“Cunoaste-te pe tine insuti si vei cunoaste universul si pe zei.” Inscriptie pe frontonul templului lui Apollo din Delfi

 Cu totii suntem interesati de personalitatea noastra, cati dintre noi nu au facut macar o data, de curiozitate, un test dintr-o revista? Si totusi, multi oameni sunt luati pe nepregatite cand trebuie sa raspunda la intrebarea “Cine sunt eu?”

Din fericire, tot mai multi incep sa fie preocupati de stabilirea unui echilibru intre existenta lor interioara si exprimarea acesteia intr-o maniera autentica.

Eneagrama este o unealta puternica de intelegere a propriei personalitati, pentru ca face referire concret la obiceiurile noastre cotidiene, la modul in care acestea se formeaza si uneori ajung sa ne domine comportamentul.

Termenul Eneagrama provine din cuvintele grecesti ennea gramma, care inseamna figura cu noua laturi. Astazi, acest cuvant face referire la un sistem de studiu al personalitatii fundamentat pe noua tipuri de comportament ale naturii umane.

Incepand din anul 1994 Eneagrama a  inregistrat o dezvoltare rapida in lume: scolile de comert au adoptat-o in gestionarea resurselor umane, intreprinderile o utilizeaza pentru a aprofunda relatiile dintre angajati. Eneagrama se preda in mai multe universitati, printre care si Stanford, atat in cadrul cursurilor de psihologie, cat si in cele de psihiatrie si medicina.

Eneagrama- Repere de viata

Eneagrama este studiata si promovata la cel mai inalt nivel – in Statele Unite, mai mult de 10 teze de doctorat si peste 50 de carti aparute au ca tema acest model deosebit de precis si eficient, iar celebra CIA il foloseste ca sa cunoasca motivatiile sefilor de stat.

Analizele au aratat ca odata ce oamenii invata Eneagrama, ei doresc sa o foloseasca si mai mult in familie, cu prietenii, cu alte persoane cu care interactioneaza, devenind astfel ei insisi promotorii Eneagramei in viata de zi cu zi.

Aceste persoane sustin ca Eneagrama le foloseste la fel de mult in viata personala, in familie, in relatiile interumane in general, deoarece este un sistem dinamic care le asigura o conectare profunda la personalitatea celor apropiati – familie, prieteni, colegi, asociati, angajati, etc.

In fiecare om exista un conglomerat din anumite calitati, talente, forte, slabiciuni, imbinate si organizate intr-un mod specific si original. Aceasta organizare specifica si originala defineste tipul unei persoane in Eneagrama.

Eneagrama ne permite sa intelegem propriul conglomerat, cum se formeaza el si cum devenim prizonierul unora dintre aceste aspecte, precum si modalitatea de a ne elibera si a evolua. Are rolul de a ne ajuta sa observam, sa aducem din sfera inconstientului in cea constienta a acelor componente care ne saboteaza si ne impiedica sa avem relatii functionale.

Trei postulate de baza:

  1. Exista noua tipuri si numai noua de personalitate umana
  2. Fiecare fiinta umana apartine – in mod fundamental – numai unui singur tip in Eneagrama
  3. Nu exista un tip bun sau un tip Exista acela care ne este caracteristic si care ne determina personalitatea.

Cu totii suntem capabili: Sa avem idealuri inalte, sa avem sentimente, sa ne dorim reusita, sa traim emotiile profund, sa apreciem solitudinea, sa fim curajosi, sa ne bucuram de viata, sa fim puternici, sa cautam pacea si armonia.

Cu totii putem sa dam dovada de: Umilinta, simplitate, rabdare, cumpatare, armonie, adevar, inteligenta, acceptare, sprijin, multumire.

Cu toii putem sa evoluam, sa ne dezvoltam, sa crestem: Sa devenim persoana care suntem cu adevarat, din punct de vedere uman si spiritual.

Putem incepe prin a face o trecere in revista a tuturor acestor componente ale psihicului nostru, pentru a descoperi ansamblul potentialului cu care suntem inzestrati, astfel incat sa creem armonie in noi insine si in relatiile noastre, iar Eneagrama ne este cel mai intelept invatator.

Foto credit www.pexels.com

Nu pot publica comentarii.

Pin It