Eneagrama

Eneagrama este un sistem de studiu al personalitatii care isi are radacinile in intelepciunea universala si filosofia straveche, acumulate de-a lungul a mii de ani.

Esenta acestei psihologii sacre este faptul ca tipul personalitatii noastre de baza ne dezvaluie mecanismele prin care noi uitam de noi insine, uitam de adevarata noastra natura – esenta noastra divina.

Eneagrama nu este nicidecum o religie sau o cale spirituala care se doreste completa, cu toate acestea se preocupa de ceea ce reprezinta sufletul oricarei evolutii spirituale – cunoasterea de sine.

In acord cu traditia spirituala, Eneagrama identifica noua tendinte principale, noua pasiuni care ne influenteaza inconstient si ne conditioneaza comportamentul. Acestea sunt: mania, orgoliul, inselatoria, invidia, avaritia, frica, lacomia, excesul, lenea. Desi toate aceste conditii coabiteaza in fiecare dintre noi, tindem sa privilegiem una dintre ele, acestea devenind tendinta noastra principala.

Pe langa aceasta componenta dezvoltam si un registru al excelentei, o forta fundamentala. In noi coexista noua astfel de forte: perfectiunea, dragostea, capacitatea de a reusi, creativitatea, cunoasterea, loialitatea, optimismul, curajul, capacitatea de sustinere. Una dintre aceste forte devine registrul nostru potential de excelenta. In aceasta alcatuire de aspecte pozitive si negative rezida atit potentialul evolutiv – spre integrare, cit si cel regresiv – spre dezintegrare, al fiintei umane.

Eneagrama permite o cartografiere extraordinara a fiecarui profil de personalitate in parte, dar si al ansamblului celor noua.

Unul dintre cei mai importanti factori ai credibilitatii sistemului vine din concordanta acestuia cu datele observatiei curente, verificabile in mod nemijlocit, devenind astfel accesibila tuturor celor interesati fara a exista necesitatea unei specializari anterioare.

Identificarea propriului tip de personalitate este un moment semnificativ in existenta personala. Multe dintre descoperirile intuitive privind propria persoana capata acum o reala coerenta, configurandu-se intr-un ansamblu cu semnificatii profunde: aptitudini, alegeri de viata, trasaturi de caracter, particularitati de comportament, care se coaguleaza acum intr-un tipar evident.

De asemenea, evenimente importante din existenta noastra si mai ales felul in care noi am inteles sa le raspundem, capata un nou contur. Intr-un anume sens lucrurile nu mai pot fi ca pana atunci, cu atat mai mult cu cat acest model incredibil de pertinent ne ofera o noua intelegere si in ceea ce ii priveste pe ceilalti.

Comportamentele lor devin mai inteligibile si mai previzibile, pentru ca acum le putem cunoaste motivatiile.

Va propun un cadru de coaching in interiorul caruia fiecare sa isi poata derula un program individual de dezvoltare personala avand in acelasi timp sustinere si feedback.

Acest cadru se vrea un loc in care fiecare sa-si plamadeasca excelenta si implinirea trecand prin travaliul necesar al cunoasterii de sine si remodelarii interioare, spre un nou capitol de viata.

“Nu exista nimic mai meritoriu si mai dificil decat simpla sarcina umana de a deveni uman.” – John Macquarrie

Participa la curs 

Despre mine

Lectiile sau experientele de viata sunt de doua feluri: cele pe care le intelegi, le rezolvi si mergi mai departe sau cele pe care nu le poti rezolva singur, sau ai incercat si le-ai rezolvat prost, caz in care apelezi la ajutor de specialitate.

Pentru asta ai nevoie de un coach care sa faca din tine o persoana autonoma, mai „treaza”, mai activa si mai performanta, sa iti genereze viziune, speranta, energie si sa te tina motivat pana la atingerea telului propus.