Frica – Patima Devotatului

Devotatul cauta in primul rand securitatea, manifestand atasament si obedienta fata de legi, reguli, exigente si chiar fata de documentele eliberate de o autoritate.  Pentru el este esentiala existenta si respectarea normelor. Are nevoie de asemenea de directive clare si circumstantiale, alegand sa se conformeze cu ceea ce i se cere.

Chiar daca pare liber si destins, este in acelasi timp foarte exigent, formalist si incordat. El vegheaza ca regulamentul sa fie aplicat fara nicio abatere. Va fi dur si exigent cu cine vrea sa incalce normele. Spiritul sau de responsabilitate il determina sa ia lucrurile in serios si sa isi piarda foarte usor simtul umorului.

Devotatul functioneaza adesea in nesiguranta, neincredere si indoiala. Teama sa ii dezvolta o mare capacitate de intuitie si de imaginatie,  deoarece considera lumea un loc plin de pericole. In realitate, isi atribuie fricile interne si sentimentele agresive mediului sau inconjurator. Prin acest mecanism el isi neaga inconstient grijile interioare.

Atasamentul Devotatului fata de lege are la baza nevoia sa de a fi in siguranta. Prin urmare, se simte stapanit, chiar devorat uneori, de frica. Lumea exterioara, persoanele din jur, sunt considerate amenintatoare, astfel ca primul sau gand este: Fii atent! Toata atentia sa este indreptata pentru a repera sursele unui pericol potential sau intentiile rele ale celorlalti. De aici isi hraneste tendinta de a acuza si de a interpreta.

Unui Devotat ii este aproape imposibil sa fie pozitiv, scrutand mediul inconjurator in cautarea semnelor amenintatoare. Intotdeauna are in vedere un scenariu negativ si ca urmare simte nevoia sa prevada si sa anticipeze. Aceasta teama vaga care il insoteste este pur si simplu o incertitudine care priveste viitorul. De aceea, viitorul, imprevizibilul, noul, sunt surse permanente de insecuritate. Obiectul fricii Devotatului este noutatea, teama universala de schimbare.

Pentru a lua o decizie ii place sa fie sfatuit, multumindu-se ca grupul sau persoanele investite de el cu autoritate, sa ii indice o directie de urmat sau sa ii confirme decizia luata de unul singur.

Devotatul are o mare capacitate de a se sustrage reusitei, deoarece ii este teama. De aceea, poate avea tendinta de a-si amana rezultatele, atunci cand este pe cale de a termina. Ii este teama de nou si prefera sa ramana pe loc, in mediul cunoscut, bine delimitat. Acolo unde altcineva prevede o aventura, el prevede o amenintare.

Frica in planul personal

Ii este in mod inconstient frica sa nu stie cum sa lege un contact si nu se simte in largul sau in societate. De asemeni se foloseste de calitati cum sunt afectiunea si amabilitatea pentru a se simti mai in siguranta. Daca este sigur de afectiunea celuilalt isi poate lasa deoparte vigilenta. Insa indoiala il poate destabiliza chiar si atunci cand apar incidente mici. „Oara vorbeste serios, ea nu mi-a telefonat nici o data… oare ce o insemna asta? A uitat oare de mine?” Poate astfel intr-o relatie sa redevina vigilent si suspicios plecand de la nimic. Dar va incerca sa isi pastreze calmul: „daca sunt dragut cu voi, voi ma veti proteja”.

Devotatul are tendinta sa fie dependent, atasat si panicat intr-o relatie. Ramane in situatii care ii fac rau – casatorii ratate sau slujbe deosebit de stresante, pentru ca este terifiat de ideea ca ar putea ramane fara sustinere. Se poate agata de relatie cu o teama atat de puternica incat poate chiar sa ii indeparteze pe cei pe care incerca initial sa si-i apropie.

Frica in planul relational

Are doua expresii: frumuseteaDevotatul cauta sa-l dezarmeze pe celalalt, fiind seducator, sarmant. Cealalta atitudine – forta, este un comportament confruntativ.

Cele doua modalitati sunt tentative inconstiente de a-si compensa frica de ceilalti, estimand ca „daca sunt seducator/dur controlez situatia si nu trebuie sa imi fie frica. Astfel eu reduc potentialul sanselor de a fi agresat”. Deseori el nu este constient de faptul ca aceasta expresie este de fapt o dorinta de a-si arata forta interioara.

Cateodata putem observa un Devotat cand incearca sa impuna respect colegilor sai luand aceasta atitudine dominanta. Acesta este felul sau de a-si alunga grijile. In registrul nesanatos, poate sa fie depresiv si haotic, are un comportament impulsiv, autodistructiv, cu atacuri verbale irationale.

Frica in planul social

Se leaga de un grup cu scopul inconstient de a supravietui, cu conditia ca acest grup sa stie sa ii garanteze securitatea. De aceea el este foarte atent la autoritatea care conduce grupul „Pot sa am incredere in el? Daca da, ii sunt loial. Daca nu, il las balta si il atac. Oare atacul nu este cea mai buna metoda de aparare?”.

Devotatul are un enorm simt al responsabilitatii fata de grup. Face totul pentru a fi loial, pentru ca ii este frica sa fie respins. Este pregatit sa sacrifice totul pentru a continua sa faca parte din grup. Reactioneaza destul de rau la stres, simtidu-se presat, mult prea muncit si subapreciat. In astfel de cazuri poate deveni negativist si pesimist.

Virtutea  tipologiei a Sasea este increderea: convingerea ca lumea este „rotunda” si ca poate avea incredere in ea. Concentrat constant asupra insecurtatii sale si a scenariilor catastrofice, el are ideea de fond ca nimeni nu e demn de incredere. Cateodata, se indoieste chiar de propriile convigeri, sentimentele si actiuni.

De asemenea, virtutea Devotatului este curajul: sa-si continue activitatile in pofida ingrijorarilor sale, sa persevereze. Sa aiba incredere in propria sa autoritate, sa incerce sa aiba incredere in celalalt fara prea multe rezerve.

Daca va regasiti in descrierea Tipologiei Sase si doriti sa obtineti sugestii pentru dezvoltarea dvs. personala, puteti solicita acompaniere individuala pentru o lucrare aprofundata cu tipul dvs. de personalitate.

Pin It