Educatia spirituala din societatea de azi

Oamenii au in ei puterea de a schimba lumea.
                                                                Sfintia Sa Dalai Lama

Se pare ca  intreaga structura a societatii noastre e bazata in primul rand pe facutul banilor, iar atitudinea noastra fata de bani reprezinta, de fapt, oglinda experientei spirituale la care a ajuns societatea moderna în care traim.

Intreaga comunitate mondiala incearca de foarte mult timp să faca ceva in legătura cu problemele sale. Nimic nu a adus consecinte pozitive pe termen lung. Rasa umana se comporta in continuare asa cum s-a comportat de secole, fiindca majoritatii oamenilor le lipseste experienta spirituala.

Daca nu se vor gasi voci puternice care sa o cultive, oamenii se vor lovi in continuare de nenorociri ca foametea, saracia, violenta, razboiul, pentru ca o societate cu oameni ignoranti va ramane o societate care asculta doar de regulile banilor si ale puterii.

Teologul Walter Wink sustine că de circa 10 000 de ani, organizatiile de pe intreaga planeta functioneaza ca structuri dominatoare, care ne controleaza spiritual, social, educational, din punct de vedere al dezvoltarii umane. Wink defineste organizatiile dominatoare ca fiind caracterizate de o distribuire inegala a resurselor si a privilegiilor si de folosirea violentei pentru mentinerea ordinii. Gasim aceste sisteme reprezentate in familie, in scoli, in organizatiile religioase, la locurile de munca si la nivel de guvernare.

Postare-blog-19-feb-2Sistemele politice, oricare ar fi ele, nu se pot schimba peste noapte si in mod miraculos. Ele se pot transforma doar atunci cand schimbarea fundamentala se produce in noi. Daca individul nu se intelege pe sine, nici un sistem nu poate aduce ordinea si pacea in lume.

Care este sensul vietii? Pentru ce traim si luptam noi? Daca am fost crescuti doar pentru a capata onoruri, pentru a ocupa slujbe bune, pentru a fi eficienti, pentru a domina cat mai mult posibil, vietile noastre vor fi gaunoase si goale.

Viata are un sens mai inalt si mai vast decat acesta, dar ce valoare are educatia noastra daca nu il vom descoperi niciodata?  Ce semnificatie are existenta noastra daca naste violenta si intristare? Si daca educatia duce la razboi, daca ea ne invata sa distrugem sau sa fim distrusi, nu inseamna ca a dat faliment?

“Progresul nostru material este uimitor, dar n-a facut decat sa creasca puterea noastra de a ne distruge unul pe altul si a exista foamele si mizerie in toate colturile lumii. Omenirea nu este o specie pasnica si fericita.” – afirma Jiddu Krishnamurti in cartea sa Despre educatie – arta invatarii si valoarea vietii.

Oamenii trebuie, mai intai, sa atinga un anumit stadiu de evolutie mentala. Oamenii trebuie sa realizeze ca, pana si cu acel confort pe care ti-l dau banii si PIB-ul care creste an de an, tot nu sunt fericiti. Trebuie sa inteleaga ca intre nevoile lor fundamentale si interminabilele lor dorinte pentru asa-zisul confort material s-a strecurat demonul puterii.

Exista multe feluri de putere. Puterea fizica este un concept deja primitiv, se poate aplica la animale, ca mijloc de supravietuire, dar ea nu mai este potrivita pentru fiintele umane.

Conceptul nostru de putere s-a schimbat atunci cand am inceput sa dam prioritate inteligentei. Atunci, oamenii nu au mai ajuns la putere prin violenta, ci prin idei, ceea ce inseamna ca puterea a devenit capacitatea de a manipula folosind idei agresive, inselaciuni, promisiuni, viclenii.

Un om devenit lider, devine o figura importanta  in societate si are nevoie de spiritualitate. Daca mintea unei asemenea persoane devine corupta, pervertita, atunci el poate deveni daunator pentru multi oameni.

Asa ca este esential ca liderii societatii sa cultive pacea mintii, atitudinea altruista si un adevarat simt al responsabilitatii universale. Aceasta e puterea autentica. Genul de putere care schimba vietile si schimba lumea.

Articole Asemanatoare

1 Comentariu

  • Adi Safta iulie 15, 2015 05.35 pm

    Buna pagina. Super continut, la fel si design. Intr-un cuvant, aveti un site cu care va puteti mandri!

     

Despre mine

Lectiile sau experientele de viata sunt de doua feluri: cele pe care le intelegi, le rezolvi si mergi mai departe sau cele pe care nu le poti rezolva singur, sau ai incercat si le-ai rezolvat prost, caz in care apelezi la ajutor de specialitate.

Pentru asta ai nevoie de un coach care sa faca din tine o persoana autonoma, mai „treaza”, mai activa si mai performanta, sa iti genereze viziune, speranta, energie si sa te tina motivat pana la atingerea telului propus.