Am descoperit pe piata un volum impresionant de carti care ne indeamna la cunoastere de sine pentru a deveni persoana care ne-ar placea sa fim, a trai viata pe care visam sa o avem, si sa obtinem succes dupa succes in toate domeniile… De-a lungul timpului, multe cai spirituale si curente psihologice au incercat sa ofere metode si solutii care sa ne indrume in cautarile noastre de a ne incadra intr-o clasificare astrologica, numerologica, tipuri de personalitate, si multe altele.

Daca, din intamplare, descoperim ca avem un tip de personalitate asemanatoare, metodele descrise ar putea sa fie eficiente. Dar daca interpretarea individuala nu se dovedeste corecta, atunci ne putem trezi impinsi intr-o confuzie si mai mare.

Calugarul si scriitorul Thomas Merton spunea: „Ce putem oare castiga daca vom ajunge pe Luna, atata vreme cat nu suntem inca in stare sa traversam abisul care ne separa de noi insine?”    

Gresesc oare cea mai mare parte din cartile de popularizare a psihologiei? Sunt oamenii incapabili sa traiasca o viata care sa-i implineasca cu adevarat? Cum ar fi daca ar exista o modalitate care sa ne ajute sa intelegem mai multe despre noi si despre ceilalti?

Am cautat aceste raspunsuri ani la rand, iar rezultatul a fost o adancire in deznadejde si intuneric, in insingurare si teama… Continuam sa fac alegeri gresite, sa adopt atitudini nepotrivite, sa acumulez furie pe orice si pe oricine – desi eram furioasa cel mai tare pe mine insami, pe neputinta mea de a opri sarabanda dezastrului in care viata mea aluneca incetul cu incetul… Parca totul trecea pe langa mine: bucuria, implinirea, multumirea, linistea, iubirea, realitatea, eu insami imi eram straina, eram de neinteles!                                          

Acum, cand zvacnirile mintii s-au linistit, am inteles ca fiecare dintre noi are  nevoie de ghidare interioara pentru  regasirea sinelui nostru autentic. Pot parea vorbe mari sau de greu de inteles, totusi eu va propun un mic test – cateva intrebari care sa va deschida drumul cunoasterii de sine:

Ai simtit uneori ca in interiorul tau exista o bomba cu ceas, gata sa explodeze in orice clipa, dar sa nu fii capabil sa identifici sursa acestei senzatii?

Ai trait senzatia ca in tine exista doi sau mai multi dusmani care se lupta constant, ca si cum in tine s-ar da o adevarata batalie?

Nu ti s-a intmplat sa treci prin perioade de insomnie nopti la rand, fara nici un motiv aparent?

Ai avut perioade in care, din motive inexplicabile, te-ai simtit agitat si morocanos, spunand cuvinte si manifestand un comportament care nu te-au facut deloc sa te simti mandru de tine?

Nu ai simtit niciodata ca nu te intelege nimeni, sau chiar mai rau, ca nu te mai intelegi tu insuti?

Daca v-ati recunoscut in raspunsurile rezultate sau daca ati trait frustrari similare, este posibil sa fi suferit din cauza unor sentimente nerezolvate, reprimate si suprimate, pe care le-ati ingropat adanc in subconstient, crezand ca veti scapa pentru totdeauna de ele. Insa nu ati stiut probabil niciodata ca, daca nu sunt rezolvate pe loc, emotiile negative nu dispar, ci va vor influenta de acolo, din adancuri, intreaga viata. Cum? De pilda printr-o boala, sau o cearta care duce la destramarea relatiei, sau la fel de bine pot afecta planul mental, emotional sau financiar. Nefiind constienti de ele, nu aveti niciun control asupra acestor sentimente negative si nici a momentului din viata in care decid sa se manifeste.

Adevarata cunoastere de sine este un paznic nepretuit care ne fereste sa ne amagim singuri. Fara sa ne cunoastem pe noi insine nu putem  merge prea departe in calatoria noastra spirituala prin viata. Credem ca stim de ce avem nevoie sau ce anume ne dorim – o relatie buna, o slujba buna, sa aratam bine sau ne luam o masina noua. Dar experienta ne invata ca masina cea noua ne va face fericiti numai o scurta perioada de timp, relatia noastra, oricat de minunata, nu ne implineste cum ne-am imaginat, deci… ce cautam noi cu adevarat?

Daca mai devreme sau mai tarziu vom realiza ca lucrurile exterioare fiintei noastre, indiferent ce valoare ar avea, nu pot sa ne implineasca sufleteste, atunci unde putem gasi raspunsul?

Practicarea auto-observatiei, constientizarea si intelegerea experientelor avute sunt cele trei trepte catre transformarea noastra spirituala,  sunt cele trei ingrediente care au darul sa hraneasca acea neobosita cautare interioara. Pe masura ce le vom dobandi, vom intelge ca sufletul nostru a tanjit neincetat sa afle cine este si de ce se afla el aici.

Foto credit www.pexels.com

Nu pot publica comentarii.

Pin It