Persoanele care au idealuri in viata isi stabilesc scopuri constiente si productive, pe masura abilitatilor pe care le au. Este o caracteristica esentiala a celor care isi controleaza la un nivel ridicat viata.

Nu pot sa ma organizez daca scopul meu principal este „sa dau ce e mai bun in mine” – este o sarcina prea vaga. Scopul meu trebuie sa fie urmatorul:

 • Sa fac sport 30 de minute, de 4 ori pe saptamana
 • Sa imi termin proiectul in 10 zile
 • Sa comunic echipei mele la urmatoare intalnire ce anume presupune proiectul
 • Sa castig o anumita suma de bani din comisioane pana la sfarsitul anului
 • Sa ajung pe o nisa specifica de piata, intr-un interval de 6 luni.

Daca specific amanuntit, imi pot monitoriza progresele, pot sa compar intentiile cu rezultatele, sa pot sa imi modific strategia sau tacticile si sa contabilizez rezultatele pe care le obtin.

Pentru a avera o viata plina de scopuri, trebuie sa am un nivel crescut de constientizare, ceea ce inseamna ca trebuie sa fiu preocupat sa imi pot raspunde la urmatoarele intrebari:

 • Ce anume incerc sa realizez?
 • Cum incerc sa realizez asta?
 • De ce cred ca mijloacele pe care le folosesc sunt cele adecvate?
 • Feedbackul primit din jurul meu imi spune ca am succes sau nu?
 • Exista informatii noi pe care ar trebui sa le iau in considerare?
 • Trebuie sa modific ceva in viata de zi cu zi, in strategia mea sau in modul in care actionez?
 • Scopurile si telurile mele ar trebui sa fie regandite?

Daca nu fac nimic, nimic nu se va schimba!

Daca sunt preocupat sa am o relatie, este usor sa imi imaginez ca dragostea este suficienta, ca fericirea vine de la sine, iar daca nu va veni inseamna ca nu suntem potriviti unul pentru altul. Insa, ca sa ma asigur ca nu las totul la voia intamplarii, este nevoie sa fiu constient de urmatoarele aspecte:

 • Daca vreau sa am o relatie fericita, ce trebuie sa fac in acest sens?
 • Ce actiuni sunt necesare din partea mea pentru a crea si sustine increderea, intimitatea, deschiderea si dezvaluirea de sine, sustinerea celuilalt si evolutia comuna continua?
 • Daca scopul meu este sa restabilesc armonia, ce ar trebui sa fac? Ce crede fiecare dintre noi ca este nevoie sa facem pentru ca lucrurile sa mearga mai bine?

Autodisciplina este o virtute pe care se intemeiaza succesul.

Sursa respectului de sine nu este reprezentata de realizarile noastre – asa cum ar parea la prima vedere, ci de acele practici elaborate la nivel intern, care ne faciliteaza realizarile.

O viata plina de scopuri productive presupune sa cultivam in noi capacitatea de autodisciplinare, adica abilitatea de a ne organiza comportamentul de-a lungul timpului in scopul indeplinirii unor sarcini specifice.

Cand comportamenul nostru se identifica cu ideile, convingerile, standardele si valorile noastre, atunci dam dovada de integritate si castigam valoare in ochii nostri, ne creste respectul de sine si ne este usor sa ne accesam resursele pentru a actiona disciplinat.

Integritatea inseamna congruenta – scopurile, convingerile si comportamentul se potrivesc exact. Inseamna ca ne asumam alegerile si consecintele in mod constient.

O viata in care ai stabilit scopuri presupune constientizare.

La un nivel simplu, integritatea personala se refera la intrebari de genul:

 • Sunt onest, de incredere, te poti bizui pe mine?
 • Imi tin promisiunile? Imi onorez angajamentele?
 • Sunt capabil sa imi asum decizii de viata si sa accept consecintele alegerilor mele?
 • Fac lucrurile pe care spun ca le admir la ceilalti si evit sa fac lucrurile pe care le dispretuiesc la ceilalti?
 • Sunt corect si just in relatia mea cu ceilalti?

Daca vreau sa ma consider pe mine insumi drept o persoana de incredere, trebuie sa…..

Este imperios necesar sa stim ce sta si ce nu sta in puterea noastra, ce este si ce nu este o lipsa de integritate, pentru ca altfel vom fi nevoiti sa facem fata sentimentului de vina – un sentiment distructiv care afecteaza respectul de sine si ne diminueaza potentialul de a ne atinge scopurile, pe termen scurt sau indelungat.

Cand se pune problema respectului de sine, trebuie sa ne intrebam: acesta problema este sub controlul meu direct? Daca nu, atunci este nerelevant in ceea ce priveste respectul de sine, deoarece anumite forte sunt dincolo de controlul nostru personal.

Cand vina este o consecinta a lipsei de integritate, nimic altceva in afara de adoptarea integritatii nu poate rezolva situatia.

Daca standardele noastre sunt irationale sau gresite?

Daca in alegerea scopurilor noastre observam la un moment dat ca respectarea propriilor standarde pare sa ne conduca la autodistrugere, trebuie sa punem sub semnul indoielii aceste standarde.

Trebuie sa avem curajul sa punem in discutie unele dintre cele mai profunde convingeri legate de ceea ce am fost invatati sa credem ca e bine si sa ne intrebam daca se potrivesc propriilor noastre perceptii si intelegeri, sau daca contrazic ceea ce exista mai profund si mai bun in noi, anume adevarata noastra natura.

Traieste constient – asuma-ti responsabilitatea pentru propriile alegeri si actiuni, respecta drepturile celorlalti si urmeaza-ti propria fericire! – Joseph Campbell

Foto credit www.pexels.com

Nu pot publica comentarii.

Pin It