Eneagrama Patimilor

Ne aflam in Postul de 40 de zile al Pastelui, perioada in care ne pregatim pentru cea mai veche si importanta sarbatoare a crestinatatii, Invierea Domnului.

Postul inseamna „eliberare de pacate si de patimi egoiste”, adica omul practica o curatire speciala prin pocainta si renuntare,  urmata de o luminare a sufletului si o reinnoire a vietii.

„Eliberarea de pacate incepe cu libertatea omului de a-si recunoaste pacatele, de a le marturisi si de a cere lui Dumnezeu sa i le ierte. Cel ce doreste schimbarea in bine isi manifesta libertatea interioara de-a iesi din propriul sau egoism. Iar daca suntem inrobiti de patimi, nu putem avea libertate deplina. Asadar, postim ca sa putem iubi mai mult pe Dumnezeu si pe semeni.” PF Daniel

Postul ne intoarce de la comoditatea noastra de zi cu zi si ne indeamna catre o analiza atenta si riguroasa a masurii faptelor noastre, dar mai ales ne aminteste inca o data de dimensiunea existentei noastre spirituale.

Devenind constienti ca suntem o parte a Prezentei divine, care se manifesta constant si miraculos in jurul nostru, putem percepe la un nivel mai profund legatura noastra cu divinitatea. Dincolo de limitarile omenesti, suntem fiinte mult mai vaste, inzestrate cu ceva extraordinar si anume Spiritul – substanta fundamentala a fiintei.

 „Spiritul este Sinele nostru adevarat si nu forma noastra fizica, ce poate fi atinsa cu degetul.”  Cicero

De aceea, una dintre invataturile cele mai valoroase pe care Eneagrama ni le ofera este aceea ca o cunoastere de sine autentica va duce intotdeauna catre realizarea spirituala a omului. In lipsa spiritualitatii, cunoasterea de sine nu ne poate elibera intr-atat incat sa atingem cele mai adanci adevaruri despre noi insine. La fel de bine, fara autocunoastere, spiritualitatea poate duce la grandomanie sau la deziluzie, fiind o tentativa de a fugi de realitate.

Filozoful bolivian Oscar Ichazo, fondator al Institutului Arica, a cercetat si sintetizat elementele Eneagramei pana cand a descoperit legatura dintre cele noua tipuri psihologice cu vechea traditie a celor noua atribute divine, asa cum sunt ele reflectate in natura umana. Acesta idee, provenita de la neoplatonicieni, si-a gasit locul in traditia crestina prin exprimarea acestor noua atribute divine in opozitie: au devenit astfel Cele Sapte Pacate Capitale sau Patimi, la care s-au mai adaugat inca doua – frica si inselaciunea.

Atat Eneagrama cat si Cele Sapte Pacate Capitale au in comun ideea ca, desi avem in noi toate aceste pacate, unul dintre ele se manifesta in mod special, fiind radacina dezechilibrului nostru si a modului in care suntem prinsi in capcana egoului.

„Pacatul” este inteles aici ca tendinta de a ne pierde scopul si a ne indeparta de natura noastra divina. Pacatele, asa cum sunt analizate in Eneagrama, reprezinta cele noua moduri in care ne indepartam de centrul fiintei noastre, precum si felul in care gandirea, sentimentele si actiunile noastre sunt afectate.

Iata care sunt cele noua patimi care ne influenteaza inconstient si ne conditioneaza comportamentul: mania, orgoliul, inselatoria, invidia, avaritia, frica, lacomia, excesul, lenea.

Eneagrama patimilor                                                                                                 

Nu conteaza ce tip de personalitate sunteti, daca v-ati propus sa faceti un salt in cresterea vostra personala si spirituala, vom identifica impreuna care sunt acele probleme specifice cu care va confruntati, punand in discutie fiecare dintre cele noua patimi, precum si pasii necesari pentru a progresa in munca voastra de transformare interioara.

Pin It