Omul este o fiinta sociala. Cand spunem social ne gandim automat la dorinta noastra de a face parte din grupuri, de a ne intalni si a comunica cu semenii nostri si asa mai departe.

Totusi, instinctul social al omului este format din ceva mult mai profund, chiar daca de cele mai multe ori nu suntem constienti de acest lucru. Este format din dorinta puternica a fiecarei fiinte umane de a fi acceptata, placuta, si de a se simti in siguranta cu ceilalti.

De unul singur, un om se simte slab si vulnerabil, astfel incat a dezvoltat capacitatea de a se plia dupa ceilalti si dorinta de a se integra, transformandu-le in adevarate instincte legate de supravietuire.

Insa validarea noastra ca persoana implica in mod esential si o autovalidare, o acceptare sanatoasa de sine. Respect de sine, stima de sine, valoare de sine, iubire de sine, iata cateva formulari pentru o nevoie umana fundamentala, de multe ori aflata in deficit, fara ca noi sa stim acest lucru.

O validare de sine venita doar din exterior, prin crearea unei impresii bune, risca sa derapeze in vanitate, iar stima de sine devine inevitabil fragila, vulnerabila, vesnic dependenta de mesajul exterior. Nu atat judecata celorlalti este cea care ne declanseaza sentimentul de penibil, inadecvat sau insuficient, ci mai degraba ideea pe care ne-am facut-o despre parerea altora cu privire la noi. Cauzalitatea este deci interna – cum interpretez eu aprecierea celuilalt.  Asta inseamna ca celalalt nu imi mai poate face oferte devalorizante? Ba da, insa eu sunt liber sa le accept sau nu in functie de perceptia mea, de cat de mult ma pretuiesc pe mine insumi.

Am auzit de curand o expresie: domnul X s-a agatat ca pisica de covor de functia lui. Ce inseamna asta? Ca persoana s-a identificat atat de mult cu rolul de sef, incat ii este greu sa renunte la acea masca sub care s-a obisnuit sa fie perceput de ceilalti. Daca si-ar fi pastrat identitatea proprie, valoarea de sine, ar fi inteles ca o tablita pe o usa nu inseamna decit un titlu si nu persoana sa.

Multi oameni isi etaleaza rolurile sociale, in functie de valorile principale in care se regasesc. Iata cateva dintre cele mai intalnite roluri cu care se identifica o persoana, constient sau inconstient:

  • valori familiale – mama grijulie si dedicata, tata responsabil; sot sau sotie;
  • valori profesionale si vocationale – profesor, general, judecator, mediator, artist;
  • valori sociale si materiale – membru al unui partid politic, leader, business-man;
  • valori spirituale – practica religioasa afisata, devotiune pentru o religie, dezvoltare personala si evolutie spirituala.

Egoul traieste prin comparatie, modul in care sunteti vazuti de ceilalti devine modul in care va vedeti voi insiva. Aveti nevoie ca ceilalti sa va dea un sentiment de sine, iar in cazul in care nu puteti vedea dincolo de aceasta amagire,  veti vana lucruri tot restul vietii voastre cu speranta zadarnica de a va gasi valoarea sentimentului de sine prin intermediul lor.

 Eckhart Tolle

Eul nostru autentic nu are ego. Dar ca sa ajungem la „sinele nostru” trebuie sa inlaturam mastile pe care ni le-a atasat egoul, in frica lui si in nevoia de a supravietui.

Siguranta de care avem cu totii nevoie este atat o conditie interioara cat si o calitate a trairii. Iar la siguranta se ajunge doar atunci cand frica a fost procesata si a deschis calea catre un raspuns adecvat la provocarile vietii.

Foto credit www.pexels.com

Nu pot publica comentarii.

Pin It