Eneagrama este un sistem de studiu al personalitatii  care isi are  radacinile in intelepciunea universala si filosofia straveche, acumulate de-a lungul a mii de ani. Eneagrama nu este nicidecum o religie sau o cale spirituala care se doreste completa, cu toate acestea se preocupa de ceea ce reprezinta sufletul oricarei evolutii spirituale – cunoasterea de sine.

Dincolo de limitarile personalitatii, suntem fiinte mult mai vaste, fiinte care poseda ceva extraordinar si anume Esenta. Am uitat acest adevar fundamental, ne-am instrainat de natura noastra esentiala, am uitat ca fiecare dintre noi este o scanteie individuala din Dumnezeu. Nu suntem constienti de natura noastra divina si nu recunoastem nici pe ceilalti ca pe manifestari ale divinului deoarece constiinta noastra este dominata de ego-ul nostru.

Cand ajungem sa ne identificam cu ego-ul sau falsa noastra personalitate, noi ne multumim cu mult mai putin decat suntem in realitate. Este ca si cum, desi avem o casa extraordinara, cu multe etaje si mobila scumpa, noi ne limitam sa traim intr-o camaruta mica si intunecoasa de la subsol. Si ceea ce este surprinzator este faptul ca cei mai multi dintre noi am uitat ca restul casei chiar exista si ca sunem proprietarii ei.

Eneagrama ne invita sa privim in adancul adevaratei noastre identitati, ne arata natura noastra spirituala, oferindu-ne imaginea clara a mastilor noastre psihologice si spirituale cu care am trait si dupa care ne-am comportat pana acum.

Eneagrama ne arata unde si cum lucreaza propria personalitate impotriva noastra. Pune in evidenta ceea ce ne ajuta, dar si cat de zadarnice si inutile sunt multe dintre reactiile si obiceiurile noastre. Acesta reprezinta inceputul unui proces de cautare care ne poate conduce la aflarea unui adevar mai profund despre noi insine si despre locul nostru in acesta lume.

Scopul Eneagramei nu este sa ne ajute sa scapam de personalitatea noastra, sau sa credem ca personalitatea este ceva rau. Pe masura ce incepem sa ne identificam cu Esenta noastra, vedem ca nu ne pierdem identitatea, ci dimpotriva, o regasim. Reusim sa ne folosim personalitatea ca pe un vehicul si nu ca pe soferul care ne conduce.

In acord cu traditia spirituala, Eneagrama identifica noua tendinte principale, noua pasiuni care ne influenteaza inconstient si ne conditioneaza comportamentul.  Acestea sunt:  mania, orgoliul, inselatoria, invidia, avaritia, frica, lacomia, excesul, lenea. Desi toate aceste conditii coabiteaza in fiecare dintre noi, tindem sa privilegiem una dintre ele, acestea devenind tendinta noastra principala.

Eneagrama – O calatorie spre noi insine-1

Pe langa aceasta componenta dezvoltam si un registru al excelentei, o forta fundamentala. In noi coexista noua astfel de forte: perfectiunea, dragostea, capacitatea de a reusi, creativitatea, cunoasterea, loialitatea, optimismul, curajul, capacitatea de sustinere. Una dintre aceste forte devine registrul nostru potential de excelenta.

Eneagrama – O calatorie spre noi insine-2

In aceasta alcatuire de aspecte pozitive si negative rezida atat potentialul evolutiv – spre integrare, cat si cel regresiv – spre dezintegrare, al fiintei umane. Eneagrama permite o cartografiere extraordinara a fiecarui profil de personalitate in parte, dar si al ansamblului celor noua.

Unul dintre cei mai importanti factori ai credibilitatii sistemului vine din concordanta acestuia cu datele observatiei curente, verificabile in mod nemijlocit, devenind astfel accesibila tuturor celor interesati fara a exista necesitatea unei specializari anterioare.

Identificarea propriului tip de personalitate este un moment semnificativ in existenta personala. Multe dintre descoperirile intuitive privind propria persoana capata acum o reala coerenta, configurandu-se intr-un ansamblu cu semnificatii profunde: aptitudini, alegeri de viata, trasaturi de caracter, particularitati de comportament, care se coaguleaza acum intr-un tipar evident.

De asemenea, evenimente importante din existenta noastra si mai ales felul in care noi am inteles sa le raspundem, capata un nou contur. Intr-un anume sens lucrurile nu mai pot fi ca pana atunci, cu atat mai mult cu cat acest model incredibil de pertinent ne ofera o noua intelegere si in ceea ce ii priveste pe ceilalti. Comportamentele lor devin mai inteligibile si mai previzibile, pentru ca acum le putem cunoaste motivatiile.

Este foarte important sa stim ce tip de personalitate suntem, pentru ca acesta este “filtrul” prin care ne percepem pe noi insine si lumea din jurul nostru, ne exprimam, ne aparam, facem fata trecutului si anticipam viitorul, ne bucuram si iubim.

In tentativa noastra de a ne intelege pe noi insine, de a ne imbunatati relatiile sau de a ne dezvolta spiritual, vom vedea ca factorul cel mai important care influenteaza deciziile noastre este tipul de personalitate caruia ii apartinem si nu sexul, educatia primita sau diferentele intre generatii.

Eneagrama – O calatorie spre noi insine-3

Va invit sa parcurgem impreuna caracteristicile tuturor celor noua tipologii si modelele de comportament specifice acestora, asa cum sunt ele identificate in Eneagrama, fiecare tip avand rezervata cate o prezentare individuala.

Foto credit www.pexels.com

Nu pot publica comentarii.

Pin It