Frica, furia, rusinea – cat sa le mai ascundem sub pres?

Suntem cu totii constienti ca exista in noi anumite aspecte despre care nu numai ca nu vrem sa vorbim, insa depunem un efort considerabil ca cei din jurul nostru sa nu le observe, evitand astfel sa ne simtim vulnerabili in fata lor. Asa ca facem tot posibilul sa le tinem cat mai bine ascunse si, de cele mai multe ori, le izolam sub un noian de intentii si atitudini onorabile, cu alte cuvinte le strecuram sub pres si uitam de ele acolo…

Doar ca in realitate lucrurile nu se termina aici. In realitate, acele trasaturi ale personalitatii noastre care ne produc un disconfort evident atat in forul nostru interior cat si in relatia cu ceilalti, gasesc o multime de cai prin care sa isi faca simtita prezenta si sa ne provoace emotii negative cum sunt rusinea, vinovatia, teama, nesiguranta, demotivarea, respingerea, furia, esecul.

Ce este de facut? Cum sa ne eliberam definitiv de sub influenta lor distructiva, care parca ne stoarce de energie si ne impiedica sa traim viata asa cum ne-am dori? Vestea minunata este ca tocmai in aceste puncte vulnerabile se afla ascuns potentialul nostru de dezvoltare, depinde numai de noi daca ele raman o piedica in calea obiectivelor noastre, sau ne propundem sa le scoatem la lumina si sa le confruntam.

In acest sens, Eneagrama ne reveleaza un adevar fundamental pentru evolutia noastra, acela ca noi reprezentam mai mult decat personalitatea pe care ne-am construit-o pentru a ne simti protejati si pentru a ne afirma identitatea – asa cum ni se pare noua mai atragatoare. Dincolo de mastile si limitările pe care singuri ni le-am creat, noi suntem fiinte mult mai vaste, fiinte care poseda ceva extraordinar – si anume Esenta.

Cand ajungem sa ne identificam cu mastile folosite ca protectie impotriva vulnerabilitatilor, noi ne mulţumim cu mult mai putin decat suntem in realitate. Este ca si cum, desi avem o casa extraordinara, cu multe etaje, noi ne multumim sa traim intr-o camaruta mica si intunecoasa de la subsol. Si ceea ce este surprinzator este faptul ca multi dintre noi au uitat ca restul casei chiar exista si ca noi sunem proprietarii ei.

Avem nevoie de o harta cat mai precisa pentru a invata pas cu pas cum sa ne recunoastem, sa ne asumam si ca ne depasim vulnerabilitatile, iar Eneagrama ne invita sa privim in adancul adevaratei noastre identitati, oferindu-ne imaginea clara a mastilor noastre psihologice si spirituale cu care am trait pana acum.

Eneagrama ne arata unde si cum lucreaza propria personalitate impotriva noastra. Pune in evidenta ceea ce ne ajuta, dar si cat de zadarnice si inutile sunt multe dintre reactiile si obiceiurile noastre.

Acesta reprezinta inceputul unui proces de cautare care ne poate conduce la aflarea unui adevar mai profund despre noi insine si despre locul nostru in acesta lume. Pe masura ce incepem sa ne identificam cu Esenta noastra, vedem ca nu ne pierdem identitatea, ci dimpotriva, o regasim.

Te invit sa parcurgem impreuna pasii necesari integrarii vulnerabilitatilor, trecand de la blamare la acceptare, de la rusine la asumare, de la separare la intregire. Vei fi uimit sa descoperi cate resurse de energie, creativitate, bucurie, incredere, curaj, optimism si putere pot fi activate printr-un singur exercitiu de vointa.

Pin It