Excesul – Patima Conducatorului

Patima Conducatorului este excesul/dorinta pentru satisfacerea imediata a impulsurilor instinctive. Isi foloseste energia in mod excesiv, de aceea agreaza atmosfera de competitie.

Cauta in primul rand sa controleze situatia, astfel ca isi va exprima imediat punctul de vedere, oricare ar fi consecintele: „iata ce trebuie facut!”. Este prea putin inhibat, ii lipseste diplomatia si prefera sa infrunte provocarile.

Conducatorul vrea sa evite slabiciunea, isi neaga partile sensibile si vulnerabile. Se concentreaza asupra puterii si a controlului, pentru a se simti respectat. El cauta mai degraba sa domine decat sa coopereze, sa-si intareasca puterea decat sa creeze o alianta.

Intotdeauna gata sa se implice, el este omul de decizie prin excelenta. Il deranjeaza prezentarile ambigue, pe care le considera a fi diplomatie rasuflata.

In pozitie de lupta, Conducatorul isi pierde simtul umanitatii fata de adversarul sau. Plansul si slabiciunea celuilalt constituie o sursa de agasare. Isi pierde respectul pentru o persoana care accepta compromisul. Din acest motiv, va fi foarte greu de atins in plan emotional, adica sa fie facut sa devina dependent si vulnerabil.

Fiind putin constient de acest aspect al sau dominator, el nu are remuscari sa isi striveasca adversarul, ii pasa prea putin de sentimente si de persoane. Defapt, Conducatorul vrea sa tina lucrurile in frau pentru a schimba totul dupa bunul sau plac. El crede ca are dreptate atunci cand ii calca pe toti in picioare, mai ales fiindca este pregatit ca ceilalti sa ii raspunda la fel.

Admirand puterea si dreptatea, Conducatorul este adesea un justitiar. El judeca cu usurinta pe celalalt, gasindu-l slab, las sau ipocrit. Va depune o energie considerabila pentru a evalua onestitatea partenerului sau, actiune pentru care are o intuitie foarte ascutita. Va avea incredere in cel care ii tine piept, deoarece prefera sa se opuna unui adversar de valoare decat sa obtina o victorie usoara.

Conducatorul este predispus la solitudine, in detrimentul unor legaturi afective durabile. Prefera relatiile intense, ii este teama sa depinda de celalalt, de vulnerabilitatile acestuia care ii aminteste de ale sale. Se plictiseste si devine iritat daca nu are nicio citadela de cucerit.

Excesul in planul personal

Se preocupa intens de teritoriul sau pe care il controleaza cu orice pret. Este ingrijorat de insuficienta bunurilor materiale, caci ii este frica de  lipsa. Este motivat de frica de a fi dependent de o autoritate.

Patima sa este de a lupta pentru a supravietui, profitand in acelasi timp de viata. Deseori este un tip foarte patriarhal si va incerca sa garanteze tot ceea ce are nevoie familia sa la nivel material.

Sa ai bunuri materiale este important, acestea simbolizeaza puterea si influenta. Tinde sa fie materialist, confundand banii cu puterea pe care o reprezinta. Este cel mai pasibil sa devina dependent de munca, poate avea mai multe slujbe sau poate lucra foarte mult pentru a castiga destul incat sa se simta satisfacut si protejat.

Excesul planul relational

Este inclinat spre a poseda si a-l controla pe partenerul sau: „ce vei face… unde mergi?”. Conducatorul se supara cand este pus in situatia de a-si suspecta partenerul sau prietenii ca ii ascund ceva. El cauta o coerenta totala.

In relatiile sale, are intotdeauna dispute legate de incertitudinea loialitatii celuilalt. Daca are o incredere totala in celalalt el poate, dimpotriva, sa se abandoneze fara retinere. Pasiunea sa se exprima deci prin posesie, dar si prin intensitate.

Poate sa fie foarte iubitor si devotat, dar e posibil sa vada intimitatea ca fiind o lupta pentru putere. Este stimulat de o discutie puternica in contradictoriu.

Poate sa fie nerabdator cand vine vorba de delicatete si dur cu cei dragi. Vrea sa remodeleze oamenii intr-un fel care se potriveste mai bine cu nevoile si planurile lui. Are de asemenea o parere despre fiecare aspect al vietii celuilalt, lucru care face sa ii fie destul de dificil sa mentina o relatie de egalitate.

Excesul in planul social

Pentru Conducatorul cu accent pe planul social, prietenii sunt esentiali. Din cand in cand, el are nevoie de o confirmare a prietenilor intimi daca nu mai este sigur de acestia. „Suntem prieteni… nu-i asa?”.

Nu se poate distra cu prietenii sai decat daca are incredere in acestia. Pasiunea se arata deseori prin organizarea de seri, dineuri, banchete, avand ca scop reansamblarea grupului din care face parte.

Ii place sa aiba locul central in cadrul acestuia, chiar daca nu este presedintele formal, un pater familias conducand grupul. Inconstient, tendinta sa de a juca rolul dominant ii revine.

Uneori ar putea sa nu puna prea mare pret pe prieteni sau sa-i respinga in urma unui conflict. Se poate simti cu usurinta tradat si tinde sa poarte ranchiuna mai mult timp decat alte persoane. Din cauza sentimentelor de respingere si tradare poate deveni un insingurat antisocial.

Virtutea  tipologiei a Opta este inocenta: sa isi arate partea vulnerabila si sa lase atins de tandrete. Sentimentele mai gingase sunt astfel permise, ii este mai putin frica de a fi respins.

Are nevoie sa accepte ca adevarul este relativ si ca acesta poate fi atins si prin alte mijloace decat lupta si batalie. Cu ajutorul acestei noi credinte poate sa ii fie mai usor in a fi transparent si poate adopta o atitudine vulnerabila si nonconflictuala.

Daca va regasiti in descrierea Tipologiei Opt si doriti sa obtineti sugestii pentru dezvoltarea dvs. personala, puteti solicita acompaniere individuala pentru o lucrare aprofundata cu tipul dvs. de personalitate.

Pin It