relational

In acest plan se regasesc romantismul, pasiunea si nostalgia dupa un salvator, ce caracterizeaza tipologia Individualistului. Poate fi atat vulnerabil si impresionabil, cat si agresiv si dinamic. Viata lui emotionala se contureaza in jurul persoanei de care se simte atras. Senzual si seducator, poate fi gelos, posesiv si vrea sa fie singura persoana care conteaza pentru celalalt.

Este cel mai invidios dintre toate subtipurile. Relatiile lui sunt problematice pentru ca ajunge sa invidieze si sa dispretuiasca persoana iubita tocmai pentru calitatile pe care le admira. Iubirea si admiratia de la inceput degenereaza in respingere la cel mai mic defect.

Invidia in planul social

Acest subtip se percepe ca fiind  cel mai diferit de altii, complet unic. Tinde sa fie foarte activ social, doreste sa se integreze in lumea din jur dar uneori simte ca nu stie cum sa faca asta.

Se compara constant cu altii, gasindu-se mereu in dezavantaj. Isi doreste sa fie printre cei frumosi, stralucitori, dar simte ca nu este demn de asta. Senzatia de rusine il insoteste in mod constant si il determina pana la urma sa creada ca el nu stie sa fie un om normal.

Invidiaza fericirea altora, considerandu-i primitivi si insensibili. Reactioneaza puternic la orice remarca despre persoana lui si vaneaza cu agresivitate succesul pentru a compensa sentimentul suparator de neadaptare.

Virtutea tipologiei a Patra este este o forma de echilibru. Conditia pentru un echilibru interior este ca el sa devina constient de idealizarile sale si sa  se detaseze de acestea. Va putea astfel sa se accepte pe sine insusi aici si acum.

La un anumit nivel de acceptare de sine el va putea valoriza momentul prezent, in ciuda imperfectiunilor sale. Va putea admira sau va putea da o nota de originalitate momentelor sau sarcinilor simple.

Daca va regasiti in descrierea Tipologiei Patru si doriti sa obtineti sugestii pentru dezvoltarea dvs. personala, puteti solicita acompaniere individuala pentru o lucrare aprofundata cu tipul dvs. de personalitate.

Pin It