Sunt convinsa ca ati avut macar odata pana acum un “meeting with myself” – cum spun americanii si ca, daca ar fi sa oferiti niste indicatii generale despre personalitatea voastra, ati putea sa va descurcati cu usurinta.

Ok, acum faceti un pas inainte si observati-i pe oamenii alaturi de care va petreceti o mare parte a timpului – sotul/sotia, iubitul/iubita, copiii, prietenii cei mai buni, colegii, seful, etc. Incercati sa spuneti cu exactitate ce trasaturi va aseamana si care sunt aspectele care va deosebesc de aceste persoane. Va este la fel de usor?

Nu tocmai! Daca va ganditi numai la momentele cand va deranjeaza, va irita sau va sperie ceva, intelegeti cate diferente exista intre reactiile fiecaruia dintre voi si mai ales, va dati seama cat de tare v-ar ajuta sa prevedeti si sa puteti controla aceste reactii.

Ei bine, va anunt ca acest lucru este posibil! Mai mult, va pun la dispozitie o harta precisa care sa va arate caile de acces catre propria personalitate si mai ales catre personalitatile diferite ale celorlalti: Eneagrama.

Eneagrama este un instrument de comunicare experimentat si validat stiintific, cu aplicatii in domenii ca:

 • management
 • consiliere
 • coaching
 • negociere
 • invatamant
 • relatii personale
 • vanzari
 • psihologie
 • dezvoltare personala
 • resurse umane
 • medicina
 • dezvoltare spirituala

Eneagrama se bazeaza pe principiul conform caruia orice om are o trasatura de caracter centrala, asemanatoare unui ax in jurul caruia se roteste personalitatea sa. Intelegand tiparele, reactiile automate si alte elemente pe care nu le putem vedea in mod normal, devenim mai flexibili si mai abili si reusim:

 • sa intelegem comportamentul nostru si al apropiatilor nostri
 • sa ne cunoastem potentialul si il valorificam corespunzator
 • sa ii vedem pe cei din jur asa cum sunt ei in realitate – cu punctele lor de vedere – si nu asa cum ni se pare noua ca sunt
 • sa ne dezvoltam increderea de sine precum si capacitatea de reconciliere.

Iata cateva repere dupa care puteti evalua rezultatele si beneficiile utilizarii Eneagramei:

 • Esti manager si intelegi care este miza unei decizii? Trebuie sa iti mobilizezi resursele, insa nu poti face acest lucru atunci cand esti in stres accentuat. Ai nevoie sa iti dezvolti propriul stil managerial ca sa poti gestiona tensiunile inerente ale job-ului tau.
 • Vrei sa iti motivezi echipa? Invata sa folosesti tehnici de comunicare personalizate, pentru a evita frustrarea, lipsa de energie si situatiile conflictuale care se pot ivi intre membrii echipei tale. Cu totii iti vor fi recunoscatori ca le vorbesti pe limba pe care o inteleg cel mai bine!
 • Vrei sa convingi cat mai multi clienti de calitatea serviciilor tale, sa ii fidelizezi si sa te recomande la randul lor? Faptul de a sti de la bun inceput sa raspunzi nevoilor clientului tau si sa il motivezi in alegerea sa este o garantie ca veti stabili impreuna o colaborare de succes.
 • Viata de cuplu reusita depinde in cea mai mare masura de intelegerea trairilor interne ale celuilalt si de disponibilitatea fiecaruia de a tine cont de aceste trairi. Nu te descuraja daca nu stii cum sa le decriptezi. Vino sa iti cunosti mai bine partenerul si pe tine insuti si astfel nevoile niciunuia dintre voi nu vor mai fi o enigma.
 • Ca parinte, sigur ai afirmat la un moment dat: “Nu stiu ce sa mai fac, nu inteleg deloc ce-i in capul acestui copil!” Felicitari, esti unul dintre parintii pentru care relatia cu copilul lor conteaza! Folosind Eneagrama, il vei intelege mai bine comportamentul si vei sti sa il motivezi in momentele cand comunicarea dintre voi este mai dificila. Aratand ca il intelegi, ii va da copilulul tau siguranta ca este iubit asa cum este el, iar acest lucru ii va consolida increderea in sine si curajul sa se afirme.

Pentru a va dezvolta aceste de aptitudini, va propun un model accesibil de studiu al Eneagramei, care include in acelasi timp exemplificari si aplicatii practice, pe care l-am structurat astfel:

Modalitatile de functionare al personalitatii: ganduri, emotii, comportamente

Dezvoltarea centrilor inteligentei: reflexiva, emotionala si corporala

Echilibrarea aspectelor fundamentale ale existentei umane: personal, social, relational

Cu ajutorul acestui model veti dobandi un nivel mai ridicat de discernamant, atat de necesar pentru controlul atentiei, energiei si comportamentului de zi cu zi, precum si o conectare autentica, in spiritul compasiunii si intelegerii, in relatiile cu cei din jur.

Ce spun cei care au inceput sa aplice Eneagrama:

“Cursul Adrianei nu este teorie. Este practica pura. Poti observa cum gandesc si ce simt celelalte persoane puse in fata aceleasi situatii. Diferentele sunt uluitoare si deodata incepi sa-i vezi cu adevarat pe cei din viata ta.

Cu ajutorul Eneagramei mi-am gasit sursa temerilor, am inteles-o, acceptat-o si mai important am lasat-o acolo unde ii este locul – in trecut.

Vad schimbari. Vreau sa cunosc lume, ma implic in proiecte, rad, glumesc, argumentez si, cel mai important, dorm. Dupa 10 ani de nesomn, am reusit sa dorm…somn neintrerupt de cosmaruri auto-provocate.

Nu m-am schimbat fundamental. Eneagrama nu iti schimba valorile si nici nu te invata sa joci teatru si sa-ti impui sa fii cum te-ai visat intotdeauna. Iti arata exact cum esti (unele informatii pot fi cel putin deranjante), ce potential real ai, cum sa-ti permiti sa fii tu si cum sa le permiti altora sa fie ei in preajma ta. Si totul prin practica.”

“Acum stiu mult mai multe despre mine, pot spune ca inca mai am foarte multe de descoperit dar e mult mai usor.

Multe din situatii acum le pot gestiona mai usor, trec cu tact, cu calm si rabdare peste situatii care pana mai ieri erau complicate, am invatat sa ma iubesc din nou, sa ma pun in valoare, am redescoperit stima de sine.”

“Eneagrama pentru mine a fost si este inca inceputul unui drum, deloc usor.

Relatiile mele cu cei din jur sunt mult mai bune, Eneagrama m-a ajutat sa ma intorc catre ei cu compasiune, intelegere si caldura si simt ca asta primesc in schimb si mi-e bine.

Partea dificila e in relatia cu mine, acum incep sa ma cunosc cu adevarat, fac eforturi sa ma inteleg si sa ma accept asa cum sunt.

Un lucru este cert, viata mea se schimba in bine, iar Eneagrama a fost si este in continuare un suport pe acest drum al dezvoltarii si implinirii personale.”

“Pana acum ceva vreme, vedeam si credeam lumea altfel. De fapt nu o vedeam. Stiam ca toti oamenii sunt fundamentali buni, dar pentru unii aveam resentimente. Iar pe altii nu-i suportam deloc.

Am stat ceva timp departe de Eneagrama, dar cand am inceput sa o inteleg am apreciat valoarea ei in viata mea. Pentru ca sincer, nu cred ca mai sunt un orb si datorita Eneagramei. Mai intai, destul de incetosat si difuz am inceput sa vad cate un pic, pentru ca ideile preconcepute despre oameni erau adanc inradacinate in mintea mea. Cand am inceput sa inteleg principiile de functionare ale oamenilor mi-a fost mai usor sa ma inteleg pe mine! Sau mai ales pe mine.”

Foto credit www.pexels.com

Nu pot publica comentarii.

Pin It