Coachingul care are la baza sistemul Eneagramei s-a dezvoltat uimitor in ultimii douazeci de ani, devenind cea mai eficienta metoda de acompaniere in vederea dezvoltarii resurselor si atingerii obiectivelor personale.

Azi, Eneagrama este folosita in lumea intreaga de catre educatori, terapeuti, consilieri spirituali, profesori, consultanti, coachi, pentru a se cunoaste mai bine, pentru a comunica mai bine, pentru a se elibera in sfarsit de limite si automatisme si pentru a-i ajuta pe ceilalti sa faca la fel.

Eneagrama are rezultate imediate si vizibile, indiferent daca presupune coachingul pe termen scurt, pentru a depasi o perioada de criza, sau o acompaniere de viata pe termen mai indelungat.

Eneagrama – instrument al descoperirii de sine

Regasim motivatiile inconstiente care stau la baza perceptiilor, gandurilor, emotiilor, precum si a comportamentului nostru. Exploram consecintele in profunzime, ne putem mobiliza puntele forte.

Eneagrama – instrument de anticipare

Putem prevedea cu precizie comportamentul pe care il adopta o persoana atunci cand se afla sub efectul stresului sau cand se simte in siguranta.

Recunoastem si invatam progresiv sa evitam manifestarile negative ale stresului.

Eneagrama – instrument de comunicare

Percepem dincolo de comportamente, motivatiile profunde ale oamenilor importanti din viata personala, sociala sau profesionala. Comunicam cu ei avand certitudinea ca suntem intelesi si ca ii intelegem la randul nostru.

Stim ce ii motiveaza si ce ii descurajeaza. Actionam cu mai multa flexibilitate si creativitate.

Eneagrama – instrument de acceptare

Constientizam suferintele si particularitatile proprii fiecarei persoane din preajma noastra si devenim constienti de diferentele dintre oameni. Ii putem ajuta sa isi dezvolte aspectele pozitive ale personalitatii lor.

Eneagrama – instrument de evolutie

Aflam exact care sunt punctele tari si slabe ale personalitatii noastre si construim pe baza acestora un drum precis si personalizat de evolutie umana si profesionala.

Eneagrama – instrument de transformare

Ne vom schimba modul de a ne indrepta atentia asupra propriei persoane, asupra celorlalti si asupra lumii, inlocuind critica si judecata cu asumarea si compasiunea. Ne vom indrepta de la refuz la reconciliere, de la risipire la plenitudine.

Ceea ce este cu adevarat remarcabil este faptul ca oricine poate folosi metoda Eneagramei, nefiind nevoie de studii de specialitate in psihologie sau medicina. Odata intelese particularitatile celor noua tipuri de personalitate, putem recunoaste si chiar anticipa cu usurinta comportamentul nostru si al celor din jur, indiferent ca suntem la serviciu sau acasa, printre cei apropiati.

Analizele au aratat ca, odata ce oamenii invata Eneagrama, ei doresc sa o foloseasca si mai mult in familie, cu prietenii, cu alte persoane cu care interactioneaza, devenind astfel ei insisi promotorii Eneagramei in viata de zi cu zi.

Aceste persoane sustin ca Eneagrama le foloseste la fel de mult in viata personala, in relatiile interumane in general, deoarece este un sistem dinamic care le asigura o conectare profunda la personalitatea celor apropiati – familie, prieteni, colegi, asociati, angajati, etc.

CE SPUN CEI CARE AU INCEPUT SA APLICE ENEAGRAMA:

Ruxandra, travel manager, Tipul 6

“Eneagrama nu este teorie, este practica pura. Poti observa cum gandesc si ce simt celelalte persoane puse in fata aceleasi situatii. Diferentele sunt uluitoare si deodata incepi sa-i vezi cu adevarat pe cei din viata ta.

Cu ajutorul Eneagramei mi-am gasit sursa temerilor, am inteles-o, acceptat-o si, mai important, am lasat-o acolo unde ii este locul – in trecut.

Vad schimbari. Vreau sa cunosc lume, ma implic in proiecte, rad, glumesc, argumentez si, cel mai important, dorm. Dupa 10 ani de nesomn, am reusit sa dorm…somn neintrerupt de cosmaruri auto-provocate.

Nu m-am schimbat fundamental. Eneagrama nu iti schimba valorile si nici nu te invata sa joci teatru si sa-ti impui sa fii cum te-ai visat intotdeauna. Iti arata exact cum esti, ce potential real ai, cum sa-ti permiti sa fii tu si cum sa le permiti altora sa fie in preajma ta. Si totul numai prin practica constienta.”

Liana, inginer, Tipul 2

“Dupa cursul de Eneagrama mi-a fost mult mai clar cum sunt, m-am descoperit si m-am inteles mai bine, mi-am gasit calitati, dar si defecte, le-am acceptat si trebuie sa recunosc ca mi-a fost de mare folos.

Acum stiu mult mai multe despre mine, pot spune ca inca mai am foarte multe de descoperit dar e mult mai usor.

Multe dintre situatii acum le pot gestiona mai usor, trec cu tact, cu calm si rabdare peste situatii care pana mai ieri erau complicate, am invatat sa ma iubesc din nou, sa ma pun in valoare, am redescoperit stima de sine.”

Denisa, marketing manager, Tipul 8

“Cu cat ne cunoastem pe noi insine mai bine, cu atat cunoastem mai bine lumea ce ne inconjoara. Totul porneste din interior, nu din exterior.

Cursul de Eneagrama este un pas important si eficient in aceasta directie. Sunt multe straturi si substraturi ce alcatuiesc o personalitate si, precum placile tectonice, sunt in continua miscare, transformare.

Este nevoie sa fim in echilibru cu noi insine. In mod evident, nu e vorba de a fi intr-un fel sau in altul, ci de a combina toate ingredientele ce ne alcatuiesc intr-un fel care sa ne echilibreze, sa ne permita sa intelegem si sa traim frumos viata.”

Andrei, psiholog, Tipul 6

“Pana acum ceva vreme, vedeam si credeam lumea altfel. De fapt, nu o vedeam. Stiam ca toti oamenii sunt fundamental buni, dar pentru unii aveam resentimente. Iar pe altii nu-i suportam deloc.

Am stat ceva timp departe de Eneagrama, dar cand am inceput sa o inteleg am apreciat valoarea ei in viata mea. Pentru ca sincer, cred ca nu mai sunt un orb datorita Eneagramei. Mai intai, destul de incetosat si difuz, am inceput sa vad cate un pic, pentru ca ideile preconcepute despre oameni erau adanc inradacinate in mintea mea.

Ideea este sa cautam mai bine prin cotloanele sufletului fricile pe care nici noi nu mai stim pe unde le-am ascuns, de care am uitat, pe care nu le mai vedem, dar care ne domina si ne conduc comportamentul. Nu e usor sa le vezi cand esti orb, mai intai trebuie sa le simti. Si Adriana a inceput sa le simta.

Sincer, am ramas cu bucuria pe care ea a transmis-o: “Da! Se poate trai mai bine!” – nu doar ca un slogan de doi bani, ci cu adevarat.”

Valeria, mediator, Tipul 9

„Pentru mine, Eneagrama a venit ca o confirmare a omului care sunt. Desi  ma stiam si ma cunosteam, imi era greu sa-mi accept laturile ascunse si intunecate.

Cursul de Eneagrama m-a ajutat sa depasesc blocajele in care ma aflam, sa devin mai responsabila cu viata mea si mai ales, sa-mi iubesc Eu-l interior. Fricile, temerile si frustrarile au fost inlocuite de acceptare, iubire si intelegere.

Insa, nu a fost tot. Am invatat si cum sa-mi eficientizez trasaturile personale neplacute , atat pentru mine cat si pentru cei din jurul meu, si sa le transform in aspecte benefice mie dar si celor cu care interactionez in viata de zi cu zi.”

Foto credit www.pexels.com

Nu pot publica comentarii.

Pin It