Avaritia – Patima Observatorului

Atitudinea Observatorului se rezuma in trei cuvinte: separare, secret, superioritate.

In primul rand, el se izoleaza, cauta sa evite vidul interior si isi doreste sa acumuleze cat mai multe cunostinte pentru a-l umple.

Cei din Tipologia Cinci observa realitatea cu o mare finete si o inmagazineaza in memorie, insa nu se lasa prinsi de ea. Ei multiplica mijloacele de distantare de lumea inconjuratoare, care devin in acelasi timp si mijloace de protectie. Isi manifesta avaritia in ceea ce priveste intimitatea lor, spatiul lor privat si vor sa se retraga pentru a evalua corect realitatea.

Realitatea inseamna pentru un Observator in primul rand semnificatie si nu senzatie, de aceea Observatorul nu este spontan, reactiile sale sunt adesea deliberate, controlate.

Vorbeste in mod egal si linistit, iar daca trebuie sa vobeasca se asigura mai intai ca va acoperi toate aspectele subiectului. Expunerea sa va fi foarte structurata si cu mare grija pentru realitate.

Observatorul este stapanit de emotii profunde, dar acestea sunt devalorizate in favoarea ideilor. De asemenea, el nu va exprima ceea ce simte. Mai precis, aceste sentimente vor fi retinute in prezenta altor persoane, iar el va analiza totul abia dupa ce publicul a plecat.

Observatorul este foarte independent, bucuros sa se afle in compania propriului spirit. De altfel, ceilalti il epuizeaza. Cuvantul sau preferat este solitudine, iar iubirea sa pentru viata privata il conduce chiar pana la izolare. Ramane in retragere pentru a intelege mai bine ce se intampla si nu-i place ca cineva sa ii impuna  ritmul lui.

Are tendinta de a eschiva din fata confruntarilor. Fiind orientat spre evitarea contactului, a conflictului sau a negocierii, el ramane dezarmat intr-o astfel de situatie, deoarece se teme ca energia ta slaba ar trebui canalizata spre o alta persoana.

Prefera libertatea fata de orice avantaj, cum ar fi cel financiar, pe care il considera inabusitor. Observatorul evita controlul autoritar, imprevizibil si permanent asupra activitatii sale.

Avaritia in planul personal

Cauta un refugiu, un loc unde sa gasesasca pacea. Lumea exterioara fiind prea invaziva, este preferabil un loc doar pentru sine pentru a-si reincarca bateriile. Acolo el poate sa calatoreasca nestingherit prin capul sau.

Observatorul poate deveni mandru de capacitatea sa de a se multumi cu putin. Intr-o intreprindere aceasta forma de avaritie se poate regasi in absentele repetate de la reuniuni, printr-o comunicare preoponderent in scris si printr-o evitare a prezentei fizice.

Desi poate sa fie prietenos sau vorbaret, nu se grabeste sa socializeze, deoarece se simte stors de energie dupa aceasta. Are nevoie de timp pentru a-si reincarca bateriile. Deseori va gasi modalitati de a-si minimaliza nevoile, pentru a putea trai cu mai putini bani, evitand ca altii sa intervina in viata lui privata.

Tinde sa fie in general destul de rece si are probleme in a-si exprima sentimentele fata de ceilalti.

Avaritia in planul relational

Este foarte atasat unui fel de relatie in care frica sa de a fi invadat este relativizata prin prezenta unui singur interlocutor. Astfel nu ii mai este frica sa vorbeasca despre sentimentele sale. In acest fel va construi un mic cerc de persoane intime cu care va putea schimba lucruri confidentiale. In aceste schimburi el dobandeste umanintate, poate sa devina chiar calduros.

Tinde sa socializeze puternic, desi o face cu multa teama si are tendinta de a se retrage brusc. Este mai vorbaret si mai amabil decat celelalte subtipuri. Alterneaza intre legaturi puternice cu ceilalti si perioade lungi de izolare. Cauta perechea ideala care sa ii accepte ciudateniile si cu care sa ramana o viata intreaga.

Avaritia in planul social

Crede in ideea  „sa stii este puterea”. Sa stii totul iti ofera o privire de ansamblu si o explicatie a evenimentelor vietii. Este atras de stiinta, de teorie, de toate formele prin care isi poate demonstra maiestria.

Vorbeaste cu pasiune despre subiecte grele sau teorii complexe, interactioneaza cu ceilalti dezbatand idei, criticand societatea, analizand tendinte.

Ii place sa faca parte dintr-un grup care sa ii serveasca ca o retea pentru impartasirea cunostiintelor. Deoarece are un sens al socialului, el va accepta sa apara la anumite reuniuni, daca le considera importante din punct de vedere social. Acolo va fi capabil sa teasa legaturi, sa isi arate cunostintele si sa faca politica, pentru ca ideile lui sa poata capata un corp.

Virtutea  tipologiei a Cincea este omniscienta si detasarea – sa comunice ceea ce stie intr-un mod intelept, sa ofere informatiile in cel mai bun mod de a fi receptionate, sa actioneze in mod participativ.

In acelasi timp, este nevoie sa se detaseze de obiceiurile sale de a aborda lumea in mod logic si cartezian: gandesc deci exist.

Daca va regasiti in descrierea Tipologiei Cinci si doriti sa obtineti sugestii pentru dezvoltarea dvs. personala, puteti solicita acompaniere individuala pentru o lucrare aprofundata cu tipul dvs. de personalitate.

Pin It